Minte brici la 90 de ani. Care este secretul

Motivul pentru care unele persoane au o memorie excelentă chiar și la vărsta de 90 de ani, poate fi explicat de genetică și de stilul de viață, sugerează un nou studiu. 

Studiul, publicat în revista Neurology, a cuprins un număr de 100 de persoane, cu o vârstă medie de 92 de ani. Cercetătorii i-au urmărit pe aceștia timp de 12-14 ani, efectuând între două până la patru scanări ale creierului și două până la 13 examene neuropsihologice pentru fiecare persoană. Voluntarii au fost excluși din studiu dacă aveau semne de demență la începutul cercetării.

Scanările creierului au detectat plăcile amiloide care sunt legate de boala Alzheimer. Cercetătorii au colectat, de asemenea, informații despre variabile care ar putea afecta sănătatea creierului participanților, inclusiv alegerea stilului de viață, locul de muncă, sănătatea, obiceiurile de somn, hobby-urile și prezența depresiei.

Până la împlinirea vârstei de 90 de ani, majoritatea persoanelor acumulează plăci amiloide în creier. Echipa și-a propus să înțeleagă modul în care unii oameni, care au această placă acumulată, sunt capabili să își păstreze memoria și în al nouălea deceniu. În studiu, 66 la sută dintre participanți le-au avut, chiar dacă nu au avut simptome Alzheimer.

APOE ε2 - Gena care ține alzheimerul la distanță

O descoperire făcută de echipă a fost că cei cu o genă APOE numită ε2 aveau șanse de șase ori mari de a evita acumularea plăcii de amiloid la vărsta de 90 de ani. Mai puțin amiloid a fost legat și de un puls mai mic.
Potrivit cercetătorilor,  o altă formă a genei APOE, ε4, poate crește riscul pentru acumularea plăcii amiloide și pentru boala Alzheimer.

De asemenea, echipa a descoperit că participanții care au obținut cele mai bune note la testele cognitive de la începutul studiului, au avut mai multe șanse să mențină aceste scoruri până la sfârșit.

Un scor bun al testului a fost legat și de menținerea abilităților de gândire, în ciuda prezenței unor plăci beta-amiloide.

De asemenea, sănătatea cardiovasculară  a părut a a avea un rol protector împotriva acumulării de amiloid.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel