Infecția banală care duce la probleme...
Vezi și: Ciocolata, impact asupra tensiunii arteriale. Îmbunătățește sănătatea inimii
Un studiu finanțat de National Institutes of Health (NIH) a arătat că adulții spitalizați pentru o infecție severă, precum infecțiile respiratorii sau sepsisul, au un risc de peste două ori mai mare de a dezvolta insuficiență cardiacă în anii următori.
Cercetarea, publicată în Journal of the American Heart Association, evidențiază necesitatea unor măsuri eficiente de prevenire a infecțiilor, inclusiv vaccinarea și menținerea unei igiene adecvate.
Rezultatele studiului atrag atenția asupra unei legături semnificative între infecțiile grave și insuficiența cardiacă, o afecțiune care afectează aproximativ șase milioane de americani.
"Aceste descoperiri sunt de tipul "trebuie să ne ridicăm și să luăm aminte". Deși există deja dovezi solide privind legătura dintre infecții și infarctul miocardic, acest studiu se concentrează pe insuficiența cardiacă, un aspect mai puțin studiat", a declarat Sean Coady, M.A., director adjunct al Diviziei de Științe Cardiovasculare din cadrul NHLBI, potrivit News Medical.
Vezi și: Magneziul, mineralul esențial care menține sănătatea creierului. Poate preveni Alzheimer și diabetul
Studiul a fost realizat în cadrul programului Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC) și a inclus 14.468 de adulți cu vârste cuprinse între 45 și 64 de ani, urmăriți timp de până la 31 de ani (1987-2018).
La începutul studiului, niciun participant nu suferea de insuficiență cardiacă. Cercetătorii au descoperit că persoanele care au fost spitalizate din cauza unei infecții au avut un risc de 2,35 ori mai mare de a dezvolta insuficiență cardiacă, la o medie de șapte ani după spitalizare, comparativ cu cei care nu au avut astfel de infecții.
Analiza a luat în considerare factori socio-demografici și de sănătate, incluzând diferite tipuri de infecții – respiratorii, infecții ale tractului urinar și infecții nosocomiale. Concluzia a fost că asocierea dintre infecții și insuficiența cardiacă s-a menținut indiferent de tipul infecției.
Vezi și: Studiu: Eficiența combinată a simvastatinei și rifaximinei în tratarea cirozei hepatice severe
Infecțiile, asociate cu riscul de insuficiență cardiacă - FOTO: Freepik@sehrishamjad382
Insuficiența cardiacă apare atunci când inima nu mai poate pompa suficient sânge către organe și țesuturi. Studiul s-a concentrat pe două tipuri principale:
Insuficiența cardiacă cu fracție de ejecție păstrată (HFpEF) – în care partea stângă a inimii devine prea rigidă pentru a se relaxa corespunzător între bătăile inimii.
Insuficiența cardiacă cu fracție de ejecție redusă (HFrEF) – când ventriculul stâng este prea slăbit pentru a pompa suficient sânge în organism.
Cercetătorii au descoperit că spitalizările cauzate de infecții au fost asociate cu un risc crescut pentru ambele forme de insuficiență cardiacă. Riscul a fost aproape de trei ori mai mare pentru HFpEF, cea mai frecventă formă de insuficiență cardiacă în rândul persoanelor de peste 65 de ani și cea pentru care există cele mai puține opțiuni de tratament.
Vezi și: Poliovirusul în apele uzate, identificat în cinci țări europene. Comunitățile nevaccinate, la risc
Deși studiul nu a demonstrat o relație de cauzalitate directă între infecțiile severe și insuficiența cardiacă, Ryan Demmer, Ph.D., profesor de epidemiologie la Mayo Clinic și autor principal al studiului, subliniază importanța măsurilor de prevenție.
"Pacienții cu risc cardiovascular ridicat ar trebui să discute cu medicul lor pentru a se asigura că urmează terapii conforme cu ghidurile de prevenire a bolilor cardiovasculare", a explicat prof. Ryan Demmer.
Pentru viitor, cercetările ar putea încerca să stabilească un mecanism cauzal clar între infecțiile severe și dezvoltarea insuficienței cardiace. De asemenea, ar putea fi explorată integrarea istoricului de infecții în evaluările de risc cardiovascular și strategiile de gestionare a pacienților.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Infecția banală care duce la probleme...
De ce să pui un plic de ceai în...
Acest aliment delicios scade...
Acesta este mineralul care previne...
Aceste medicamente au redus...
Virusul care pune pe jar medicii...
Cum să faci o schimbare în viața ta...