Când este bine să faci duș? Dimineața...
Dilema dușului de dimineață versus cel de seară continuă să împartă oamenii în două tabere. Unii spun că nu pot începe ziua fără să se trezească sub jetul de apă, alții insistă că nimic nu se compară cu senzația de a te curăța de toată oboseala și murdăria adunate peste zi. Dar ce spune știința?
Un microbiolog afirmă că există un răspuns clar.
Înainte de orice, este important de subliniat că dușul este parte esențială a unei rutine de igienă sănătoase, indiferent de momentul în care alegem să-l facem.
"Dușul ne ajută să eliminăm murdăria și uleiurile de pe piele, ceea ce poate preveni iritațiile și infecțiile cutanate", explică microbiologul Primrose Freestone, potrivit The Conversation.
De asemenea, dușul îndepărtează transpirația, reducând astfel mirosurile neplăcute.
Mulți cred că transpirația în sine este cea care miroase, însă, în realitate, "mirosul corporal este produs de bacteriile de pe piele - în special stafilococi - care se hrănesc cu transpirația. Aceștia o descompun și eliberează un compus care conține sulf, numit tioalcool, responsabil pentru mirosul neplăcut", spune specialistul.
Pe parcursul zilei, pielea și părul nostru adună inevitabil poluanți, alergeni precum praful și polenul, dar și transpirație și sebum. Chiar dacă hainele rețin o parte dintre acești factori, o bună parte ajunge inevitabil în așternuturi și pe fața de pernă.
"Transpirația și sebumul de pe piele sprijină dezvoltarea bacteriilor care compun microbiomul cutanat. Aceste bacterii pot fi apoi transferate pe lenjeria de pat", avertizează microbiologul.
Așadar, un duș seara poate îndepărta o parte din acești alergeni, transpirația și uleiurile acumulate peste zi, reducând ceea ce ajunge în pat.
Totuși, chiar dacă ai făcut duș seara, corpul continuă să transpire pe timpul nopții. Microbii de pe piele folosesc această transpirație ca sursă de hrană, ceea ce înseamnă că dimineața te poți trezi nu doar cu microbi pe piele, dar și cu miros neplăcut.
Mai mult, dacă așternuturile nu sunt spălate frecvent, "microbii care cauzează mirosul neplăcut pot fi transferați pe corpul tău curat în timpul somnului", atrage atenția specialistul.
"Dușul de seară nu împiedică, de asemenea, eliminarea celulelor moarte ale pielii, care pot deveni hrană pentru acarienii de praf. Dejecțiile acestor acarieni pot declanșa alergii și agrava astmul", adaugă microbiologul.
Când este mai bine să faci dus? Există un răspuns clar - FOTO: Freepik@gpointstudio
Dimineața, un duș poate elimina celulele moarte ale pielii, transpirația și bacteriile acumulate de pe așternuturi în timpul nopții.
"Acest lucru este deosebit de important dacă lenjeria de pat nu a fost proaspăt spălată. Ca microbiolog, sunt un susținător al dușului de dimineață", subliniază microbiologul.
În plus, dușul de dimineață te ajută să îmbraci haine curate pe un corp la rândul său curat, ceea ce limitează dezvoltarea mirosurilor neplăcute pe parcursul zilei.
Chiar dacă alegerea momentului dușului rămâne una personală, eficiența acestuia este influențată puternic de alte obiceiuri de igienă.
"Indiferent când faci duș, este important să speli lenjeria de pat în mod regulat. Ar trebui să o speli cel puțin o dată pe săptămână pentru a elimina transpirația, bacteriile, celulele moarte și uleiurile care se acumulează", recomandă microbiologul.
Spălarea frecventă a lenjeriei elimină și sporii fungici care pot crește pe materialele textile, precum și nutrienții de care microbii au nevoie pentru a se dezvolta. Așadar, dușul de dimineață câștigă, dar cu o condiție: să nu neglijăm întreaga rutină de igienă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Când este bine să faci duș? Dimineața...
Cel mai eficient medicament pentru...
Cum să scapi definitiv de infecțiile...
Băutura care alimentează cancerul....
Deficitul care îți afectează grav...
Enzima care PĂCĂLEȘTE cancerul. Cum...
Puterea strângerii mâinii îți poate...