Peștele, cum reduce riscul de Alzheimer dat de poluare

Acizii grași din pește    FOTO: pexels.com
Acizii grași Omega-3 din pește pot proteja creierul împotria daunelor produse de poluare. 

Un studiu publicat recent în revista în Neurology, a descoperit că acizii grași omega-3 din pește pot proteja împotriva contracției creierului asociate cu PM2.5 (poluare cu particule fine) la femeile în vârstă.

Cercetările USC anterioare au arătat că femeile de 70 – 80 de ani, care au fost expuse la niveluri mai mari de poluare a aerului au înregistrat scăderi mai mari ale memoriei și o atrofie a creierului mai accentuată, precum în boala Alzheimer, decât cele care respirau aer mai curat.

Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat RMN-urile cerebrale ale 1.315 femei cu vârste cuprinse între 65 și 80 de ani și rezultatele testelor de sânge pentru a determina nivelurile de acizi grași omega-3 sănătoși din sânge.

„Am descoperit că femeile cu un nivel mai mare de omega-3 în sânge aveau volume mai mari de materie albă în creier. Femeile care trăiesc în locații cu un PM2.5 mai mare tindeau să aibă niveluri mai mici de substanță albă în creier, dar astfel de daune care pot fi cauzate de PM2.5 a fost redus foarte mult la femeile cu un nivel ridicat de acizi grași omega-3 în sânge”, a declarat autorul corespondent Jiu-Chiuan Chen, profesor asociat la Școala de Medicină Keck din USC.

Substanța albă a creierului, spre deosebire de materia cenușie, constituie cea mai mare parte a volumului creierului. Este vastul sistem de conexiuni neuronale care unește diferite regiuni ale creierului care efectuează diverse operații mentale. Pierderea materiei albe poate fi un marker precoce al bolii Alzheimer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel