"Nu trebuie să scoți tot sânul pentru un cancer". Adevărul despre radioterapie. Dr. Voiculescu: Recidivele locale nu înseamnă moarte

radioterapie - Foto: Freepik @EyeEm
EXCLUSIV
Nu trebuie să tai sânul ca să învingi cancerul. Radioterapia, soluția care schimbă vieți.

Radioterapia joacă un rol esențial în tratamentul conservator al cancerului de sân, oferind pacientelor posibilitatea de a evita mastectomia completă și de a-și păstra o parte din glanda mamară.

Medicul Ștefan Voiculescu, în cadrul emisiunii Academia de Sănătate de la DC Medical, a expliat impactul revoluțional al acestei metode, care a schimbat radical abordarea terapeutică în ultimele decenii.

Potrivit medicului, ideea tratamentului conservator al sânului datează de peste 60 de ani și est emeritul echipei de la centrul tumorilor din Milano. Pionierii acestui tratament, inspirându-se din cercetările realizate acolo, au demonstrat că îndepărtarea completă a sânului nu este întotdeauna necesară.

În schimb, eliminarea tumorii împreună cu un setor al sânului poate oferi rezultate oncologice comparabile.

Totuși, această metodă a fos asociată cu un risc ușor crescut de recidivă locală - între 8% și 10% mai mare decât în cazul mastectomiei complete.

Deși recidiva locală nu implică întotdeauna un pronostic mai grav, necesitatea unei noi intervenții chirurgicale reprezintă o povară psihologică și fizică majoră pentru pacientă.

La radioterapie apelăm când facem un tratament conservator al sânului. Acest lucru se știe deja de 60 de ani. Este meritul lui Veronesi, din Milano, care a zis nu trebuie să scot tot și a dovedit că nu trebuie să scot tot sânul pentru un cancer și la început a scos numai un sector, o felie de sân cu tumoră și rezultatele au fost bune. 

Dar recidive locale cam cu vreo 8% - 10% mai multe decât dacă aș fi scos tot. Recidivele locale nu înseamnă musai moarte, înseamnă însă pentru pacientă o dramă și o reintervenție ș.a.m.d. Și atunci au venit cu ideea - Dar dacă iradiez?!

E bun. Dacă iradiez această diferență dispare, dar nu că dispare, se inversează. 

Pentru că dacă fac radioterapie, eu pot să-i radiez și ganglionii din torace, care sunt rari ca un sediu de metastaze, dar pot fi un sediu de metastaze - 2 - 3% sunt numai acolo metastazele ganglionare.

Și atunci dacă eu fac această iradiere, acele 2 - 3% din paciente sunt diferența pe care nu știam s-o explic de ce e mai bine dacă scot parțial sânul și fac radioterapie decât dacă fac mastectomie fără radioterapie”, a declarat medicul Ștefan Voiculescu, pentru DC Medical, în emisiunea Academia de Sănătate.

Deci, pentru a elimina diferențele de recidivă locală, specialiștii au introdus radioterapia ca metodă adjuvantă.

Prin iradierea zonei operate, riscul de recidivă locală este redus semnificativ, iar unele cazuri chiar inversat, astfel încât tratamentul conservator cu radioterapie devine mai eficient decât mastectomia fără radioterapie.

Un alt avantaj al radioterapiei constă în capacitatea de a iradia ganglionii limfatici din torace, deși rareori sunt sediul metastazelor, pot influența supraviețuirea pe termen lung a pacientelor.

Prin iradiere, aceste metastaze pot fi controlate oferind o șansă mai bună de vindecare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel