Modificarea celulelor imune, o nouă frontieră în tratamentele personalizate. Prof. dr. Alina Tănase: Ne așteptăm să devină standardul de tratament în bolile autoimune

celule imune - FOTO: Freepik
EXCLUSIV
Acest tratament poate anihila celulele canceroase. Combate eficient diverse afecțiuni, inclusiv cancerele hematologice și bolile autoimune.

Vezi și: Institutul Clinic Fundeni, 65 de ani de excelență în medicină. Prof. dr. Anca Coliță: Întotdeauna în slujba pacientului

Institutul Clinic Fundeni se află în mijlocul unei transformări majore în domeniul terapiilor celulare, cu un proiect ambițios ce va adresa nevoi medicale complexe din întreaga Europă. În cadrul unei tradiții anuale de prezentare a activităților medicale și de cercetare, profesioniștii instituției au subliniat realizările recente și viitoarele direcții de dezvoltare.

Printre cele mai notabile inițiative se află implementarea unui laborator de terapii celulare, un proiect de amploare realizat prin fonduri europene STEP, care promite să revoluționeze tratamentele personalizate în România și nu numai.

"A devenit o tradiție să ne întâlnim în decembrie și să ne prezentăm activitatea medicală și de cercetare. Avem foarte multe proiecte europene, proiecte care sunt în desfășurare sau care își prezintă rezultatele. Avem proiecte de screening care își prezintă rezultatele. Avem proiecte noi la care am aplicat și pe care le deschidem în 2024 și urmează să le implementăm.

Aș menționa un proiect de suflet. Ne propunem să implementăm în Insitutul Clinic Fundeni un laborator de terapii celulare, printr-un proiect STEP și va fi un pas important în contextul medical din această parte a Europei, pentru că am putea să modificăm limfocitele pacientului sau celulele imune ale pacientului, astfel încât să le putem readministra ducând spre o medicină personalizată adevărată.

Avem deja experiență clinică cu produsele comerciale, recoltăm celulele imune, le trimitem într-un centru de manufacturare și se întorc și le infuzăm. Experiența clinică a crescut.

Până acum am infuzat 31 de pacienți. Echipele s-au format și experiența clinică se formează. Ne dorim și credem că ar fi un lucru extraordinar pentru contextul medical românesc să putem modifica aceste celule într-un centru de manufactură românesc, în Institutul Clinic Fundeni", a explicat prof. dr. Alina Tănase, director medical Institutul Clinic Fundeni, în exclusivitate pentru DC Medical.

Vezi și: Cele mai frecvente accidente din preajma sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se înmulțesc

Proiect STEP - FOTO: Freepik@vecstock

Ce este proiectul STEP

"STEP este un tip de proiect pe fonduri europene și ne încadrăm foarte bine în obiectivele acestui proiect pentru că este vorba de investiții în biotehnologie și cuvintele cheie din aceste biotehnologii sunt terapiile celulare. Ne-am aliniat foarte frumos cu obiectivele acestui call de proiect și am considerat o mare oportunitate să putem aplica", a explicat prof. dr. Alina Tănase, director medical Institutul Clinic Fundeni, în exclusivitate pentru DC Medical.

Valoarea proiectului este de peste 30 de milioane de euro. Majoritatea sumei va fi investită în echipamente medicale și în studii clinice.

"Toate aceste terapii care vor fi manufacturate în acest centru de terapii celulare vor derula studii clinice cu toate condițiile de calitate și de acreditări necesare. Va fi și training pentru personal fiindcă este o procedură complexă și de extrem de mare detaliu. Credem că prin parteneriatele pe care le avem că putem duce un astfel de proiect la bun sfârșit și în câțiva ani să avem un astfel de hub de terapii celulare implementat în România", a mai explicat prof. dr. Alina Tănase, director medical Institutul Clinic Fundeni, în exclusivitate pentru DC Medical.

Vezi și: Ce trebuie să știi dacă bei un digestiv după masă. Dr. Cristian Pandrea: Există un rol pozitiv

Patologiile tratate de tehnologia STEP

Tehnologia dezvoltată în cadrul proiectului STEP vizează, în principal, cancerele hematologice, dar cercetările recente arată promisiuni și pentru tratamentele bolilor autoimune și a tumorilor solide. În domeniul hematologiei, terapia CAR-T a devenit deja un standard de tratament, înlocuind transplanturile pentru anumite tipuri de cancer.

"Această tehnologie a fost implementată în cancer, în principal în cancerele hematologice, dar nu numai. Cercetarea este în mare creștere pe toate tipurile de tumori solide, iar de curând s-au dovedit a fi foarte eficiente în bolile autoimune. Ne așteptăm ca foarte curând acest tip de terapie să devină standardul de tratament în bolile autoimune așa cum sunt, la ora actuală în bolile hematologice.

Deja de aproape 2 ani, ghidurile tratament în hematologie s-au schimbat și în locul transplantului, terapia standard de tratament este terapia CAR-T în anumite boli hematologice maligne", a mai explicat prof. dr. Alina Tănase, director medical Institutul Clinic Fundeni, în exclusivitate pentru DC Medical.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Tratamentul pentru AVC ischemic - Foto: Freepik @user19987712
EXCLUSIV
Tratamentul pentru AVC ischemic. Dr. Cristian Pandrea: dizolvă cheagul de sânge
Denis Law, câștigatorul Balonului de Aur, a murit

Crossuri externe

pixel