Galbenușul sau albușul, care este mai periculos. Câte OUĂ putem mânca de Paști: Nu este atât de PĂCĂTOS!

Galbenusul sau albusul - Foto: Pexels @Trang Doan
Câte ouă putem mânca de Paști și sub ce forme putem mânca mielul, ca să nu ne dăuneze sănătății. Ce spun medicii nutriționiști.

Ouăle aduc un aport energetic esențial pentru organism, fiind bogate în vitamine și minerale.

Medicul nutriționist Laura Ene a vorbit despre ouăle de Paști, despre numărul de ouă pe care le punem mânca și cât colesterol au, de fapt. 

"E bine să ne facem câteva porții și să ne gândim ce ne inspiră cel mai mult de pe masa de Paști, mai ales cei care au ținut post și au ținut tot postul Paștelui, pentru că este foarte greu pentru organism, pentru ficat, pentru stomac, pentru digestie, să sărim direct în atâtea proteine și proteine de cea mai bună calitate, precum oul, dar și cu grăsime la pachet. Carnea de miel este o carne foarte bună, dar este o carne grea și foarte grasă.

Ouăle nu sunt neapărt cele mai rele alimente, ci sunt etalonul de proteină dintre toate proteinele", a declarat medicul nutriționist, în direct la Antena 1, în emisiunea "Neatza cu Răzvan și Dani".

În ce condiții ne face rău oul de Paști

 

"În principiu dacă le consumăm în cantitate mare, mai mult de două ouă pe zi, asta ar fi o cantitate în exces. Și dacă le consumăm în exces, sub formă de maioneză, pentru că nu oul fiert în sine trage după sine probleme cu colecistul, cu pancreasul, probleme gastrice, ci mai ales consumul lor sub alte forme, mai ales sub formă de maioneză, pentru că acesta este cel mai greu dressing pe care noi îl folosim și care ne este drag în salata Boeuf.

În ceea ce-i privește pe cei mici, unul, două ouă ar fi suficiente, nu mai mult. Cumva, oul fiert moale este cel mai potrivit pentru copii, omleta rămâne varianta cea mai indigestă de consum de ouă, însă dacă o îmbunătățim cu un pic de ouă, un pic de ceapă și o servim alături de o salată poate să fie o variantă foarte bună", a mai spus medicul.

Galbenușul sau albușul? Care ne dă bătăi mai mari de cap?

 

"Înainte se considera că gălbenușul este cel care poate să crească colesterolul și de aceea se limita consumul de ouă la două, maxim trei ouă pe săptămână, atunci când aveam probleme cardiovasculare.

Însă de curând s-a dovedit că nu aportul de colesterol din alimentație este cel care ne crește într-o mare măsură colesterolul rău din corp, care se depune pe artere, ci mai ales ficatul îl produce. Și nu neapărat gălbenușul, ci grăsimile rele care sunt în maioneze, grăsimile saturate, grăsimile trans sunt cele mai rele tipuri de grăsimi.

Desigur că un ou de găină conține undeva la 180 mg de colesterol, aproape doza zilnică recomandată de colesterol din alimentație. Dacă este consumat alături de o salată, de niște legume, atunci nu se mai consideră atât de păcătos, mai ales că are multe beneficii.

Gălbenușul, prin culoarea sa galbenă, indică prezența carotenului, luteina, zeaxantina, care sunt foarte bune pentru protecția ochiului, protecția pielii și atât copiii, cât și vârstnicii ar trebui să-l consume. Să consume cel puțin un ou pe zi.

O familie cu patru persoane ar trebui să consume în perioada de Paști 10 ouă. Ar fi un număr rezonabil", a completat nutriționistul.

Carnea de miel. Cum putem să-l mâncăm ca să ne facă bine

 

"Carnea de miel trebuie consumată cu moderație, sub formă de borș, stufat, sau chiar o friptură însoțită de o salată", a completat ea.

În ceea ce privește alcoolul, medicul susține că putem consuma "un pahar, două, care stropește o friptură și alături de salată".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel