Monitorizarea pacienților cu esofag Barrett prin endoscopie ar putea fi exagerată

esofag endoscopie - Foto: Freepik AI
Un nou studiu arată că monitorizarea periodică, considerată „standard de aur”, nu prelungește viața și ar putea fi mult prea agresivă pentru mulți pacienți. După 13 ani de urmărire, rezultatele sunt clare - dar și controversate.

Persoanele cu o afecțiune a esofagului care poate fi un precursor al cancerului nu beneficiază, în general, de screeningul endoscopic periodic care este standardul actual de îngrijire, arată un nou studiu, potrivit Reuters.

În cadrul primului studiu randomizat care a testat protocolul de monitorizare de rutină utilizat pentru pacienții cu esofag Barrett, aproape 3.500 de participanți au fost repartizați pentru a fi supuși unei endoscopii de supraveghere la intervale regulate sau unei endoscopii „la nevoie” la apariția unor simptome sugestive de cancer.

În grupul de supraveghere, intervalul mediu între endoscopii a fost de trei ani. În grupul „la nevoie”, aproximativ 60% dintre pacienți au efectuat cel puțin o endoscopie.

Cu jumătate dintre pacienți urmăriți timp de mai mult de 13 ani, nu au existat diferențe în ceea ce privește supraviețuirea globală, supraviețuirea specifică cancerului, timpul până la diagnosticarea cancerului esofagian sau stadiul cancerului la diagnosticare, au raportat cercetătorii în Gastroenterology.

În general, în cadrul studiului, riscul de a dezvolta adenocarcinom esofagian a fost de 0,23% pe pacient pe an.

„Orientările sugerează că toți pacienții cu esofag Barrett ar trebui să aibă supraveghere la fiecare 3-5 ani”, au scris autorii.

„Datele noastre indică faptul că acest lucru poate fi prea agresiv, deoarece orice beneficiu este probabil să fie modest pentru (anumiți) pacienți cu risc scăzut”, au mai scris autorii studiului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Ce mănâncă grecii pentru a avea o viață lungă și sănătoasă. Care este compusul cheie din Zonele Albastre

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel