Herpesul genital, simptome comune

Herpesul genital este una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală. Este cauzată de virusul herpes simplex (HSV). Iată ce simptome ar trebui să-ți dea de gândit!

Cele mai multe cazuri de herpes genital sunt cauzate de infecția cu virusul herpes simplex de tip 2 (HSV-2). Și virusul de tip 1 (HSV-1) poate provoca o formă mai ușoară a bolii.

Majoritatea persoanelor cu herpes genital nu știu că au așa ceva. Acest lucru se datorează faptului că, în majoritatea cazurilor, boala nu are nici simptome grele, nici măcar ușoare.

Ce se întâmplă într-o infecție HSV?

Virusul herpetic genital este transmis de la o persoană la alta prin contact sexual. Acest lucru se întâmplă chiar dacă persoana purtătoare a virusului nu are simptome sau semne de infecție.

Odată ce virusul intră prin piele, se deplasează pe căile nervoase. Poate deveni inactiv în nervi și rămâne acolo pe o perioadă nedeterminată.

Din când în când, virusul se reactivează. Când se întâmplă acest lucru, virusul se deplasează de-a lungul căii nervoase către suprafața pielii, unde se revarsă.

În acest moment, virusul poate provoca apariția unor simptome. Sau poate rămâne nedetectat!

Prezervativul nu e suficient!

În ambele cazuri, virusul activ este ușor transferat de la un partener la altul prin contact sexual. Chiar și purtarea unui prezervativ nu protejează partenerul neinfectat. Virusul poate fi prezent pe pielea care rămâne neacoperită.

Este posibil să nu observați niciodată că aveți simptome de la o infecție HSV. Pe de altă parte, ați putea observa simptome în câteva zile până la câteva săptămâni după contactul inițial. Sau, este posibil să nu aveți inițial de simptome, până la luni sau chiar ani după ce ați fost infectați.

Când simptomele apar imediat după ce o persoană este infectată, acestea tind să fie severe. Acestea pot să înceapă ca niște blistere mici, care în cele din urmă se rup și se produc leziuni dureroase care se infectează și se vindecă abia peste câteva săptămâni.

Blisterele și rănile pot fi însoțite de simptome asemănătoare gripei, cu febră și ganglioni limfatici umflați, notează WebMd.com.

Care sunt simptomele herpesului genital

Orice dintre următoarele simptome ale unei infecții genitale cu HSV poate să apară la un bărbat sau la o femeie:

- Zonele de piele rănită sau roșie în jurul organelor genitale, fără durere, mâncărime sau furnicături;

- Mâncărime sau furnicături în jurul organelor genitale sau în regiunea anală;

- Blistere mici care se sparg și produc leziuni dureroase. Acestea pot fi pe sau în jurul organelor genitale (penis sau vagin) sau pe fese, coapse sau în zona rectală. Mai rar, blistere pot să apară în interiorul uretrei - urina trece prin ea la ieșirea din corp.

- Durerea la urinare - aceasta este o problemă în general întâlnită la femei.

- Dureri de cap,

- Simptome asemănătoare gripei, incluzând febră, ganglioni limfatici umflați și oboseală.

Totuși, herpesul genital nu este singura condiție care poate produce aceste simptome. Uneori, HSV este confundat cu infecții vaginale, infecții bacteriene sau infecții ale vezicii urinare.

Herpesul genital este diagnosticat cu un examen fizic și confirmat de obicei cu o probă sau cu un test de sânge.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel