Până la ce vârstă poți face scarlatină. De ce adulții suportă mai greu decât copiii. Dr. Carmen Dorobăț: Există o regulă nescrisă

scarlatina foto:freepik@peoplecreations
EXCLUSIV
Scarlatina, o boală cu o istorie îndelungată și o manifestare caracteristică, rămâne una dintre preocupările semnificative în domeniul sănătății publice. 

Scarlatina este o boală eruptivă contagioasă specifică copilăriei, cauzată de o bacterie, mai precis de streptococul beta-hemolitic grup A. Această distincție îi conferă un avantaj în tratamentul bolii, deoarece poate fi abordată cu antibiotice specifice.

Am discutat cu dr. Carmen Dorobăț, medic boli infecțioase, despre ce este scarlatina și cum se diferențiază de celelalte boli.

Această afecțiune se manifestă prin febră și apariția de pete pe piele, iar în plus, este asociată cu faringo amigdalită, provocând dureri în gât, care sunt mai pronunțate, în comparație cu alte boli eruptive.

”Scarlatina, spre deosebire de celelalte, este o boală tot eruptivă contagioasă a copilăriei, dar este, de această dată, de cauză bacterială. Este determinată de o bacterie, anume streptococul beta-hemolitic grup A.

De ce ar putea fi acesta un avantaj? Pentru că, fiind o boală bacterială beneficiază de tratament specific, adică se administrează antibiotic. 

Scarlatina se manifestă tot prin febră, apariția de pete pe piele și în plus, este vorba de unei faringo amigdalite, adică tot ceea ce înseamnă dureri în gât, care sunt importante, spre deosebire de celelalte boli eruptive.

Atât ar fi pe înțelesul tuturor tabloul pentru bolile eruptive ale copilăriei”, ne-a spus dr. Carmen Dorobăț, în exclusivitate pentru DC Medical.

Până la ce vârstă poți face scarlatină?

În ceea ce privește vârsta la care se poate dezvolta scarlatina, dr. Carmen Dorobăț subliniază că aceasta poate apărea și la adulți, nu doar la copii. Ea a menționat că într-un sezon în care au fost înregistrate cazuri importante de rujeolă, scarlatină și varicelă, au existat și adulți care au contractat aceste boli. De asemenea, a subliniat că simptomatologia este adesea mai severă în cazul adulților, care pot dezvolta manifestări mai intense ale bolii.

Medicul a menționat existența unei reguli nescrise, care sugerează că aceste boli sunt mai ușor tolerate la vârsta copilăriei, când sistemul imunitar este în curs de dezvoltare, iar manifestările sunt mai puțin severe decât în cazul adulților. La vârsta adultă, reacțiile organismului pot fi mai puternice, iar febra este doar unul dintre aspectele acestui răspuns inflamator al organismului.

”Poți face la vârste la care nu te aștepți. Dacă ești vaccinat, nu se pune problema la scarlatină, petru că nu se vaccinează pentru scarlatină, atunci poți face aceste boli. De exemplu, în acest sezon, când am avut o prezență chiar importantă de pacienți cu rujeolă, scarlatină, varicelă, am avut și adulți (părinți), care au dezvoltat aceste boli.

Trebuie să vă spun că, spre deosebire de copii, adulții dezvoltă, de regulă, boli mai zgomotoase, mai greu de suportat, din punct de vedere a simptomatologiei, spre deosebire de copii. 

Există o regulă nescrisă. Într-un fel, este ”primită” o astfel de boală la vârsta copilăriei, când sistemul imunitar este la început, și într-un alt fel la o vârstă adultă, când se poate dezvolta cu altfel  manifestări, însăși febra este manifestare a răspunsului inflamator al organismului”, ne-a mai explicat medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel