Trei factori de risc majori duc la...
O echipă de doctori de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, formată din medici de mai multe specialităţi, a efectuat, vineri, o intervenţie complexă pentru salvarea vieţii bărbatului de 54 ani care a fost atacat de urs, în cursul dimineţii, în apropierea unei stâne din satul Vidacut, comuna Săcel, județul Harghita.
Potrivit informaţiilor furnizate într-o conferinţă de presă de medicul specialist de chirurgie toracică Adrian Dobrică, cel care a intrat primul în operaţie pentru salvarea bărbatului, acesta este printre cele mai grave cazuri pe care le-a întâlnit, pacientul fiind supus unei intervenţii complexe de reconstrucţie a peretului toracic. Bărbatul avea leziuni deosebit de grave: "ruptură de perete toracic anterior cu interesarea coastelor, a diafragmei, a părţilor moi şi o leziune complexă de ruptură toracică superioară prin care era deschis şi mediastinul şi pleura, a fost atins şi vârful plămânului stâng şi fracturi costale multiple".
Operaţia a fost continuată de un medic neurolog şi unul de chirurgie plastică, întrucât pacientul "prezenta o plagă complexă cu fractură craniană, cu lipsă de substanţă moale, cu plagă scalpată la nivelul craniului". La finalul intervenţiei, o echipă formată dintr-un chirurg maxilo-facial şi un medic specialist ORL "a reconstruit mandibula şi restul feţei şi a gâtului".
Dr. Adrian Dobrică a apreciat că a fost "ca la Formula 1, când se schimbă roţile în fracţiuni de secundă".
"Este printre cele mai grave cazuri pe care le-am văzut eu în aproape 11 ani de când sunt aici, poate mai grav a mai fost un caz, e al doilea ca şi complexitate. (...) Muşcăturile de urs sunt foarte complexe, pentru că produc distrucţii anatomice la care nici nu te gândeşti. Plăgi de vase de sânge mari, plăgi de cord, plăgi pulmonare, plăgi de o gravitate extremă. În general (în război - n.r.), gloanţele merg într-o singură direcţie, ori către cord, ori către cap, pentru că intenţia este clară în război, or, ursul nu ştie anatomie, muşcă cum poate. Şi, de obicei, priza ursului este ca la crocodil. În colecţia mea am nişte mărci traumatice incredibile, tip muşcătură de crocodil sau hipopotam. La acest pacient exista lipsă de substanţă osoasă şi musculară. Asta înseamnă că l-a muşcat şi i-a rupt bucăţi din el, fragmente din oase, din muşchi. Şi din mandibulă îi lipsea o bucată", a explicat dr. Dobrică.
Despre starea pacientului, medicul specialist în chirurgie toracică a spus că a fost detubat, respiră singur şi a comunicat cu familia, urmând să rămână în terapie intensivă, unde va continua tratamentul de reechilibrare.
Dr. Dobrică a arătat că a operat, până în prezent, circa 50 de persoane muşcate de urs şi a opinat că pentru tratarea acestui pacient se vor cheltui aproximativ 6.000 euro, dacă nu apar complicaţii. A mai precizat că bărbatul mergea de la stână către casă atunci când a fost atacat de urs, nu se afla sub influenţa alcoolului, aşa cum s-a vehiculat şi în ciuda leziunilor care îi puneau viaţa în pericol, a reuşit să revină la stână pentru a fi ajutat de colegii săi.
Prezentă la conferinţa de presă, dr. Konrad Judit, managerul spitalului, a mulţumit echipei care a efectuat intervenţia chirurgicală "maraton", dar şi echipei de la Spitalul Municipal din Odorheiu-Secuiesc, unde pacientul a primit asistenţă de urgenţă şi a fost investigat, după care a fost transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc. La conferinţa de presă a fost prezent şi ministrul Mediului, Tanczos Barna, care a declarat că este responsabilitatea şi obligaţia statului ca cetăţenii să fie protejaţi şi să fie prevenite asemenea tragedii.
"Prevenţia este absolut necesară, pe de o parte, iar pe de altă parte, intervenţia imediată în cazul în care avem un fenomen, un atac, acolo statul trebuie să asigure intervenţie imediată, aşa cum asigură ISU, în cazuri extreme, unde salvează vieţi. Eu nu pot să analizez altfel acest fenomen, ca ministru al Mediului sunt responsabil pentru măsurile care trebuie să fie legiferate în vederea protejării vieţii umane. Este singura abordare care mie mi se pare raţională şi este necesară şi obligatorie pentru a preveni asemenea tragedii", a afirmat Tanczos Barna.
Potrivit acestuia, situaţia e tratată diferit de cei care au avut de suferit din cauza atacurilor urşilor şi care cer autorităţilor să acţioneze preventiv şi de cei care nu intră în contact cu această problemă şi nu înţeleg amploarea fenomenului şi riscul la care oamenii se expun. Tanczos Barna a mai spus că asociaţia de vânătoare din zona unde a avut loc atacul de vineri a început monitorizarea animalului şi Ministerul Mediului aşteaptă să primească documentaţia de emitere a derogării, pentru extragerea exemplarului de urs periculos.
"Sper ca în cel mai scurt timp posibil să primim acest dosar, să putem emite derogarea şi permitem asociaţiei de vânătoare ca, prin personalul tehnic de specialitate, în limita aceea de 15 zile, să intervină şi să extragă exemplarul respectiv. În aceste cazuri nici nu se pune problema să nu fie extras exemplarul, pentru că este periculos, a atacat un om şi acest lucru se poate repeta oricând, chiar şi în cazul în care atacul s-a produs departe de localitate, nu s-a produs într-o curte sau într-o gospodărie, dar exemplarele periculoase trebuie extrase, pentru a preveni dezastre, pentru a preveni tragedii şi pierderi de vieţi omeneşti", a susţinut el.
Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, care a fost şi raportor pe problematica ursului la Comitetului Regiunilor, a susţinut că trebuie luate mai multe măsuri concomitent pentru rezolvarea acestei probleme. El a arătat că oficialii de la Bruxelles înţeleg situaţia aparte din România, "unde avem o suprapopulaţie" şi consideră că deciziile trebuie luate la Bucureşti. Borboly a felicitat echipa medicală de la Spitalul Judeţean de Urgenţă care a salvat foarte multe vieţi în urma atacurilor urşilor. "Sunt mândru de această echipă care nu a pierdut niciun om până acum muşcat de urs sau atacat de urs, dar aş fi dorit să nu trebuiască să ne întâlnim aici, la conferinţă de presă, pentru că este un om spitalizat", a spus el, potrivti Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Trei factori de risc majori duc la...
Acestea sunt cele mai importante...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Cercetătorii investighează rolul unor...