Peptidele, beneficii pentru piele și sănătate. Unde se găsesc în mod natural. Cui nu le sunt recomandate suplimentele

peptidele beneficii pentru piele si sanatate. FOTO: Freepik @yarunivstudio
Peptidele sunt moleculele de proteine cu efecte benefice asupra pielii, dar și asupra sănătații generale.

Peptidele sunt molecule de proteine, ele există în piele, iar organismul le produce în mod natural. De altfel, multe dintre produsele de sănătate și cosmetice conțin diferite astfel de peptide pentru multiplele lor proprietăți, printre care cele anti-îmbătrânire, antiinflamatorii sau de creștere a masei musculare.

Peptidele sunt lanțuri scurte de aminoacizi, de obicei 2-50 aminoacizi, iar faptul că sunt mai mici decât proteinele le fac mult mai ușor de absorbit de către organism, astfel că ele pătrund mai ușor în piele și în intestine, deci și ajung mai repede în sânge.

Peptidele, sursă din alimente

Peptidele din suplimente pot proveni din surse de proteine vegetale și animale, inclusiv:

- ouă

- lapte

- carne

- pește și crustacee

- fasole și linte

- soia

- ovăz

- semințe de in

- semințe de cânepă

- grâu.

Vezi și: Praful care întărește oasele. Previne osteoporoza și menține sănătatea ochilor

Peptidele bioactive, beneficii pentru sănătate

Cercetătorii sunt interesați în mod deosebit de peptidele bioactive, cu un efect benefic asupra organismului. Diferite astfel de peptide au proprietăți diferite, efectele asupra sănătății depinzând de secvența de aminoacizi pe care o conțin.

Două cele mai comune suplimente peptidice sunt:

- peptida de colagen, benefică pentru sănătatea pielii și acțiunea anti-îmbătrânire;

- peptidele de creatină, care pot crește forța și masa musculară.

Studiile indică faptul că peptidele bioactive pot să:

- scadă tensiunea arterială

- ucidă microbii

- reducă inflamațiile

- îmbunătățească funcția imunitară

- acționeze ca antioxidanți.

1. -imagine fara descriere- (308504100_812863719745461_1457494247743933919_n_08421700.jpg)Peptide de colagen. FOTO: Freepik @maria_tebr

De asemenea, peptidele sunt folosite și pentru efectele pe care le au asupra sănătății pielii.

Încetinirea procesului de îmbătrânire. Colagenul este o proteină din piele, păr și unghii. Astfel, peptidele de colagen sunt proteine de colagen descompuse, ce sunt mai ușor absorbite de organism. Administrarea de peptide de colagen poate îmbunătății sănătatea pielii și încetinirea procesului de îmbătrânire.

Îmbunătățirea vindecării rănilor. Deoarece colagenul este ”definiția” pielii sănătoase, peptidele din colagen pot facilita o vindecare mai rapidă a rănilor. Totodată, acestea pot reduce inflamația și acționa ca antioxidanți, ceea ce poate îmbunătății capacitatea de vindecare a organismului.

Previne pierderea osoasă legată de vârstă. Studiile au arătat că există o legătură importantă între aportul moderat de peptide de colagen și creșterea masei osoase la șoarecii în creștere.

Construiește masa musculară. Alte studii, de data aceasta pe oameni, au indicat faptul că suplimentele de peptide de colagen pot crește masa și forța musculară. Peptidele de creatină pot, de asemenea, să îmbunătățească forța și să ajute la dezvoltarea musculatură, potrivit Medical News Today.

Peptidele, efecte secundare

Chiar dacă pentru persoanele sănătoase nu au fost descoperite efecte secundare grave, ca urmare a administrării de suplimente peptidice, acestea fiind similare cu cele prezente în alimentele menționate, FDA nu le-a reglementat în același mod ca pe medicamente. Astfel, în cazul în care oamenii doresc să consume suplimentele peptidice li se recomandă să discute înainte cu medicul lor. 

Mai mult, cremele și unguentele topice pot conține peptide care pot provoca simptome cutanate, cum ar fi sensibilitatea pielii, erupții cutanate și mâncărimi.

Acestea sunt câteva motive pentru care femeile însărcinate ori care alăptează, precum și persoanele care se află sub vreun tratament medicamentos nu ar trebui să utilizeze peptidele înainte de o discuție cu medicul de familie sau cel curant.

Vezi și: Skin Cycling, rutina de înfrumusețare care face furori. Rezultatele se văd după primele 8 zile

Cum se poate stimula colagenul, natural. Nutriționist: Dietă densă în nutrienți

Colagenul este o proteină structurală majoră pe care organismul o sintetizează în mod natural. Cu o treime din compoziția proteică a corpului, colagenul este cel mai abundent din organism.

Acesta are rolul de a face oasele puternice, de a permite pielii și tendoanelor să se întindă, dar și de a ajuta pielea să se refacă după o rănire.

De altfel, rolul esențial al fibrelor de colagen este demonstrat de spectrul larg de boli cauzate de scăderea colagenului din corp, printre acestea numărându-se osteoporoza, anevrismele arteriale, artroza sau boala degenerativă a discului intervertebral.

Organismul produce în mod natural colagen până la 25 de ani, iar după această vârstă începe să scadă, însă la femei scade mai mult după menopauză. 

Deși nu se cunoaște cu exactitate cât colagen există în organism, sunt câteva semne clare și vizibile când acesta este produs mai puțin. Astfel, carența de colagen se poate manifesta printr-o lipsa de energie, oboseală, tonus muscular scăzut, articulații inflamate și dureroase, circulație periferică deficitară, un aspect îmbătrânit al pielii.

Toate acestea pot afecta calitatea vieții și îndeplinirea sarcinilor zilnice.

Tipurile de colagen

Colagenul, în funcție de locul în care se află, este de patru tipuri și are următoarele funcții:

- Colagen de tip I - reprezintă aproximativ 95% din întregul conținut de colagen al oaselor;

- Colagen de tip II - este prezent în cartilaje;

- Colagen de tip III - susține structura mușchilor, organelor și arterelor;

- Colagen de tip IV  - prezent la nivelul pielii. Citește mai departe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

academia de sanatate
  LIVE
Importanța testelor genetice. Conf. univ. dr. Viorica Rădoi, la Academia de Sănătate
AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel