Pacientul ars, cel mai complex și costisitor. Ioan Lascăr: Imprimanta 3D ne permite să sperăm obținerea unei cantități de tegument într-un timp util. E o procedură contracronometru

pacientul ars - FOTO: Freepik@phonlamaistudio
EXCLUSIV
Pacientul ars poate beneficia de piele realizată cu ajutorul imprimantei 3D. Prof. dr. Ioan Lascăr ne-a vorbit despre noile tehnologii.

Pacientul ars este cel mai complex tip de pacient care necesită intervenție medicală de urgență. Procedura este contracronometru, iar transplantul de piele este unica soluție pentru salvarea pacientului.

Prof. Dr. Ioan Lascăr, șeful Clinicii de Chirurgie Plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă de la Spitalul de Urgență Floreasca a vorbit despre rolul imprimantei 3D în tratarea pacientului ars.

”Dacă ne referim tot la impactul tehnologic, în specialitatea aceasta chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă are numeroase fațete. Și îngrijirea arșilor grav intră tot în sfera de competență a chirurgilor plasticieni, iar pacientul ars este cel mai complex și costisitor tip de pacient.

Pacientul ars este cel mai complex și costisitor tip de pacient. Adică, costurile vin din utilizarea unor mijloace tehnice, avansate și mijloace terapeutice costisitoare. Esența rezolvării unui ars grav o reprezintă adoptarea unei soluții de acoperire, de calitate, care să fie salvatoare pentru viața pacientului, dar să ne ofere și speranța unui rezultat funcțional calitativ superior.

Aici vorbim de utilizarea transplantului de piele sau a țesuturilor de cultură, așa-zisa piele de cultură. Putem gândi la ora actuală și la utilizarea imprimantelor 3D în reconstrucția tegumentară. Putem folosi populație celulară aparținând genetic pacientului și utilizând imprimanta 3D să reușim să populăm o rețea structurată cu celule epiteliale care să permit obținerea unei soluții de acoperire rapide, eficiente și salvatoare pentru pacient”, a declarat prof. dr. Ioan Lascăr,  șeful Clinicii de Chirurgie Plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă de la Spitalul de Urgență Floreasca, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical.

Vezi și: Animalele, efecte asupra sănătății. Ameliorează simptomele unor boli

România, fără bancă de țesuturi

”Transplantul de piele face parte din ceea ce numim transplant tisular și este primul pas. Presupun că, la un moment dat, se va ajunge să se imprime și organe. Deocamdată a ajuns la imprimarea unor țesuturi, între care și pielea. În ce măsură constituie aceasta, în mod real, o soluție pentru bolnavii cu arsuri grave și câtă nevoie de mai avem de tradiționalele bănci de piele în care România a avut mai multe încercări de a rezolva problema la nivel național.

Nu prea s-a reușit. Unde suntem în momentul de față în ceea ce privește acoperirea necesităților pacienților între tradiționala bancă de piele și apariția acestui nou tip de piele imprimată, care poate fi produsă în cantități mult mai mari dacă metoda se generalizează”, a spus prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate.

Vezi și: Boala tăcută care poate să ucidă. Medic: Sunt cu potențial letal. Chiar dacă nu generează absolut niciun simptom, complicațiile pot fi redutabile

Banca de piele vs. imprimanta 3D

Ambele cazuri au avantaje și dezavantaje. În situații de urgență ar fi necesară o bancă de piele, însă soluția salvatoare este tot auto-transplantul de piele. Adică, piele realizată la imprimanta 3D.

”Tradiționala bancă de piele aș numi-o  foarte necesară pentru că soluția salvatoare pentru pacientul ars grav rămâne pielea de bancă. Ar trebui să avem, instituțional vorbind, o unitate la care să ne putem adresa într-un termen scurt în vederea obținerii unor suprafețe de tegument care să ne permită acoperirea temporară a defectelor tegumentare tisulare întinse pentru reechilibrarea pacienților și acoperirea în etape cu auto-transplant. Soluția definitivă pentru pacient rămâne auto-transplantul.

Vezi și: Virusurile gripale, semn de întoarcere la normalitate. Adrian Marinescu: Oamenii nu mai au protecția pe care au avut-o în anii anteriori, vor fi mai expuși

Imprimanta 3D ne permite, deși la ora actuală cu costuri semnificative, să sperăm obținerea unei cantități mai mari sau limitate de tegument într-un timp util. E nota bene. Este de precizat faptul că acoperirea unui pacient ars grav este o procedură contracronometru. Etapele ar trebui să se deruleze cu rapiditate pentru a nu aduce pacientul într-un dezechilibru ireversibil.

Banca de piele la ora actuală nu există ca instituție în România, deși au fost repetate tentative de transformare în realitate a acestei intenții. Banca de piele oferă oportunitatea obținerii unor cantități nelimitate de tegument”, a mai subliniat prof. dr. Ioan Lascăr, șeful Clinicii de Chirurgie Plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă de la Spitalul de Urgență Floreasca.

Vezi mai multe în VIDEO

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel