Infertilitate, ce anume poate afecta sperma

Mecanismului de producere a spermei ar putea fi soluția infertilității
Bărbații care își doresc copii trebuie să fie atenți la stilul de viață, în special la ce consumă, fiindcă acest lucru le poate afecta sperma, arată noi cercetări. Oamenii de știință de la Universitatea Duke atrag atenția că marijuana provoacă schimbări genetice în spermă, deși nu este clar ce efect au aceste schimbări sau dacă sunt transmise copiilor. 

Cercetătorii spun însă că descoperirile lor sugerează că bărbații care încearcă să aibă copii trebuie să ia în considerare evitarea marijuanei. În urma unor experimente la șobolani și a unui studiu care a implicat 24 de bărbați, echipa de la Universitatea Duke a descoperit că tetrahidrocanabinolul (THC) - ingredientul psihoactiv al marijuanei - afectează genele în două căi celulare majore și modifică metilarea ADN-ului, un proces esențial pentru dezvoltarea normală.

,,Ceea ce am descoperit este că efectele consumului de canabis asupra bărbaților și asupra sănătății lor reproductive nu sunt complet nule, deoarece există ceva care afectează profilul genetic al spermatozoizilor", a spus dr. Scott Kollins, profesor de psihiatrie și științe comportamentale la Universitatea Duke, autorul principal al studiului.

,,Nu știm încă ce înseamna asta, dar faptul ca tot mai mulți tineri de vârstă frageda au acces legal la canabis este ceva la ce ar trebui să ne gnâdim", a afirmat Kollins.

 Pentru studiu, cercetătorii au comparat bărbații care au fost utilizatori obișnuiți de marijuana (cel puțin săptămânal în ultimele șase luni) cu bărbații care nu au folosit marijuana în ultimele șase luni și nu mai mult de 10 ori în viața lor.

Cu cât este mai mare concentrația de THC în urina bărbaților, cu atât sunt mai importante schimbările genetice ale spermei lor, au descoperit cercetătorii.

Susan Murphy este șeful diviziei de științe reproductive, obstetrică și ginecologie la Universitatea Duke. Ea a spus că THC pare să afecteze sute de gene diferite, dar multe dintre ele au fost asociate cu două dintre aceleași căi celulare majore.

 Una dintre căi joacă un rol în atingerea dimensiunii complete a organelor, în timp ce cealaltă este implicată în reglementarea creșterii în timpul dezvoltării. Ambele căi pot fi întrerupte în unele forme de cancer, a observat ea.

 ,,Din punctul de vedere al a ceea ce înseamnă pentru copilul în curs de dezvoltare, nu știm nimic", a spus Murphy.

Nu este nici măcar cunoscut dacă sperma afectată de THC ar putea fi suficient de sănătoasă pentru a fertiliza un ou și a continua dezvoltarea acestuia într-un embrion, a adăugat cercetătoarea, care intenționează să studieze grupuri mai mari de bărbați pentru a afla dacă există, schimbări genetice ale spermatozoizilor modificați de THC, dacă sunt transmise copiilor și dacă aceste modificări genetice ale spermatozoizilor sunt inversate dacă un om nu mai folosește marijuana, după cum informează MedicineNet.com.

Mesajul cercetătorilor este acela că ,,în absența unui studiu mai amplu, definitiv, cel mai bun sfat ar fi ca o măsură de precauție, să nu mai folosească canabisul timp de cel puțin șase luni înainte de a încerca să conceapă", a spus Murphy.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel