Colesterolul mărit nu înseamnă automat risc de infarct, arată un nou studiu

colesterolul marit - FOTO: Freepik@Phonlamaistudio
Ce trebuie să știi dacă ai colesterolul mărit. Face diferența dintre viață și moarte.

Vezi și: Nanoparticule funcționalizate cu peptide: o nouă strategie pentru livrarea inhibitorilor IRAK4 în tratamentul inflamației cerebrale și cașexiei asociate cancerului

Un nou studiu publicat recent în Journal of the American College of Cardiology: Advances zdruncină convingerile tradiționale despre legătura directă dintre colesterolul ridicat și boala coronariană, în cazul persoanelor metabolic sănătoase care urmează diete ketogenice.

Cercetarea care schimbă perspectiva

Studiul, realizat de The Lundquist Institute for Biomedical Innovation din cadrul Harbor-UCLA Medical Center, în colaborare cu cercetători de la mai multe instituții, a urmărit timp de un an 100 de adulți metabolic sănătoși, care urmau de cel puțin cinci ani o dietă ketogenică săracă în carbohidrați. Acești participanți, denumiți Lean Mass Hyper-Responders (LMHRs), au prezentat niveluri crescute de colesterol LDL și apolipoproteină B (ApoB), fără semne de boală coronariană la începutul studiului sau progresie a plăcii arteriale pe parcursul cercetării.

Rezultatele pun sub semnul întrebării ipoteza lipidică – teoria conform căreia nivelurile crescute de LDL-C și ApoB sunt factori determinanți ai riscului cardiovascular – cel puțin în cazul acestui subgrup metabolic aparte.

Vezi și: Un nou indiciu în Alzheimer. Boala ar putea fi legată de vasele de sânge, nu doar de creier

Dietele ketogenice și sănătatea inimii

Pe măsură ce tot mai multe dovezi arată beneficiile reducerii carbohidraților în tratarea unor afecțiuni cronice precum diabetul, bolile inflamatorii intestinale sau tulburările bipolare, devine crucială înțelegerea riscurilor cardiovasculare ale colesterolului ridicat indus de dietă.

Deși efectele pozitive ale dietei ketogenice sunt evidente în multe cazuri, adoptarea acesteia este frecvent descurajată de medici, din cauza presupusului risc crescut de boli cardiace.

Studiul a analizat relația dintre LDL-C, ApoB și progresia plăcii arteriale într-un subgrup specific de persoane care urmează diete low-carb și prezintă fenotipul LMHR – un profil metabolic ce include colesterol LDL ridicat, dar și trigliceride scăzute, HDL crescut, tensiune arterială normală, rezistență scăzută la insulină și indice de masă corporală redus.

Rezultate surprinzătoare: colesterolul nu indică întotdeauna progresia plăcii

Cercetătorii nu au identificat nicio legătură între progresia plăcii arteriale și nivelurile totale, de bază sau în schimbare ale ApoB și LDL-C. În schimb, cel mai puternic predictor al progresiei a fost povara inițială a plăcii arteriale.

Aceste rezultate sugerează că în cazul persoanelor cu fenotip LMHR, colesterolul ridicat nu este un indicator fidel al riscului de boală coronariană. În loc să fie tratate după modele generale, aceste persoane ar putea beneficia mai mult de imagistică cardiacă personalizată pentru evaluarea riscului.

Vezi și: Compusul natural care previne degradarea creierului. Îi oferă un scut protector

Colesterolul mărit nu înseamnă automat risc de infarct, arată un nou studiu - FOTO: Freepik

Impact asupra practicii medicale

"Este important ca medicii, precum și publicul larg, să fie informați că evaluările personalizate, bazate pe date, ar trebui luate în considerare în funcție de condițiile individuale.

Existența acestui fenotip sugerează că trebuie folosiți alți markeri sau teste pentru stabilirea sănătății metabolice în unele cazuri", a declarat Dr. Matthew Budoff, autor principal al studiului, director al Programului de Cardiologie Preventivă din cadrul The Lundquist Institute și profesor la David Geffen School of Medicine at UCLA.

Un apel pentru o abordare multidisciplinară

Cercetătorii subliniază nevoia de a extinde metodele de evaluare a riscului cardiovascular printr-o abordare mai nuanțată, care să includă analize imagistice și să țină cont de particularitățile fiecărui pacient. Totodată, studiul reprezintă un pas înainte în înțelegerea modului în care dietele ketogenice influențează sănătatea inimii.

Această cercetare deschide noi perspective în medicina preventivă și nutrițională, arătând că o abordare personalizată, bazată pe analiza completă a profilului metabolic, este esențială în evaluarea reală a riscurilor cardiace. Pentru persoanele care aleg diete ketogenice în gestionarea unor afecțiuni cronice, rezultatele pot aduce o doză importantă de claritate și, poate, liniște.

Astfel, potrivit studiului dacă ești o persoană sănătoasă din punct de vedere metabolic și urmezi o dietă ketogenică, un colesterol LDL crescut nu înseamnă neapărat că ai risc de boli de inimă. În astfel de cazuri, este mai util să faci investigații de imagistică cardiacă decât să te bazezi doar pe analizele de sânge.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Medicamentul care poate opri gonoreea rezistentă
Combinația de medicamente care previne infarctul

Crossuri externe

pixel