Nipah, virusul mortal transmis de animale care a stat fără vaccin până acum. Oxford începe testarea vaccinului uimitor

Nipah - Foto: Freepik @malakasampath
Cum un virus mortal a stat fără vaccin până acum. Oxford începe testarea unui vaccin împotriva acesui virus numit Nipah.

Într-o mișcare semnificativă în domeniul sănătății globale, Universitatea din Oxford a anunțat începerea testării pe oameni a unui vaccin experimental împotriva virusului Nipah. Acesta este un pas uriaș în lupta împotriva unui virus mortal care a generat epidemii în diverse părți ale Asiei și nu numai.

Un virus mortal fără vaccin existent până acum

Virusul Nipah, descoperit pentru prima dată acum aproximativ un sfert de secol în Malaezia, a rămas o amenințare persistentă. Acesta s-a extins ulterior în regiuni precum Bangladesh, India și Singapore, generând epidemii sporadice și punând în pericol viețile multor oameni.

Până în prezent, absența unui vaccin eficient a complicat gestionarea și prevenirea răspândirii acestui virus.

Tehnologia care stă la baza vaccinului generat de Oxford

Noul vaccin dezvoltat la Oxford se bazează pe aceeași platformă tehnologică care a stat la baza vaccinurilor COVID-19 dezvoltate de AstraZeneca și Serum Institute of India. Această tehnologie a demonstrat deja eficacitate în generarea unui răspuns imunitar și a primit aprobarea internațională pentru utilizare.

Potrivt Reutes, în faza inițială a studiului, 51 de participanți cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani vor fi supuși testării vaccinului la Oxford. Principalul obiectiv al acestei etape este evaluarea siguranței vaccinului și a capacitații sale de a stimula un răspuns imunitar eficient. Conform unui purtător de cuvânt al Institutului de Științe ale Pandemiei din cadrul universității, testele ulterioare sunt planificate să se desfășoare într-o țară afectată de epidemia de Nipah, oferind astfel oportunitatea de a evalua eficacitatea vaccinului în condiții reale.

În contextul creșterii amenințărilor la adresa sănătății publice globale, dezvoltarea unui vaccin împotriva virusului Nipah reprezintă un pas esențial. Testarea acestui vaccin la Oxford și ulterior în zone afectate de Nipah oferă speranța că oamenii vor dispune în curând de un instrument eficient pentru combaterea acestei boli mortale.

Cu toate acestea, este esențial să se continue eforturile de cercetare și dezvoltare pentru a asigura că vaccinul este sigur și eficient în prevenirea răspândirii virusului Nipah.

Ce este virusul Nipah

Nipah - Foto: Freepik @EyeEm

Virusul Nipah (NiV) este un virus zoonotic, ceea ce înseamnă că se poate răspândi între animale și oameni.

Liliecii sunt rezervorul animal pentru Nipah în natură. Se știe că virusul Nipah provoacă, de asemenea, îmbolnăviri la porci și la oameni.

Infecția cu NiV este asociată cu encefalita (umflarea creierului) și poate provoca boli ușoare până la grave și chiar moartea. Focare apar aproape anual în unele părți ale Asiei, în special în Bangladesh și India.

Infecția cu virusul Nipah poate fi prevenită prin evitarea expunerii la porcii bolnavi și la liliecii din zonele în care virusul este prezent și prin evitarea consumului de sevă crudă de palmier, care poate fi contaminată de un liliac infectat. În timpul unui focar, practicile standard de control al infecțiilor pot ajuta la prevenirea răspândirii de la persoană la persoană în mediul spitalicesc, potrivit CDC.

Simptomele infecției Nipah apar de obicei în 4-14 zile de la expunerea la virus. Boala se prezintă inițial sub formă de febră și dureri de cap timp de 3-14 zile și include adesea semne de boală respiratorie, cum ar fi tuse, dureri în gât și dificultăți de respirație. Poate urma o fază de umflare a creierului (encefalită), în care simptomele pot include somnolență, dezorientare și confuzie mentală, care pot evolua rapid spre comă în 24-48 de ore.

Simptomele pot include inițial unul sau mai multe dintre următoarele:

Febră

Dureri de cap

Tuse

Dureri în gât

Dificultăți de respirație

Vărsături

Pot urma simptome severe, cum ar fi:

Dezorientare, somnolență sau confuzie

Crize convulsive

Comă

Umflarea creierului (encefalită)

Moartea poate surveni în 40-75% din cazuri. Au fost observate efecte secundare pe termen lung la supraviețuitorii infecției cu virusul Nipah, inclusiv convulsii persistente și modificări de personalitate.

Au fost raportate, de asemenea, infecții care duc la simptome și, uneori, la deces mult mai târziu după expunere (cunoscute sub numele de infecții latente sau latente), la luni și chiar ani după expunere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

tratament indigestie foto:freepik@psodaz
EXCLUSIV
Tratamentul perfect indigestie. Ligia Pop: Elimină toxinele din corp. Ajută foarte mult

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel