Zgomotul alimentar, o preocupare...
Gaura maculară este atunci când se formează o deschidere circulară în macula dvs. Pe măsură ce gaura se formează, lucrurile din viziunea ta centrală vor arăta neclare, ondulate sau distorsionate. Pe măsură ce gaura crește, în viziunea centrală apare un punct întunecat sau orb. O gaură maculară nu vă afectează vederea periferică.
Dr. Silviana Jianu, medic primar oftalmolog în cadrul Cabinetului de oftalmologie din ambulatoriului integrat al Spitalul Militar Timișoara oferă câteva detalii legate de o afecțiune oculară gravă și invalidantă, întâlnită în rândul populației.
”Gaura maculară este o ruptură a retinei în zona sa centrală, zona care este responsabilă de cea mai bună vedere. Regiunea maculară este esențială pentru activitățile noastre zilnice: citit, televizor, sofat, lucrul la computer etc. Gaura maculară apare mai frecvent la femeile de vârstă mijlocie”, explică medicul, potrivit Direcției Medicale a Ministerului Apărării Naționale.
Vezi și: Laptele matern, contaminat cu microplastic. Medic: Face expunerea umană inevitabilă
Vârsta este cea mai frecventă cauză a găurii maculare. Pe măsură ce îmbătrânești, vitrosul începe să se micșoreze și să se îndepărteze de retină. De obicei, vitrosul se îndepărtează fără probleme. Dar, uneori, vitrosul se poate lipi de retină. Acest lucru face ca macula să se întindă și să se formeze o gaură. Uneori se poate forma o gaură maculară atunci când macula se umflă de la alte boli oculare. Sau poate fi cauzată de o leziune oculară, arată Academia Americană de Oftalmologie.
Simptomele timpurii ale unei găuri maculare includ vederea neclară sau ondulată. Este posibil să observați acest lucru atunci când citiți sau conduceți. Poate începe încet, astfel încât acest lucru poate fi ușor de trecut cu vederea la început. Acest lucru este valabil mai ales dacă aveți o vedere bună în celălalt ochi. Distorsiuni similare apar atunci când se uită cu un ochi la un moment dat la un perete cu gresie, așa cum se găsește în dușurile de baie, arată Healthline.
”Simptomele sunt reprezentate de scăderea progresivă și nedureroasă a acuității vizuale, însoțită de distorsiuni ale vederii. Pacientul vede liniile drepte deformate, ondulate, cu zone lipsă. Cititul este sever afectat la ochiul bolnav. De cele mai multe ori, acestă boală invalidantă este bilaterală. Se pledează pentru consulturile oftalmologice periodice la pacienții trecuți de 40 ani.
Consultul constă în examinarea acuității vizuale, examenul fundului de ochi și tomografia de retină (OCT)”, mai notează medicul.
Pe măsură ce gaura progresează, aceasta poate provoca o persoană să-și piardă viziunea centrală. Cu toate acestea, o gaură maculară nu ar trebui să vă afecteze vederea periferică. De exemplu, s-ar putea să poți vedea fața cuiva, dar nu nasul sau ochii.
Vezi și: 7 alimente care aduc fericirea. Cum îți influențează starea de spirit
Este mai probabil să dezvoltați o gaură maculară dacă sunteți:
- peste 60 de ani
- aveți miopie
- ați suferit o intervenție chirurgicală la ochi sau o leziune oculară
Tratamentul necesită frecvent observarea atentă a găurilor mici pentru a se asigura că acestea nu se agravează. Multe găuri maculare se vindecă spontan fără intervenție. Chirurgia este necesară în majoritatea cazurilor. Această operație se numește vitrectomie și presupune îndepărtarea tragerii vitrose pe maculă.
După ce acest lucru este finalizat, o bulă de gaz este plasată în interiorul ochiului pentru a ajuta la aplatizarea găurii maculare și menținerea acesteia în loc în timpul procesului de vindecare. În cele din urmă, bula de gaz va dispărea singură. Poate dura câteva luni pentru ca ochiul să se vindece după o intervenție chirurgicală. Cantitatea pe care o îmbunătățește vederea ta poate fi afectată de mărimea găurii și de durata de timp pe care ai avut-o.
”Tratamentul constă în prescrierea de suplimente nutritive pentru retină, iar în stadiile avansate ale bolii, tratamentul este chirurgical. Postoperator, acuitatea vizuală rămâne scăzută, deși structural retina revine, în mare parte la aspectul normal. Cu cât este depistată mai repede, această afecțiune, cu atât recuperarea este mai bună”, mai arată medicul oftalmolog.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Cercetătorii investighează rolul unor...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările extreme de temperatură...
În fiecare an, peste 8,7 milioane de oameni mor din cauza...