Gene: de ce unii oameni cresc câini?

Unii oameni au o înclinație genetică să aibă câini pe lângă casă, susține un studiu.  FOTO: pexels.com
Gene, câini. Au unii oameni o înclinație spre a avea câini ca și animale de companie? O cercetare suedeză a căutat răspunsuri.

Gene, câini. Cercetătorii de la Universitatea Uppsala, Suedia, și Institutul Karolinska, din aceeași țară, au studiat eritabilitatea, capacitatea de a transmite de la o generație la alta, proprietarilor de câini. Au folosit o bază de date uriașă: peste 35.000 de perechi de gemeni din Registrul Gemenilor al Suediei. Au colaborat cu cercetători britanici, se arată pe site-ul Institutului Karolinksa.

Rezultatele: moștenirea genetică a unei persoane are o mare influență dacă persoana alege sau nu să aibă un câine în casă sau pe lângă casă.

Gene, câini: în ce a constat studiul

Studiul pe gemeni este o metodă bine cunoscută, se arată pe site-ul citat, pentru a se afla influențele mediului și ale genelor asupra biologiei și comportamentului uman. Cum gemenii identici împart întregul lor genom, iar gemenii non-identici, în medie, împart doar jumătate din variația genetică, comparațiile între grupuri pot dezvălui dacă genetica joacă un rol sau nu în deținerea unui patruped.

Autorii studiului au descoperit că ratele de concordanță sunt mult mai mari la gemenii identici decât în cazul celor care nu sunt identici. Genele păreau să reprezinte mai mult de jumătate din diferența proprietarilor de câini.

Concluzii

„Am fost surprinși să vedem că machiajul genetic al unei persoane pare a fi o influență semnificativă în faptul dacă au un câine. (...) Deși câinii și alte animale de companie sunt membri obișnuiți ai gospodăriilor din întreaga lume, se știe puțin despre cum influențează viața de zi cu zi și sănătatea noastră. Poate că unii oameni au o înclinație mai mare înnăscută de a avea grijă de un animal de companie decât de alții", spune Tove Fall, autorul principal al studiului, si profesor în Epidemiologie Moleculară la Departamentul de Științe Medicale și la Laboratorul de Științe ale Vieții din cadrul Universității din Uppsala.

Este pentru prima dată când se demonstrează că genetica și mediul joacă roluri egale în determinarea proprietății câinilor. Următorul pas, susțin autorii studiului, e identificarea acelor variante genetice care afectează această alegere și modul în care acestea se referă la trăsăturile de personalitate si la alți factori cum ar fi alergia.

Studiul a fost publicat în faimoasa revistă Nature, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel