Boala cronică pe care o faci dacă ești căsătorit. Duce inclusiv la...
Vezi și: Cancerul colorectal, număr semnificativ de decese în rândul tinerilor
Bei cafea ca să ai energie, dar ai probleme cu somnul? Specialiștii spun că momentul în care îți savurezi ultima ceașcă ar putea fi cheia unui somn odihnitor.
Cafeaua este apreciată pentru proprietățile sale antioxidante și pentru efectul energizant pe care îl oferă dimineața. Cu toate acestea, specialiștii avertizează că momentul în care o consumăm poate influența atât beneficiile acesteia, cât și calitatea somnului.
Nutriționistul Nichola Ludlam-Raine, autoarea cărții How Not to Eat Ultra-Processed, explică faptul că prima cafea a zilei ar trebui consumată între orele 9:30 și 11:30 dimineața. Aceasta este perioada în care nivelul de cortizol – hormonul care reglează starea de alertă – începe să scadă.
"Dacă bei cafeaua imediat după ce te trezești, aceasta ar putea avea un efect mai slab, deoarece nivelul cortizolului este deja ridicat dimineața devreme", explică specialistul.
Vezi și: Cum o boală comună poate fi confundată cu demența. Semnele care dau de gândit
În ceea ce privește ultima cafea a zilei, Ludlam-Raine recomandă evitarea consumului după ora 14:00 - 15:00, în special pentru persoanele sensibile la cofeină.
"Cofeina are un timp de înjumătățire de aproximativ cinci-șase ore, ceea ce înseamnă că, dacă bei o cafea la ora 15:00, încă jumătate din cantitatea de cofeină ar putea fi în sistemul tău la ora 21:00. Acest lucru poate afecta calitatea somnului", explică nutriționista, potrivit Surrey.
Pentru cei care au un somn ușor perturbabil, chiar și cafeaua decofeinizată poate reprezenta o problemă, deoarece conține cantități mici de cofeină – între 2 și 5 mg per ceașcă, comparativ cu 70 - 150 mg dintr-o cafea obișnuită.
Cafeaua - FOTO: Freepik@vecstock
Deși este important să consumăm cafeaua la momente potrivite, studiile arată că aceasta are multiple beneficii pentru sănătate. O cercetare realizată de NIHR Southampton Biomedical Research Centre sugerează că persoanele care consumă până la trei cești de cafea pe zi pot avea o inimă mai sănătoasă și un risc mai scăzut de mortalitate din orice cauză.
Profesorul Nicholas Harvey, expert în reumatologie și epidemiologie clinică la Universitatea din Southampton, comentează concluziile cercetării.
"Rezultatele acestui studiu sunt intrigante și susțin recomandările actuale privind consumul moderat de cafea", spune prof. Nicholas Harvey.
Totuși, specialiștii subliniază că excesul nu este benefic. Persoanele care consumă mai mult de trei cești pe zi pot avea o inimă mai puternică, dar nu și un risc mai scăzut de deces.
Pentru a profita de beneficiile cafelei fără a afecta calitatea somnului, este recomandat să bem prima ceașcă după ora 9:30 și să ne oprim în jurul prânzului sau la începutul după-amiezii. De asemenea, moderarea consumului este esențială pentru menținerea unei stări optime de sănătate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Boala cronică pe care o faci dacă ești căsătorit. Duce inclusiv la...
Zilele Educației Medicale (ZEM)...
Acest aliment consumat dimineața îți...
Vopseaua de păr este asociată cu...
București, 13 martie 2025 – Cu ocazia...
Această terapie vindecă cele mai...
Descoperă modurile în care statul pe...