Medicamentul care poate contribui la "salvarea lumii": Ar putea câștiga un Premiu Nobel. Această boală va fi eradicată. Nimeni nu ar trebui să sufere

Hiv - Foto: Freepik @Precise99
O companie farmaceutică poate contribui la "salvarea lumii". Apelul lui Winnie Byanyima poate schimba istoria. "Ar putea câștiga un Premiu Nobel".

Într-un apel plin de speranță și determinare, Winnie Byanyima, directorul executiv al Programului Comun al Națiunilor Unite pentru HIV și SIDA (UNAIDS), a îndemnat compania Gilead să facă un pas istoric în lupta împotriva HIV.

Byanyima a solicitat companiei Gilead să permită fabricarea generică a Lenacapavir, un medicament injectabil administrat de două ori pe an, care s-ar putea deveni revoluționar în tratamentul pacienților cu HIV.

Lenacapavir, medicamentul aprobat în 2022 atât în Statele Unite, cât și în Uniunea Europeană, reprezintă o inovație semnificativă, cu un cost de aproximativ 40.000 de dolari pe an în SUA. Byanyima a subliniat importanța deschiderii acestui medicament către Organizația Internațională Medicines Patent Pool, sprijinită de ONU, pentru a permite vânzarea de versiuni generice mai accesibile în țările cu venituri mici și medii.

Chiar dacă recompensele financiare sunt mari, recunoașterea ca fiind compania care a învins pandemia de SIDA ar fi și mai mare”, a declarat Byanima într-un interviu acordat agenției AFP, la sediul UNAIDS din Geneva.

Ea a subliniat că Gilead are ”o oportunitate unică de a se apropia de sfârșitul SIDA ca amenințare pentru sănătatea publică” și a adăugat că ”ar putea fi compania care câștigă un Premiu Nobel, de exemplu”. 

Cu toate acestea, la nivel global, încă aproximativ 10 milioane de persoane cu HIV nu au acces la terapia antiretrovirală, în timp ce 30 de milioane de persoane beneficiază de tratament.

Byanyima a menționat că Lenacapavir este ”atât de eficient încât se află într-o categorie diferită de medicamente preventive” și ar putea fi crucial pentru persoanele cele mai greu accesibile, care se tem de stigmatizare și violență domestică.

Testările actuale sugerează că Lenacapavir ar putea fi utilizat pentru profilaxie pre-expunere, având rezultate preliminare promițătoare în prevenirea infecției cu HIV.

Byanyima a sugerat că prin stabilirea unor prețuri diferențiale, Gilead ar putea încă să obțină profituri semnificative, chiar și în condițiile unui preț mai mic în țările cu venituri mici.

În contextul eforturilor globale de a eradica HIV până în 2030, Byanyima a subliniat progresele realizate în unele țări din Africa sub-sahariană, unde numărul infecțiilor noi a scăzut cu mai mult de jumătate, iar decesele cu până la 60%.

Totuși, regiunile din Europa de Est, Asia Centrală și America Latină continuă să înregistreze creșteri îngrijorătoare ale numărului de infecții, adesea influențate de stigmatizare și lipsa accesului la servicii. 

Byanyima a atras atenția și asupra unui ”atac bine coordonat și resursificat” împotriva drepturilor LGBTQ, drepturilor reproductive și egalității de gen, menționând legislația mai strictă din Uganda, mișcările pentru decriminalizarea mutilării genitale feminine în Gambia și retragerea protecțiilor constituționale pentru avort în Statele Unite. 

Într-o notă de optmism, Byanyima a subliniat importanța Congresului Internațional de SIDA care va avea loc la Munchen, unde se vor aduna guverne, organizații civile, academicieni și persoane infectate cu HIV pentru a împărtăși cunoștințe și a impulsiona voința politică necesară pentru a înfrunta pandemia.

Trebuie să îndeplinim promisiunea că această boală va fi eradicată. Nimeni nu ar trebui să sufere trăind cu HIV”, a declarat ea, încheind cu apel la acțiune: ”Avem toate posibilitățile pentru ca oamenii să trăiască vieți sănătoase. Și trebuie să o facem”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel