Schimbările extreme de temperatură...
Intoleranța la fructoză poate fi moștenită. Fructoza este un zahăr natural care se găsește în fructe, în unele legume și în miere. Anumite persoane nu pot absorbi fructoza în mod corespunzător. Acest lucru se numește intoleranță la fructoză. Cele două tipuri de intoleranțe la fructoză sunt cele alimentare și cele ereditare.
Intoleranța ereditară la fructoză este o tulburare genetică. Atunci când aveți intoleranță la fructoză, organismul dumneavoastră nu are proteina sau enzima necesară pentru a descompune fructoza. Asta înseamnă că organismul dumneavoastră nu poate digera fructoza care se găsește în multe alimente diferite.
Cauze. Acest tip de intoleranță la fructoză apare atunci când aveți o enzimă numită aldolază B care nu funcționează. Această enzimă se află în ficat și ajută la transformarea fructozei în energie utilizabilă. Aveți o șansă de 25% de a dezvolta intoleranță ereditară la fructoză dacă ambii părinți au gena care face ca aldolază B să nu funcționeze.
Dacă mâncați alimente care au fructoză sau zaharoză, un alt tip de zahăr, organismul dumneavoastră nu poate transforma zahărul depozitat în glucoză. Acest lucru face ca glicemia să se prăbușească și toxinele se pot acumula în ficat.
Cele mai multe persoane cu această formă moștenită de intoleranță la fructoză încep să prezinte semne încă din copilărie. Cazurile noi sunt rareori diagnosticate la adulți. Bebelușii au adesea simptome de intoleranță imediat ce li se introduc alimente care conțin fructoză. Unele simptome comune includ:
- Icterul
- Creștere întârziată
- Vărsături
- Balonare
- O scădere a fosfatului și a glucozei în sânge
- O creștere a fructozei în urină și în sânge
- Greață
- Dureri abdominale
- Aversiune față de fructe sau lucruri dulci
Intoleranța ereditară la fructoză poate fi periculoasă. Fructoza nedigerată se poate acumula în corpul dumneavoastră. Aceasta poate apoi să vă afecteze atât ficatul, cât și rinichii. Alte efecte grave includ convulsii, comă și chiar insuficiență de organe, notează WebMd.
Alte complicații grave asociate cu intoleranța ereditară la fructoză sunt:
- Gută
- Insuficiență hepatică
- Sângerare
- Nivel scăzut de zahăr în sânge
- Moarte
Celălalt tip de intoleranță la fructoză se numește intoleranță alimentară la fructoză. Aceasta este cunoscută și sub numele de malabsorbție a fructozei. Ea nu este cauzată de o enzimă. În schimb, celulele din intestinele dumneavoastră pur și simplu nu pot descompune fructoza din alimentele pe care le consumați.
Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, a explicat pe pagina sa de Facebook, cum apare intoleranța la fructoză.
”Și fructele pot da probleme. Știm cu toții că există intoleranța la gluten sau lactoză, dar e greu de crezut că și fructele pot da intoleranță. Ei bine, multe persoane suferă de un sindrom de malabsorbție al fructozei, care se manifestă prin probleme digestive, balonare, diaree etc. Foarte rar este vorba de o problema severă sau o boală congenitală, cel mai frecvent intoleranța apare ca urmare a unui exces de fructoză în alimentație!
Corpul nostru nu a fost proiectat să metabolizeze atât de multă fructoză, natura nu s-a gândit că vom consuma fructe din belșug, în fiecare zi! Zahărul din fructe este procesat exclusiv în ficat și dacă depășim un aport de 50g/zi riscăm un dezechilibru metabolic cu apariția depozitelor de grăsime pe abdomen și un nivel crescut de trigliceride în sînge.
Până acum 50 de ani aportul mediu de fructoză era de 15-25g/zi, iar astăzi se apropie de 80-100g mai ales în SUA și America de Sud. Din ce provine fructoza? Din fructe, miere și zahăr, care este un amestec de glucoză și fructoză.
Ca să nu obosim ficatul și să nu ne trezim cu un colăcel de grăsime pe burtă, trebuie să reducem consumul de miere și zahăr. Cât despre fructe, să le consumăm proaspete, mestecate cu tot cu pulpă, nu transformate în suc - în felul acesta fructoza se absoarbe treptat și în cantitate mai mică”, a explicat dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, pe pagina sa de Facebook.
”Cea mai mare cantitate de fructoză o găsim în sucuri, indiferent că este vorba de fresh, sucuri naturale sau carbogazoase. Fructele campioane la conținutul de fructoză sunt cireșele, pepenii și strugurii. Deși are tot 4 cal/g precum proteinele din carne și amidonul din făinoase, fructoza îngrașă mai tare decât caloriile pe care le conține. Nu putem folosi fructoza ca și energie pentru mișcare, ea este materie primă pentru îngrășare!
Dacă nu slăbiți și vă simțiți balonați, s-ar putea ca problema să fie fructele consumate în exces. Fructele nu sunt un aliment de bază, ci un desert natural și sănătos. Să mănâncă cu moderație, pentru plăcerea gustului. Iar dacă vreți un aport de vitamine, minerale și fibre atunci consumați legume, nu îngrașă și nu conțin fructoză”, a mai explicat dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, pe pagina sa de Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Schimbările extreme de temperatură...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
A început sezonul accidentelor pe...
Multitasking-ul poate părea eficient,...