Malformațiile uterine, cauze, simptome, tratament. Medic: Avem la îndemână o chirurgie de excelență, minim invazivă

malformatiile uterine. FOTO: Freepik @freepik
Care sunt cele mai frecvente malformații uterine, ce impact au asupra femeii și cum se pot trata.

Malformațiile genitale ale femeii sunt probleme de dezvoltare care se formează în embrion. Aceste formațiuni pot apărea la nivelul vaginului, ovarelor, uterului sau colului uterin.

”Malformațiile uterine sunt modificări de structură, de anatomie, ale organelor genitale interne și aici nu o să ne referim numai la uter, și cu care așa se naște fetița, devenită femeie ulterior. Este o paletă foarte largă, ne izbim foarte rar de această problemă, dar este extrem de interesantă.

Cele mai frecvente sunt agenezia vaginului, uterul dublu, existența concomitentă a două seturi de organe genitale feminine samd. Lucruri extrem de serioase și, uneori, pentru a face un diagnostic corect, concret, este nevoie de multă muncă a unei echipe de imagiști, ginecologi, de endoscopiști. De aceea este o problemă extrem de interesantă”, a declarat dr. Horia Cioflan, medic primar obstretică-ginecologie, la Digi 24.

Simptomele malfomațiilor genitale

În timp ce unele anomalii congenitale ale tractului genital feminin ar putea fi asimptomatice, simptomele comune includ:

- Incapacitatea de a goli vezica urinară

- Sânii nu cresc

- Flux menstrual care apare în ciuda folosirii unui tampon

- Naștere prematură repetată, sau avorturi spontane

- Crampe sau dureri lunare fără menstruație

- Dureri în timpul actului sexual, notează NorthWell.

Care este impactul malformațiilor asupra vieții femeii

Întrebat care este impactul pe care îl au malformațiile genitale asupra vieții femeii, medicul a explicat, în primul rând, care este motivul pentru care se ajunge la o astfel de situație.

”În primul rând, embrionul de sex feminin, cu machiaj genetic de sex feminin, o vreme este practic indiferent și după ce machiajul genetic imprimă caracterul sexual al embrionului, organele genitale se formează dintr-un set pereche, deși uterul este unul singur. Noi avem în general organe pereche, ochi, mâini, rinichi, uterul este unul singur, iar el se formează din comasarea a două structuri și ulterior canalizarea lor. De aici, de la unirea deloc, incompletă sau aproape completă, stă o paletă largă de malformații”, a precizat dr. Cioflan.

Cât privește impactul, medicul a dat câteva exemple de malformații genitale. ”Un sindrom de agenezie vaginală, adică lipsa vaginului, ceea ce are o implicație profundă asupra vieții intime a femeii. La capătul celălalt al spectrului sunt malformațiile complexe care împiedică femeia tânără să rămână însărcinată, care o împiedică să ducă sarcina până la capăt sau care se expune la finalul sarcinii la riscuri majore, pierderea organelor genitale, histerostomia, chiar și pierderea vieții”, a mai spus dr. Cioflan.

”Avem la îndemână o chirurgie de excelență, minim invazivă”

Potrivit medicului, la ora actuală chirurgia malformațiilor genitale a avansat atât de mult, încât femeia poate să plece chiar în aceeași zi din spital, lucru pe care ginecologul îl consideră ”absolut senzațional”.

”Istoricește vorbind, malformațiile complexe genitale erau, practic, o piatră de moară pentru orice chirurg ginecolog pentru că implicau operații majore, cu pierderi mari de sânge, iar de cele mai multe ori erau cvasi-nereușite.

Acum avem la îndemână o chirurgie de excelență, o chirurgie modernă de secolul 21, care este minim invazivă, histeroscopia și laparoscopia. Mai mult decât atât, histeroscopia este tehnică chirurgicală absolut senzațională, chirurgia endouterină, care se face prin orificii naturale. Practic, operația este fără tăieturi, endoscopul intră în uter și repară malformația. Femeia poate să plece în aceeași zi din spital, este absolut senzațional”, a mai spus medicul.

Care sunt malformațiile genitale

Malformațiile genitale sunt împărțite pe mai multe ”paliere”, astfel:

Ale vaginului:

- imperforația himenului

- himenul septat

- canal vaginal septat complet sau incomplet

- stenoza vestibulului vaginal

- agenezia vaginală (aplazia Mulleriană)

- atrezia vaginală completă sau unilaterală

- persistența sinusului urogenital.

Ale colului uterin:

- duplicitatea cervicală

- atrezia sau aplazia unilaterală sau bilaterală a cervixului.

Ale uterului:

- uter arcuat

- uter septat

- uter bicornuat sau unicornuat

- uter hipoplazic. 

Ale anexelor:

- malformație tubară unilaterală sau bilaterală cu ovare normale

- hipoplazie gonadală uni sau bilaterală cu sau fără malformație tubară

- aplazia gonadală uni sau bilaterală.

Ale organelor genitale externe:

- adeziune labială

- hipertrofia clitorisului

- hipertrofia labială

- hipoplazia labială, potrivit NorthWell.

Complicațiile sarcinii, detectate încă de la 10 săptămâni. Medic: Rezultatele sunt cu siguranță incitante

Cercetătorii au dezvoltat o nouă tehnică de imagistică prin RMN pentru a evalua sănătatea placentei la fetușii în curs de dezvoltare la începutul sarcinii, notează Medical News Today.

Potrivit autorilor studiului, publicat în revista PLOS ONE, tehnica ar putea fi adaptată la majoritatea scanerelor RMN și, astfel, ar putea fi utilizată pentru a depista sănătatea placentei.

În acest moment, ultrasunetele sunt utilizate pentru a evalua creșterea fetală și fluxul sanguin. Cu toate acestea, este limitată în ceea ce privește predicția comorbidităților pe termen lung.

Dezvoltarea atipică a placentei este legată de multe rezultate adverse. Printre acestea se numără:

- creștere anormală a fătului;

- preeclampsie;

- travaliu prematur;

- nașterea unui copil mort.

Metodele existente de evaluare a funcției placentare sunt adesea ineficiente sau limitate în ceea ce privește capacitatea lor de a detecta în mod fiabil riscurile sarcinii.

Recent, cercetătorii au dezvoltat o nouă metodă de imagistică care utilizează imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) pentru a evalua sănătatea placentei.

Aceștia au descoperit că noua lor metodă ar putea prezice puternic rezultatele sarcinii legate de insuficiența placentară. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Ce este colestaza în SARCINĂ. Care sunt complicațiile și cum poate fi prevenită

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel