Medicamentul care previne boala...
Magneziul este esențial pentru sănătatea generală a corpului și a creierului, dar un anumit tip ar putea oferi beneficii suplimentare pentru protejarea creierului și prevenirea bolii Parkinson.
Magneziul este un mineral esențial pentru sute de reacții chimice care mențin celulele funcționale și în echilibru. Unul dintre rolurile sale cheie este stabilizarea ATP-ului, sursa principală de energie pe care celulele tale o folosesc pentru a-și îndeplini funcțiile.
De asemenea, în creier, magneziul ajută la reglarea receptorilor NMDA, care sunt implicați în învățare și memorie. Dacă acești receptori devin prea activi, pot deteriora celulele cerebrale și pot contribui la apariția unor tulburări neurologice, precum boala Alzheimer și Parkinson.
Un tip specific de magneziu, magneziul L-treonaat, a fost studiat pentru capacitatea sa de a crește nivelurile de magneziu din creier. Conform unui studiu din 2019 publicat în Neuropsychiatric Disease and Treatment, cercetătorii au observat că șoarecii cu daune cerebrale cauzate de boala Parkinson au prezentat o inflamație redusă și mai puține daune cerebrale după administrarea de magneziu L-treonaat.
Acest tip de magneziu poate ajuta la protejarea creierului prin îmbunătățirea diversității bacteriene intestinale și reducerea inflamației. De asemenea, un alt studiu din 2024, publicat în Neural Regeneration Research, a descoperit că administrarea de magneziu L-treonaat a îmbunătățit echilibrul bacterian din intestinul șoarecilor cu Alzheimer, având efecte benefice asupra sănătății creierului, potrivit Health Digest.
Magneziul, impact asupra creierului. Ce tip de Magneziu e recomandat pentru a preveni boala Parkinson - FOTO: Freepik@fotoarhiv0001
Deficiența de magneziu a fost asociată cu dezvoltarea bolii Parkinson, conform unei recenzii din 2024 din International Journal of Molecular Sciences. Deși această legătură există, magneziul nu este încă utilizat pe scară largă ca tratament pentru Parkinson, iar aproximativ jumătate dintre oameni nu consumă suficient magneziu prin dietă.
Magneziul L-treonaat pare să fie o formă de magneziu deosebit de utilă pentru creier, comparativ cu alte forme, cum ar fi magneziul citrat sau magneziul cloruric. Un studiu din 2010 publicat în Neuron a arătat că magneziul L-treonaat crește mai eficient nivelurile de magneziu în creier și îmbunătățește semnalele cerebrale, sprijinind astfel învățarea și memoria.
Pentru a sprijini sănătatea creierului și pentru a îmbunătăți absorbția magneziului, se recomandă adăugarea unor vitamine în rutina ta zilnică. Vitaminele B6, C și D ajută corpul să absoarbă magneziul mai eficient. Un studiu din 2022, publicat în Nutrients, a testat un complex de magneziu L-treonaat care includea aceste vitamine, iar rezultatele au arătat îmbunătățiri semnificative ale funcției cognitive, în special în rândul adulților în vârstă.
Atunci când alegi un supliment de magneziu, este important să știi că există mai multe forme disponibile, fiecare având efecte diferite. Unele forme, cum ar fi magneziul citrat, pot avea un efect laxativ, în timp ce altele pot sprijini pur și simplu necesarul de magneziu al organismului. Magneziul L-treonaat este o formă relativ nouă, dezvoltată pentru a spori nivelurile de magneziu din creier și pentru a susține sănătatea cognitivă.
Magneziul L-treonaat ar putea reprezenta o soluție promițătoare pentru protejarea sănătății cerebrale și prevenirea bolilor neurodegenerative precum Parkinson.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Medicamentul care previne boala...
Testul simplu care îți arată cu 16...
Semne ale celui mai mortal tip de cancer. Detaliile la care să fii...
De ce cancerul nu este considerat...
Un nou-născut a dispărut,...
COVID duce la complicații grave și pe...
Ce trebuie să știi dacă ai 50 de ani. Ce îți influențează durata...
Medicamentul care reduce riscul de...