De ce apare durerea în piept, cel mai...
Conform cercetărilor recente, puterea cu care îți strângi mâna, cunoscută sub numele de forță de prindere (grip strength), poate fi un indicator relevant pentru riscul de a dezvolta afecțiuni precum diabetul de tip 2, depresia, bolile cardiovasculare și chiar pentru durata vieții tale.
Forța de prindere reflectă puterea generată de mușchii mâinii și antebrațului în acțiuni simple precum apucarea unui obiect, strângerea mâinii sau stoarcerea unei mingi. Deși pare o acțiune banală, implică o coordonare complexă a mai multor grupuri musculare, potrivit Reuters.
Testarea forței de prindere se face cu ajutorul unui dispozitiv portabil numit dinamometru, disponibil pe piață chiar și sub 30 de lei.
Persoana stă pe un scaun, cu antebrațul îndoit la 90° și în poziție neutră, și strânge dispozitivul cât de tare poate, de obicei de trei ori.
Se înregistrează cea mai mare valoare, iar media acesteia este considerată forța totală de prindere. Valorile sub 29 kg la bărbați și sub 18 kg la femei sunt considerate scăzute.
Testul este utilizat încă din anii 1950 și s-a dovedit un predictor fiabil al stării generale de sănătate. Cercetările arată că:
Persoanele cu o forță de prindere mai mare tind să fie mai independente la bătrânețe, având capacitatea de a se ridica din pat sau de pe scaun și de a se deplasa singure.
O forță scăzută este asociată cu un risc crescut de a dezvolta boli cronice precum cancer, boli cardiovasculare, diabet și chiar tulburări psihice ca depresia sau anxietatea.
Studiile arată că persoanele care au trăit până la 100 de ani au avut, la vârsta mijlocie, o forță de prindere superioară celor care au murit înainte de 79 de ani.
Totuși, grip strength nu este un predictor absolut al longevității.
Alte teste precum viteza de mers, capacitatea de a te ridica de pe scaun sau forța picioarelor oferă indicii chiar mai bune despre cât de sănătos vei îmbătrâni.
Forța de prindere este de fapt un indicator indirect al masei și forței musculare totale. Iar masa musculară este esențială pentru sănătate: reglează glicemia, protejează organele interne și produce miokine, substanțe cu efecte benefice asupra întregului organism – de la creier, la piele și ficat.
Deși nu este neapărat necesar să îți „antrenezi” strângerea mâinii (cu excepția cazului în care faci alpinism), este esential să-ți dezvolți forța musculară generală, în special la nivelul picioarelor.
Aceasta te ajută să te miști independent și este asociată cu un risc redus de boli cronice și o durată de viață mai lungă.
Exerciții recomandate:
- Genuflexiuni
- Fandări
- Ridicări de pe scaun
- Deadlift, flotări, tracțiuni – pentru forța generală
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
De ce apare durerea în piept, cel mai...
Ce se întâmplă cu adevărat când nu ai...
Activitatea Secţiei...
Cele trei spitale publice din judeţul...
Puterea strângerii mâinii îți poate...
Directorul general al OMS îndeamnă...
Semnele unui anevrism cerebral care...
Glonțul de argint împotriva a 13...