Infecții cu stafilococ, cum își pierde pielea imunitatea

Pe măsură ce îmbătrânim, pielea își pierde capacitatea de a forma grăsime, au descoperit recent oamenii de știință, care spun că fibroblastele sunt cele care joacă un rol important în acest proces. Mai mult, pielea își pierde imunitatea și devine vulnerabilă la infecții, motiv pentru care înțelegerea acestui proces biologic ar putea fi utilizată pentru a ajuta pielea să lupte împotriva infecțiilor cum ar fi stafilocolul auriu (Staphylococcus aureus -S. aureus).

Fibroblastele dermice sunt celulele pielii care generează țesut conjunctiv și ajută pielea să se recupereze după răniri. Unele fibroblaste au capacitatea de a se transforma în celule grase care se află sub derm, oferind pielii un aspect plin, tineresc. Tot ele sunt implicate în producerea unei peptide care joacă un rol critic în combaterea infecțiilor.

Cercetătorii de la Universitatea San Diego din California arată cum fibroblastele se dezvoltă în celulele grase și identifică calea care determină încetarea acestui proces pe măsură ce oamenii îmbătrânesc.

,,Am descoperit cum pielea își pierde capacitatea de a forma grăsime în timpul îmbătrânirii. Pierderea capacității fibroblastelor de a se transforma în grăsimi afectează modul în care pielea luptă împotriva infecțiilor și va influența felul în care arată pielea. Creșterea greutății nu este calea de a transforma fibroblastele dermice în celulele grase deoarece obezitatea interferează, de asemenea, cu capacitatea de a lupta împotriva infecțiilor. În schimb, o proteină care controlează multe funcții celulare, numită factorul de creștere beta (TGF-β) transformă fibroblastele dermice în celule grase și previne producerea de peptide antimicrobiene, care ajută la protejarea împotriva infecțiilor bacteriene”, a spus dr. Richard Gallo, profesor și președinte al Departamentului de Dermatologie de la Școala de Medicina UC San Diego și autor principal pe studiu.

Potrivit medicului, copiii au multe fibroblastele dermice, făcând pielea pregătită să combată unele tipuri de infecții. Cu cât înaintăm în vârstă acestea își pierd capacitatea de a forma grăsime sub piele.

,,Pielea cu un strat de grăsime sub ea arată mai tânără. Când îmbătrânim, aspectul pielii are multe de-a face cu pierderea de grăsime", a subliniat cercetătorul.

Oamenii de știință americani au folosit blocanți chimici pentru a inhiba calea TGF-p la șoareci, determinând pielea să-și revină și să permită fibroblastelor dermice să se transforme în celule grase. Oprirea căii la șoareci prin tehnici genetice a avut rezultat. Înțelegerea acestui proces biologic ar putea fi utilizată pentru a ajuta pielea să lupte împotriva infecțiilor cum ar fi Staphylococcus aureus (S. aureus) - o bacterie patogenă care este principala cauză a infecțiilor pielii și inimii și un factor major în agravarea bolilor, cum ar fi eczemele.

Când S. aureus devine rezistent la antibiotice, avem de-a face cu Staphylococcus aureus rezistent la meticilină sau MRSA, o cauză principală de deces care rezultă din infecția cu acest stafilococ în Statele Unite. Conform, Medicalxpress.com, obiectivele pe termen lung și beneficiile acestei cercetări sunt de a înțelege sistemul imunitar, mecanismele pielii, iar rezultatele îi pot ajuta, pe oamenii de știiință să înțeleagă ce se întâmplă în alte boli cum ar fi obezitatea, diabetul și bolile autoimune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

academia de sanatate
  LIVE
Importanța testelor genetice. Conf. univ. dr. Viorica Rădoi, la Academia de Sănătate
AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel