Iarna: Cum ne poate afecta calitatea somnului. Avertismentul medicilor

Iarna      Foto: Pixabay
Așa cum a dormi prea puțin este periculos pentru sănătate, a dormi prea mult poate avea consecințe dezastruoase. În perioada iernii, calitatea somului poate fi afectată, potrivit medicilor.

Un somn bun este esențial pentru sănătatea dumneavoastră - dar poate fi prea mult dintr-un lucru bun. Potrivit unui studiu efectuat în Regatul Unit, dormitul mai mult de 9 ore este legat de un risc cu 30% mai mare de deces prematur. Mai mult, prea mult somn este asociat cu boli cardiovasculare, hipertensiune, depresie, apnee obstructivă în somn, diabet de tip 2 și obezitate. 

"Somnul mai mult de 9-10 ore la rând, poate fi asociat cu o problemă medicală semnificativă care ar trebui diagnosticată", spune doctorul Paul Weinberg, M.D. Din cauza acestor riscuri, medicii recomandă să dormi doar cât trebuie - între 7 și 8 ore pe noapte. Iar dacă dormiți mult și încă vă simțiți obosit în timpul zilei, consultați medicul dumneavoastră.

De ce contează mai mult iarna

Schimbarea sezonieră a luminii solare poate avea, de asemenea, un mare impact asupra somnului dumneavoastră. Melatonina este un hormon natural produs în glanda pineală a creierului, care ajută la reglarea ciclurilor naturale de somn ale organismului dumneavoastră. Producția hormonului este declanșată seara, când se lasă întunericul, și continuă să fie eliberată pe tot parcursul nopții. Nivelul de melatonină scade atunci când este expus la lumina naturală a zilei - un motiv pentru care un dormitor în întuneric este asociat cu un somn bun. 

"Programele noastre de somn sunt foarte afectate de lumina soarelui", spune Dr. Kimberly A. Lemke, P.C., psiholog clinician licențiat. "Dacă putem fi mai activi în timpul zilei și maximizăm lumina soarelui, atunci este mai probabil să dormim mai bine seara. Pericolul în a dormi prea mult nu este doar că minimalizezi cantitatea de activitate fizică prin scurtarea zilei, ci și că limitezi orele de lumină solară de care corpul tău are nevoie disperată. Acest lucru ar putea duce la înrăutățirea problemelor de somn, inclusiv insomnie, dificultăți de adormire, treziri timpurii sau treziri de mai multe ori în timpul nopții.", potrivit eatthis.com.

Citește continuarea pe Spectacola și află de ce est perturbat, iarna, ritmul circadian și cum îți va influența sănătatea.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel