Nasul, ce nu știai despre el. Până la ce vârstă crește

nasul - FOTO: Freepik
Nasul suferă modificări pe tot parcursul vieții. Până când crește și cum se modifică odată cu vârsta.

Nasul tău crește de-a lungul copilăriei și a adolescenței tale. S-ar putea chiar să crească un pic în timpul maturității timpurii. Dar după aceea, orice modificări pe care le observați nu sunt legate de creșterea nasului. În schimb, acestea sunt rezultatul unor modificări ale pielii și cartilajului care modifică forma nasului. Aceste schimbări sunt o parte naturală a îmbătrânirii.

Corpul fiecăruia se schimbă în mod natural în timp. Nasul tău crește odată cu vârsta, dar numai până la un anumit punct. După aceea, se poate schimba dimensiunea și forma- nu pentru că este de fapt în creștere, ci din cauza modificărilor la os, piele și cartilaj care modelează nasul. Cartilajul este țesutul puternic, flexibil, care susține capătul nasului.

Deși este adevărat că oasele tale nu mai cresc până la pubertate, unele țesuturi corporale ar putea continua să se schimbe de-a lungul vieții. Nasul tău, care cuprinde os, cartilaj și țesut moale, își poate schimba forma pe măsură ce îmbătrânești. Pielea și structurile nasului își pierd puterea odată cu vârsta, rezultând un nas care se întinde și apleacă, notează Very Well Health.

Vezi și: Temperatura scăzută, risc de îmbolnăvire. Poți face AVC sau atac de cord. Câte grade ar trebui să fie în camere

Cum se schimbă nasul în timp

În timpul adolescenței, nasul suferă modificări de formă și structurale. Când fetele ajung la vârsta de 15 sau 16 ani, iar bărbații ajung la 18 ani, au dezvoltat nasuri adulte. Nasul va rămâne în mare parte același timp de câteva decenii. Cu toate acestea, odată cu vârsta, nasul va începe să se schimbe din nou. Aceste schimbări pot deveni evidente pentru unii la 20 de ani, deși încep de obicei în jurul vârstei de 40 de ani pentru majoritatea oamenilor.

Într-un studiu, cercetătorii au examinat fotografii cu 700 de fețe  de la persoane cu vârsta cuprinsă între 20 și 80 de ani. Scopul studiului a fost de a face software-ul de recunoaștere facială mai bun la prezicerea modului în care fețele se schimbă în timp, astfel încât imaginile persoanelor dispărute să poată fi actualizate. Cercetătorii au analizat 36 de "repere" faciale diferite, măsurând distanțele dintre ele.

Ei au descoperit că schimbările legate de vârstă determină înclinarea nasului în jos odată cu vârsta. Distanța de la nas la gură scade, de asemenea, pe măsură ce îmbătrânești.

Cercetătorii au observat, de asemenea, că partea exterioară a nărilor tindea să se lărgească. Aceste schimbări nu înseamnă că nasul devine din ce în ce mai mare, ci că schimbarea formei sale ar putea să-l facă să pară mai mare.

Vezi și: Cancerul, de la debut la stadiul 4. Ce se întâmplă în fiecare etapă

Creșterea nasului în adolescență

În copilărie, adolescență și maturitate timpurie, nasul este în creștere. Gândește-te la nasul pe care l-ai avut când erai copil și la cum arăta mai târziu în adolescență. Nasul tău, evident, a devenit mai mare. A crescut împreună cu restul feței și corpului.

Experții încă nu au stabilit când nasul își încetează creșterea. Unii cercetători raportează că nasul nu mai crește în jurul vârstei de 12 ani, în timp ce alții spun că se oprește la o vârstă mai înaintată, în jurul vârstei de 16 sau 17 ani, sau chiar la vârsta adultă timpurie. Genul și etnia pot explica aceste diferențe.

Odată ce ajungeți la maturitate, nasul nu mai crește. Prin urmare, un nas "mai mare" nu este din cauza creșterii, ci pentru că structurile cheie din nas se schimbă.

Modificări nazale structurale în viața adultă

La vârsta adultă, nasul suferă multe modificări structurale sau anatomice, cum ar fi:

- Pielea nasului se subțiază și își pierde elasticitatea

- Vârful nasului

- Cartilajul din interiorul nasului slăbește și se înmoaie.

- Cartilajul nazal devine uneori fragil

- Bucățile de cartilaj care atașează părțile superioare și inferioare ale părților laterale ale nasului se pot separa.

Aceste modificări pot prelungi nasul, chiar dacă nu este de fapt în creștere.

Vezi și: Dantura și legătura cu sănătatea generală. Stomatolog: 30% din oamenii de peste 60 de ani nu mai au niciun dinte în gură

Implicațiile unui nas mai mare

Nasul are două scopuri majore: aducerea aerului cald, umidificat în plămâni și asigurarea simțului mirosului. Modificările legate de vârstă ale nasului pot avea un impact asupra modului în care funcționează. Modificările pot duce la o obstrucție sau blocaj.

Nasul are, de asemenea, valoare estetică pentru mulți oameni. Schimbările sale legate de vârstă pot însemna că nu ești la fel de mulțumit de felul în care arată fața ta. Unii oameni optează pentru o intervenție chirurgicală pe nas pentru a-și îmbunătăți aspectul și / sau calitatea vieții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel