Gamma Knife vs radioterapia în tratarea tumorilor cerebrale. Dr. Matei Bâră: Nu mai e nevoie de șuruburi. Folosim măști termoplastice

gamma knife - FOTO: Freepik
EXCLUSIV
Gamma Knife, tehnica care a schimbat soarta pacienților cu tumori cerebrale, începe să fie înlocuită de o metodă și mai puternică. Avantajele acesteia sunt multiple pentru pacienți.

Tehnica Gamma Knife, utilizată încă din anii 1960, a revoluționat tratamentul tumorilor cerebrale prin aplicarea precisă a razelor gamma, inițial obținute din Cobalt.

Această metodă de stereotaxie cerebrală a fost prima de acest tip introdusă la nivel global și rămâne una dintre cele mai eficiente soluții pentru tratarea anumitor tumori. Însă, odată cu avansul tehnologic, acceleratorul liniar a preluat o parte considerabilă din aceste tratamente, oferind alternative mai rapide și mai puțin invazive.

Gamma Knife vs. radioterapie

Dr. Matei Bâră, șeful Departamentului de Radioterapie la Centrul Oncologic SANADOR, a subliniat, în exclusivitate la DC MEDICAL și DC News, care este diferența dintre Gamma Knife și radioterapia în tratarea tumorilor cerebrale.

"Gamma Knife e o tehnică de tratament foarte, foarte eficientă, care se folosește din anii 1960 cu Cobalt. Noi folosim raxe X, cu fotoni. Gamma Knife a fost prima variantă de stereotaxie care a fost efectuată în lume și se face exclusiv la nivel cerebral.

Sanador

Până acum câțiva ani se putea face doar în fracție unică, adică pacientul efectua o singură ședință de tratament, dar, din păcate, foarte multe tumori cerebrale, în special metastaze cerebrale au diferite dimensiuni, unele mai mici, altele mai mari", a explicat dr. Matei Bâră, șeful Departamentului de Radioterapie la Centrul Oncologic SANADOR, în exclusivitate la DC MEDICAL și DC News.

Când este indicată radioterapia

În prezent, radioterapia externă, prin intermediul acceleratorului liniar, s-a impus datorită versatilității sale. Spre deosebire de Gamma Knife, care necesită o fixare invazivă a capului pacientului printr-o mască metalică și șuruburi aplicate la nivelul craniului, radioterapia modernă utilizează măști termoplastice care se mulează pe capul pacientului, eliminând astfel necesitatea metodei invazive de poziționare.

"La cele mici se putea face cu succes Gamma Knife, la cele mari, nu. Atunci, acceleratorul liniar a preluat o mare parte din aceste tratamente pentru că are un avantaj mult mai mare față de Gamma Knife. Nu este invaziv. Când vorbim de Gamma Knife vorbim de o mască metalică ce se montează la nivelul periostului, creierului. Sunt niște șuruburi mici care se montează la nivelul capului tocmai ca să țină capul fix în acel dispozitiv. 

La radioterapia externă acest lucru nu este necesar. Folosim niște măști termoplastice, măști care se încălzesc cu ajutorul temperaturii, adică se încălzesc la 70 de grade, plasticul devine foarte moale și putem să mulăm efectiv pe capul pacientului și folosim această mască tocmai pentru a ține capul foarte fix și nu mai este nevoie de o metodă minim invazivă pentru partea de poziționare", a mai explicat dr. Matei Bâră, șeful Departamentului de Radioterapie la Centrul Oncologic SANADOR, în exclusivitate la DC MEDICAL și DC News.

Gamma Knife - FOTO: Freepik@rattanathip

Radioterapia, avantaj

Un alt avantaj important al acceleratorului liniar constă în durata semnificativ redusă a tratamentului.

"Al doilea avantaj foarte mare între Gamma Knife și acceleratorul liniar este tipul de tratament. Dacă la Gamma Knife când avem un plan foarte complicat, tratamentul poate să dureze și două ore, la radioterapie externă, tratamentul durează 10-15 minute, maxim 20 de minute, în funcție de complexitate. 

În creier, 90% sunt metastaze", a explicat dr. Matei Bâră, șeful Departamentului de Radioterapie la Centrul Oncologic SANADOR, în exclusivitate la DC MEDICAL și DC News.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel