Mai puțin unt duce la mai puține decese. Efectul grav ale consumului de unt

Unt - Freepik
Un aliment comun din bucătărie ar putea crește riscul de deces cu 15%.  Legătura dintre acest aliment și mortalitate este surprinzătoare.

Vezi și: Ce este hepatita B: simptome, tratament. Dacă nu este eliminată de organism în șase luni, se transformă în boală cronică

Adulții care consumă uleiuri vegetale în loc de unt au rate mai scăzute de deces din cauza cancerului, a bolilor de inimă sau din orice alt motiv, conform datelor unui studiu de amploare.

Urmărind mai mult de 221 000 de profesioniști din domeniul sănătății timp de până la 33 de ani, toți fiind sănătoși la începutul studiului, cercetătorii au constatat că participanții cu cel mai mare consum de unt aveau un risc cu 15% mai mare de a muri din orice cauză în timpul studiului, comparativ cu participanții cu cel mai mic consum, potrivit Reuters.

În schimb, cei cu cel mai mare aport de uleiuri vegetale totale au avut un risc cu 16% mai mic de a muri din orice cauză în timpul studiului, au raportat cercetătorii la American Heart Association EPI/Lifestyle Scientific Sessions din New Orleans.

„Nu sugerăm ca oamenii să elimine complet untul”, a declarat într-un e-mail conducătorul studiului, Dr. Yu Zhang de la Harvard T.H. Chan School of Public Health din Boston. „În schimb, reducerea consumului de unt, chiar și modest, și înlocuirea acestuia cu uleiuri pe bază de plante poate oferi beneficii semnificative pentru sănătate pe termen lung”.

Fiecare scădere de 10 grame pe zi a untului alimentar și creșterea uleiurilor pe bază de plante a fost asociată cu scăderi semnificative ale riscurilor de deces din orice cauză sau de cancer sau boli de inimă. Datele au fost publicate și în Journal of the American Medical Association.

Studiul nu a fost un studiu randomizat și nu poate dovedi dacă decesele au fost cauzate de alegerile dietetice. Cu toate acestea, un editorial însoțitor notează că, chiar și în rândul participanților cu o calitate slabă a dietei, uleiurile pe bază de plante au fost asociate cu o mortalitate mai scăzută, iar untul cu o mortalitate mai mare.

„Acest lucru sugerează că înlocuirea untului cu uleiuri pe bază de plante poate oferi beneficii semnificative pentru sănătate chiar și în cadrul unor modele alimentare mai puțin optime”, se arată în editorial.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel