Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Boala gravă pe care o poți face din cauza salatei. Salata este populară printre persoanele care doresc să mențină o dietă echilibrată și sănătoasă. Soiurile de salată sunt adesea oferite spre vânzare gata tăiate și ambalate în folie. Este cunoscut faptul că aceste tipuri de produse proaspete pot fi contaminate cu bacterii relevante din punct de vedere al igienei.
”Salata este una dintre legumele care a avut cele mai multe alerte la nivel global în ceea ce privește contaminarea cu bacteria listeria. Ca să nu vă îmbolnăviți, rupeți primele frunze de salată, cele care au atins solul, și evitați să cumpărați salată ambalată”, informează Info Cons.
Bacteria Listeria poate provoca o boală gravă (cunoscută sub numele de listerioză invazivă) atunci când bacteria se răspândește dincolo de intestin, în alte părți ale corpului.
Persoanele însărcinate prezintă de obicei doar febră, oboseală și dureri musculare. Cu toate acestea, infecția cu Listeria în timpul sarcinii poate duce la avort spontan, nașterea unui copil mort, naștere prematură sau infecția nou-născutului care pune în pericol viața.
Persoanele care nu sunt însărcinate pot prezenta dureri de cap, rigiditate a gâtului, confuzie, pierderea echilibrului și convulsii, pe lângă febră și dureri musculare.
Simptomele bolii grave încep de obicei la 1 până la 4 săptămâni după ce a mâncat alimente contaminate cu Listeria, dar pot începe chiar în aceeași zi sau la 70 de zile după, potrivit CDC.
Infecția cu listeria este o boală bacteriană de origine alimentară care poate fi foarte gravă pentru femeile însărcinate, persoanele cu vârsta peste 65 de ani și persoanele cu un sistem imunitar slăbit. Este cel mai frecvent cauzată de consumul de mezeluri procesate necorespunzător și de produse lactate nepasteurizate.
Persoanele sănătoase se îmbolnăvesc rareori de infecția cu listeria, dar boala poate fi fatală pentru copiii nenăscuți, nou-născuți și persoanele cu sistemul imunitar slăbit. Tratamentul prompt cu antibiotice poate ajuta la limitarea efectelor infecției cu listeria.
Bacteria Listeria poate supraviețui la refrigerare și chiar la congelare. Așadar, persoanele care prezintă un risc mai mare de infecții grave ar trebui să evite consumul tipurilor de alimente cu cea mai mare probabilitate de a conține bacteria listeria, potrivit Mayo Clinic.
Vezi și: Cele mai bune ore la care să te culci. Nu contează doar cât dormi, ci și în ce interval
Este cunoscut faptul că aceste tipuri de produse proaspete pot fi contaminate cu bacterii care sunt relevante din punct de vedere al igienei. Un grup de lucru condus de profesorul Dr. Kornelia Smalla de la Institutul Julius Kühn (JKI) a demonstrat acum că aceste bacterii pot include și bacterii rezistente la antibiotice.
”Trebuie să ajungem la fondul acestor descoperiri”, a declarat profesorul Dr. Georg Backhaus, președintele Institutului Julius Kühn. Bacteriile rezistente la antimicrobiene sunt cunoscute ca fiind prezente în gunoiul de grajd, în nămolul de epurare, în sol și în corpurile de apă.
”Această detectare îngrijorătoare a acestor tipuri de bacterii pe plante este în concordanță cu constatări similare pentru alte alimente”, adaugă profesorul Dr. Dr. Andreas Hensel, președintele Institutului Federal German pentru Evaluarea Riscurilor (BfR). ”În prezent, evaluăm de urgență ce înseamnă această descoperire în ceea ce privește riscul pentru sănătatea consumatorilor.”
În scopul analizei, grupul de lucru condus de profesorul Smalla a achiziționat salate mixte, rucola și coriandru din supermarketurile germane. Probele au fost apoi analizate pentru a determina cantitatea totală de gene de rezistență antimicrobiană transferabile (cercetătorii folosesc termenul ”rezistate transferabile”) în Escherichia coli, o bacterie intestinală în mare parte inofensivă, din aceste alimente, potrivit Science Daily.
În cazul în care aceste bacterii inofensive în sine apar pe alimentele vegetale, ele pot intra în intestinul uman datorită consumului de legume crude. Odată ingerate, bacteriile pot transmite plasmidele lor către orice bacterii patogene care ar putea fi prezente în intestin. Acest lucru este cunoscut sub numele de transfer orizontal de gene.
În natură, transferul orizontal de gene permite bacteriilor să se adapteze rapid la condițiile de mediu în schimbare. În cazul în care un pacient este tratat cu antibiotice, bacteriile care au încorporat în genomul lor acest tip de gene de rezistență transferabile au un avantaj și se înmulțesc mai mult decât concurenții lor mai puțin bine echipați.
Din cauza nivelului scăzut de contaminare a salatei cu E. coli, nu se știe cât de frecvent se transferă genele de rezistență în intestinul uman. De asemenea, se știe foarte puțin dacă și în ce măsură bolile sunt cauzate de astfel de bacterii rezistente.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Radiografiile și radiațiile din...
De ce să apelezi la medicamente...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
O substanță chimică nou identificată...
Acesta este semnul cancerului...