Tratamentul care îți protejează inima...
Un nou studiu internațional arată că pandemia de COVID-19 nu doar că a provocat decese direct, ci a modificat profund modelele de mortalitate la nivel global. Cercetătorii au analizat date din 24 de țări și au descoperit scăderi semnificative ale speranței de viață, în special din cauza bolilor cardiovasculare, consumului de substanțe și problemelor de sănătate mintală.
Conform studiului, realizat de cercetători de la Universitatea Oxford, Australian National University și London School of Hygiene & Tropical Medicine, speranța de viață a scăzut brusc în 2020 în aproape toate țările analizate. SUA a înregistrat cel mai mare declin, cu o reducere de 2,1 ani pentru bărbați.
Tendința descendentă a continuat în 2021, cele mai severe pierderi fiind observate în Bulgaria pentru femei și în Letonia pentru bărbați, ambele țări având scăderi de peste doi ani.
"Acest studiu explorează efectele directe și indirecte ale pandemiei asupra mortalității și subliniază că pierderile în speranța de viață nu au revenit la nivelurile pre-pandemie în mai multe țări nici până în 2022", a declarat Antonino Polizzi, autor principal al studiului publicat în Revista Oxford Academic.
Una dintre cele mai îngrijorătoare concluzii ale studiului este legată de creșterea mortalității cauzate de bolile cardiovasculare. Rusia a înregistrat în 2020 o pierdere de 5,3 luni în speranța de viață din această cauză, iar Bulgaria a pierdut 5,5 luni în 2021.
Autorii sugerează că aceste creșteri ar putea fi rezultatul unor sincope în prevenția și tratamentul bolilor cardiovasculare sau al subraportării deceselor cauzate de COVID-19.
Impactul ascuns al pandemiei. COVID-19 și schimbările dramatice în mortalitate - FOTO: Freepik@vladimirpolikarpov
Pandemia a adus și o creștere a mortalității legate de consumul de droguri și alcool, în special în SUA și Canada, unde decesele cauzate de supradoze au contribuit la scăderea speranței de viață. În Letonia, rata mortalității asociate consumului de alcool a crescut semnificativ.
Totuși, studiul arată că mortalitatea prin suicid și accidente a scăzut în majoritatea țărilor în anii pandemiei.
În contrast cu aceste tendințe, Japonia și Coreea de Sud au avut pierderi minime în speranța de viață. Cu toate acestea, Japonia a înregistrat o creștere notabilă a mortalității prin suicid în rândul femeilor în 2020.
Un alt aspect pozitiv identificat de cercetători este că mortalitatea prin cancer a continuat să scadă în majoritatea țărilor. Acest lucru sugerează că serviciile de oncologie au fost mai puțin afectate decât se anticipa sau că pacienții oncologici, mai vulnerabili în fața COVID-19, au fost înregistrați în statistici ca victime ale virusului, nu ale cancerului.
Concluziile studiului subliniază necesitatea unor sisteme medicale mai rezistente, capabile să gestioneze crizele fără a compromite îngrijirea altor afecțiuni. De asemenea, evidențiază importanța unor intervenții specifice pentru fiecare țară, în funcție de vulnerabilitățile sale.
"Acest studiu arată amploarea impactului pandemiei asupra diferitelor cauze de deces și necesitatea de a analiza în continuare efectele post-pandemice pentru a îmbunătăți sistemele globale de sănătate", a declarat dr. José Manuel Aburto, coautor al cercetării.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Tratamentul care îți protejează inima...
Medicamentele pentru diabet, o nouă...
Ce mănâncă grecii pentru a avea o viață lungă și sănătoasă. Care...
Problemele cardiace minore sunt...
Un expert în sănătate mintală...
Pandemia de COVID-19 a avut un impact...
Aceste patru alimente pot reduce...
Trei semne care ar putea însemna că...