Cum își creează creierul noi...
Atunci când răceala sau gripa te afectează, mulți apelează instinctiv la un bol reconfortant de supă de pui. Acest remediu străvechi, acceptat în întreaga lume, oferă mai mult decât un moment de căldură și confort.
Timp de secole, culturi din diferite colțuri ale lumii au jurat pe proprietățile sale vindecătoare, dar susține știința aceste afirmații? De la bulionul calmant la ingredientele care stimulează sistemul imunitar, supa de pui ar putea avea mai multă valoare terapeutică decât am crezut inițial.
Supa de pui ca agent terapeutic datează din cele mai vechi timpuri. Practica consumului de carne de pui în scopuri benefice pentru sănătate a fost consemnată pentru prima dată în scrierile chirurgului armatei romane Pedanius Dioscorides în anul 60 d.Hr., iar dovezile sugerează că a fost folosită încă din China antică.
De-a lungul generațiilor și culturilor, supa de pui a rămas un remediu de bază în sezonul răcelilor și al gripei. Atracția nu constă doar în confortul său nostalgic, ci și în beneficiile sale pentru sănătate susținute științific.
În centrul efectelor terapeutice ale supei de pui se află gustul său deosebit. Aroma bogată și savuroasă a supei provine de la aminoacidul glutamat, care contribuie la gustul „umami”.
Această a cincea senzație gustativă, alături de dulce, sărat, acru și amar, este de obicei asociată cu proteinele și se crede că are efecte pozitive asupra digestiei și apetitului.
Cercetările indică faptul că alimentele bogate în umami, precum supa de pui, stimulează receptorii gustativi, determinând sistemul digestiv să absoarbă mai eficient substanțele nutritive.
Acest lucru poate fi deosebit de important în timpul bolii, când apetitul tinde să scadă. Pe măsură ce organismul luptă împotriva infecțiilor, are nevoie de energie pentru a alimenta răspunsul imunitar, iar consumul de alimente ușor digerabile precum supa de pui asigură absorbția eficientă a nutrienților esențiali.
În plus față de rolul său în stimularea apetitului, supa de pui oferă și alte câteva beneficii care ajută organismul să lupte împotriva bolilor. Una dintre componentele cheie ale supei de pui este reprezentată de proprietățile sale antiinflamatorii.
Inflamația este un răspuns natural la infecție, dar poate duce, de asemenea, la simptome comune ale răcelii și gripei, cum ar fi congestia și curgerea nasului. Studiile arată că supa de pui poate inhiba migrația globulelor albe, reducând inflamația și oferind ameliorarea acestor simptome.
Puiul în sine este bogat în carnosină, un compus care ajută la reducerea congestiei nazale și a gâtului, făcând respirația mai ușoară.
Prin limitarea răspunsului inflamator la nivelul tractului respirator superior, supa de pui poate oferi o ameliorare semnificativă a senzației de înfundare și congestie, adesea întâlnită în timpul răcelii sau gripei.
În plus față de proprietățile sale de stimulare a sistemului imunitar, supa de pui poate fi benefică și pentru sistemul digestiv.
Gelatina eliberată din oasele de pui fierte conține glucozamină, un compus care ajută la protejarea și repararea tractului digestiv. În timpul bolii, sistemul digestiv poate deveni sensibil, iar consumul de supă făcută din oase fierte ajută la calmarea și vindecarea mucoasei intestinului.
Căldura supei favorizează, de asemenea, hidratarea, care este crucială pentru recuperare în timpul unei crize de boală.
În timp ce supa de pui cumpărată de la magazin poate oferi confort, versiunile făcute în casă sunt mult superioare din punct de vedere nutrițional.
Supele la conservă sunt adesea lipsite de antioxidanții și vitaminele care se găsesc în varietățile proaspăt preparate. De asemenea, acestea pot fi lipsite de legume, care sunt esențiale pentru conținutul lor de vitamine, minerale și antioxidanți.
Pentru beneficii maxime pentru sănătate, supa de pui făcută în casă este ideală, deoarece permite includerea unei mari varietăți de legume, cum ar fi morcovii, țelina și usturoiul, care susțin sănătatea generală și funcția imunitară.
În plus, căldura supei de casă poate ajuta la eliberarea mucusului gros din pasajele nazale și tractul respirator, facilitând respirația.
Acest remediu simplu și natural este o opțiune mai eficientă decât apa caldă simplă atunci când vine vorba de ameliorarea congestiei.
Deși supa de pui oferă beneficii tangibile, există și o componentă psihologică incontestabilă. Actul de preparare și consumare a supei - adesea o practică transmisă din generație în generație - poate declanșa asocieri pozitive cu confortul și vindecarea.
Efectul placebo, prin care o persoană se simte mai bine doar pentru că așa crede, poate amplifica eficiența acestui remediu natural.
Pur și simplu, atunci când oamenii simt că supa de pui îi va face mai bine, ei experimentează adesea un sentiment de ușurare și de recuperare.
Deși supa de pui nu este un leac miraculos pentru răceală sau gripă comună, ea oferă beneficii tangibile care ajută în procesul de recuperare.
De la ingredientele sale care stimulează sistemul imunitar la capacitatea sa de a reduce inflamația și de a calma sistemul digestiv, acest remediu vechi rămâne un aliat de încredere în timpul sezonului de răceală și gripă.
Pentru cei care doresc să maximizeze beneficiile pentru sănătate ale supei de pui, prepararea acesteia acasă cu ingrediente sănătoase este cea mai bună opțiune.
Fie că este servită ca o mâncare reconfortantă sau ca un instrument de vindecare, supa de pui continuă să se ridice la înălțimea reputației sale de remediu natural care hrănește atât corpul, cât și sufletul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Cum își creează creierul noi...
Consumul de ouă poate deveni o...
Conform cercetătorilor, cercetarea ADN accesibilă publicului este...
Franța acuză TikTok că promovează...
Site-ul Casei Albe susţine teoria...
Mii de oameni fac anual o operație...
Ceea ce mănânci în timpul sarcinii nu...
Robbie Williams le spune fanilor că selfie-urile şi abordările îi...