Gingiile tale sângerează? E timpul să afli de ce, explicațiile stomatologului.

Medicul stomatolog Anca Vereanu spune că sunt mai multe cauze care pot duce la inflamarea și sângerarea gingiilor
EXCLUSIV
Dr Anca Vereanu, medic primar stomatolog, specialist chirurgie dento-alveolară și implantologie orală explică, EXCLUSIV pentru DC MEDICAL, de ce sângerează gingiile și ce poți face ca să scapi de inflamații. 

În acest articol ne referim la aspectul gingiilor inflamate, roșii sau chiar colorate în gri pe care unele persoane le au în zona dinților din față. Explicațiile aparțin în exclusivitate doctorului Anca Vereanu, medic primar stomatolog, specialist chirurgie dento-alveolară și implantologie orală.

Zi de zi intram în contact cu persoane care ne atrag atenția prin micile detalii de la nivelul feței. Unul dintre cele mai importante elemente care contribuie la estetica facială sau frumusețe este dantura și aspectul buzelor. Dinții sunt deja considerați o carte de vizită. Tot mai multă lume a înțeles că îngrijirea personală, a fi aranjat, cu un aspect curat și îngrijit poate fi un avantaj în obținerea unui job deoarece denotă organizare, curățenie și atenție la detalii.

Nu o dată am remarcat persoane care râd cu jenă, ținându-și gura strânsă, semi-deschisă pentru a nu se vedea eventuale lipsuri de dinți, lucrari urâte, dinți încălecați sau gingii inflamate. Aceste persoane evită să râdă simțindu-se inconfortabil ceea ce se vede din atitudine.

De ce se inflamează și sângerează gingiile

„Cauzele acestor gingii inflamate sunt multiple dar cel mai des ele se datorează existenței tartrului subgingival sau existenței unor coroane dentare vechi care rețin la marginea lor resturi de mâncare generând bacterii care inflamează gingiile", arată dr Anca Vereanu.

Ea spune că exista trei situații în care întâlnim asemenea cazuri:

1. gingii inflamate pe dinți naturali,

2. gingii inflamate pe coroane dentare;

3. gingii inflamate pe implanturi.

Gingii inflamate din cauza tartrului

„În cazul dinților naturali aceștia au tartru care irită gingiile și apare gingia inflamată, roșie și care sângerează cu ușurință la periajul dentar. Când un pacient observă aceste probleme trebuie să se prezinte urgent la medicul stomatolog. Când se ajunge la medic într-un stadiu incipient, cu un simplu detartraj, efectuat corect, adică o curățire a dinților, nu numai a zonelor care se văd, dar și subgingival, problema este pe jumătate rezolvată. Tartrul aflat sub gingie este cel mai periculos! Dacă nu este în totalitate îndepărtat, dacă detartrajul nu a fost bine făcut, el va rămâne, va irita în continuare și în timp poate determina apariția mobilității dentare până la pierderea dinților", arată medicul stomatolog.

Inflamația dată de lucrări dentare proaste

Atunci când gingiile sunt inflamate în jurul coroanelor dentare situația este mai complicată. „Cauza inflamațiilor gingivale este de cele mai multe ori adaptarea incorecta a marginii coroanelor la dinte în zona subgingivală. Medicul care pregătește dintele pentru coroane trebuie să șlefuiască din dinte cu mare atenție, făcând un prag ca un guler în jurul dintelui plasat ușor subgingie sau chiar exact la nivelul gingiei. Pe acest prag se va sprijini coroana. Dacă acest prag nu este făcut corect sau coroana nu este adaptată corect la prag se va crea o zonă care nu este perfect închisă, între dinte și coroană, vor exista mici spații în care vor intra resturi alimentare, bacterii care vor duce la inflamarea gingiilor, apariția pungilor pe lângă dinți, a supurațiilor și în final la mobilizarea acestor dinți", arată dr Anca Vereanu.

Inflamația dată de implanturi

Gingiile inflamate în jurul coroanelor pe implanturi reprezintă situația cea mai gravă și „se datorează de cele mai multe ori inserării implanturilor în poziții greșite care determină realizarea unor coroane dentare în poziții de compromis, generând suferință gingivală și, pe termen lung, pierdere osoasă. Rezolvarea acestei probleme este posibilă doar prin extragerea implantului greșit și repoziționarea lui în poziția corectă. Manevră medicală grea, care este însoțită de pierderea unei cantități mari de os care se va reface greu, fiind și costisitor", explică dr Anca Vereanu.

Cu alte cuvinte atunci când pacientul are coroane dentare și sângerează la periaj sau când uitându-se în oglindă gingiile sale nu arată bine, sunt roșii sau se vede gri trebuie să meargă la stomatolog, pot fi mai multe cauze:

- dacă este tartrul, atunci se poate realiza un detartraj corect,

- dacă este o adaptare incorectă a coroanelor, soluția este refacerea tratamentelor și schimbarea coroanelor care să fie perfect adaptate.

Ce altceva poți face

Stomatologul explică și că „în cazul gingiilor inflamate este indicată folosirea dușului bucal în fiecare seară, care prin presiunea jetului de apă, ajută la eliminarea tuturor micilor bucățele de mâncare rămase între dinți, sub coroane sau sub punți, resturi alimentare care, neeliminate, vor putrezi și vor agrava starea dinților".

„De reținut este că aceste mici probleme aparent nesemnificative pot duce la agravarea sau mai târziu imposibilitatea salvării dinților, ajungând apoi la implanturi și tratamente de reconstrucție osoasă mult mai costisitoare. Sănătatea orală este foarte importantă, de aceea doar medicul stomatolog poate spune ce se poate trata, conserva și înlocui, conform nevoilor pacientului", punctează dr Anca Vereanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

10 metode care stimulează nervul vag în mod natural

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel