Munca în tura de noapte, risc crescut de cancer. Ce se petrece în organism

munca in tura de noapte - FOTO: Freepick@lipickstockmedia
Munca în tura de noapte crește riscul de a dezvolta cancer. Organismul nu poate face la perturbările ritmului circadian.

Munca în ture de noapte este clasificată ca factor de risc în apariția cancerului, aalături de fumat, alcool, poluare, raze ultraviolete, obezitate. Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc de apariție a cancerului cu 19% mai ridicat din cauza perturbării ritmului circadian.

”Organizația Mondială a Sănătății a decis să clasifice munca în schimbul de noapte ca fiind cancerigenă”, declară profesorul Shobhan Gaddameedhi.

Ritmul circadian, afectat de munca în tura de noapte

Munca în tura de noapte afectează ritmul circadian ceea ce crește riscul de apariție al cancerului. Cercetătorii americani de la Universitatea de Stat din Washington efectuează un studiu în urma căruia sugerează că explicaţia acestei situaţii constă în faptul că turele de noapte perturbă ritmurile naturale de 24 de ore ale activităţii genelor asociate cu anumite tipuri de cancer.

Astfel, oamenii devin vulnerabili la deteriorarea ADN-ului, iar mecanismele de apărare ale organismului nu mai pot face faţă acestor daune.

”Perturbarea circadiană a fost identificată ca un factor de risc pentru tulburări de sănătate, cum ar fi obezitatea, bolile cardiovasculare și cancerul. Deși studiile epidemiologice sugerează un risc crescut de diferite tipuri de cancer asociate cu nealinierea circadiană din cauza muncii în ture de noapte, mecanismele de bază nu au fost încă elucidate. 

Am căutat să investigăm rolul mecanic potențial pe care îl poate juca perturbarea circadiană a genelor căii distinctive ale cancerului în riscul crescut de cancer la lucrătorii în schimburi. Într-un studiu de laborator controlat, am investigat transcriptomul circadian al genelor căilor de cale distinctivă a cancerului și căile biologice asociate în leucocitele circulante obținute de la adulți tineri sănătoși în timpul unui protocol de rutină constantă de 24 de ore după 3 zile de schimbare de zi simulată sau de tură de noapte. 

Programul simulat de ture de noapte a modificat semnificativ ritmicitatea circadiană normală a genelor implicate în căile de semnare a cancerului. O cale de reparare a ADN-ului a arătat o îmbogățire semnificativă a genelor ritmice în urma programului simulat de schimbare a zilei, dar nu și respectarea programului simulat de tură de noapte.

În evaluările funcționale, Curtea a demonstrat că a existat o sensibilitate crescută atât la sursele endogene, cât și la cele exogene de deteriorare a ADN-ului după expunerea la tura de noapte simulată”, arată studiul publicat în National Library of Medicine.

Vezi și: Brânza, înlocuitorul cărnii. Combinația perfectă ar fi...Bilic: Prin această asociere, face diferența. Are efect antidepresiv

Munca în tura de noapte, riscuri pentru sănătate

Munca în ture de noapte face ca oamenii să aibă mai puțină grijă de propria lor sănătate. Oamenii tind să se simtă mai obosiți atunci când se trezesc, astfel încât găsirea de timp pentru a face suficientă mișcare sau pentru a găti alimente sănătoase poate fi dificilă. Acest lucru înseamnă că există mulți factori de sănătate care ar putea crește, de asemenea, riscul de cancer care nu sunt cauzate în mod specific de lucrul pe timp de noapte, arată World Wide Cancer Research.

Legătura dintre perturbarea circadiană, melatonină, și cancer

Perturbarea circadiană poate dăuna sistemelor biologice care ajută la prevenirea cancerului. De exemplu, în plus față de promovarea somnului, melatonina poate opri, de asemenea, creșterea tumorii și de a proteja împotriva răspândirii celulelor canceroase. Animalele de laborator ale căror zile și nopți au fost perturbate în experimente științifice au avut niveluri reduse de melatonină și rate crescute de creștere a cancerului sau tumorii.

Studiile la animale au arătat că expunerea la lumină pe timp de noapte a dus la creșterea cancerului de sân sau de glandă mamară. Mai mult decât atât, studiile efectuate în rândul asistenților medicali și al altor lucrători în schimburi de noapte au arătat un risc crescut de cancer de sân, care a fost inexplicabil din cauza istoricului reproductiv, a factorilor stilului de viață, a indicelui de masă corporală sau a statutului socioeconomic.

În majoritatea studiilor, un risc excesiv de cancer de sân a fost găsit în principal în rândul femeilor care au lucrat în ture de noapte timp de mai mulți ani sau la o frecvență ridicată sau care au lucrat un număr mare de schimburi de noapte de-a lungul vieții lor, arată CDC.

Vezi și: Privitul la televizor, factor de risc pentru demență. Cercetător: Asocieri diferențiate între două tipuri de comportament sedentar

Bolile pe care le faci din cauza lipsei de SOMN. Ora perfectă de somn, demontată. Medic: Indicatori ai DEMENȚEI

Insomniile, somnul insuficient sau de proastă calitate, sunt aspecte importante care ne pot afecta starea fizică, dar și cea mentală ori emoțională, mai ales că nu există o oră perfectă de somn.

Iar tulburarea de ritm circadian ne poate da tot programul unei zile peste cap.

”Specialiştii recomandă ca ora 4 dimineaţa să ne prindă undeva pe la mijlocul somnului”, afirmă medicul Oana Deleanu.

”Sunt mai multe tipuri de boli ale somnului, unde nu ne respectăm bioritmul nostru natural. De exemplu, atunci când zburăm multe fusuri orare, pe alte continente, cunoscută ca Jet Lag.

Există și alte tulburări de ritm circadian, dintre care cea mai importantă este munca în ture, și mai ales în schimbul de noapte, dar mai sunt situaţii pe care multe persoane le confundă cu insomnia.

Adolescenţii care adorm târziu şi se trezesc târziu şi ca atare sunt consideraţi leneşi sau persoane care se culcă foarte devreme şi se trezesc la 4-5 dimineaţa, când nu există activitate socială și confundă aceste patologii cu insomnia”, a explicat dr. Oana Deleanu, medic pneumolog, la Sfatul de Sănătate de la Antena 3.

În opinia medicului, tulburările de ritm circadian nu pot fi considerate în mod deosebit afecțiuni, la fel de severe precum insomnia, privarea cronică de somn.

”Atât timp cât persoana respectivă reușește să doarmă 7-8 ore, este un lucru minunat. Ele sunt considerate, totuși, niște afecțiuni ale somnului pentru că pe vremea când nu aveam lumină artificială și nici gadget-uri, ne culcam odată cu găinile, ne trezeam la fel, iar toți aveam același bioritm”, a mai spus medicul.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel