Fractură de șold, ce boli cresc riscul intervențiilor chirurgicale

Orele de muncă noaptea sunt mai devastatoare decât se credea
Boala Parkinson, osteoartrita, bolile reumatice, alcoolismul și tulburările de sănătate mintală cresc riscul complicațiilor chirurgicale după operațiile fracturilor de șold. Un nou studiu finlandez a analizat registrele naționale și a reliefat că 4,6% dintre pacienții cu intervenție chirurgicală la șold și 10% din pacienții cu intervenție chirurgicală de substituție a șoldului au prezentat complicații chirurgicale în decurs de trei luni de la operație.

Studiul a fost realizat în colaborare cu cercetătorii de la Universitatea din Finlanda de Est, Spitalul Universitar Kuopio, Universitatea din Helsinki și Institutul Național pentru Sănătate și Bunăstare Finlandeză. Aproximativ 7.000 de fracturi de șold sunt tratate în Finlanda în fiecare an, iar numărul este așteptat să crească odată cu îmbătrânirea populației. Operațiile postoperatorii chirurgicale slăbesc rezultatele tratamentului și duc la creșterea costurilor.

Tratamentul fracturilor de șold, asociat cu risc semnificativ de complicații chirurgicale

Cercetătorii au folosit performanța finlandeză, eficacitatea și costul tratamentului (PERFECT) ca bază de date pentru a explora prevalența și factorii care contribuie la complicațiile chirurgicale postoperatorii la pacienții cu chirurgie de șold. În analiză au fost incluse complicațiile chirurgicale, cum ar fi fracturile osoase, hemoragiile, infecțiile și complicațiile asociate cu implanturile care au apărut în decurs de trei luni după operația de fractură de șold.

Datele au inclus 68.800 de pacienți cu fractură de șold, adică toți pacienții cu vârsta de peste 50 de ani care au avut prima fractură de șold în Finlanda în perioada 1999-2011.

Analiza arată că tratamentul fracturilor de șold este asociat cu un risc semnificativ de complicații chirurgicale. 4,6% dintre pacienți au prezentat complicații chirurgicale în termen de trei luni de la intervenția chirurgicală. Potrivit cercetătorilor, prevalența ridicată a complicațiilor poate fi explicată în mare măsură de vârsta ridicată a pacienților și de comorbiditățile acestora.

10% din pacienții cu intervenție chirurgicală de substituție a șoldului suferă o complicație

Concluzia cercetătorilor finlandezi a fost aceea că riscul complicațiilor chirurgicale era crescut la pacienții cu osteoartrită, boala Parkinson, o boală reumatică, dependența de alcool, depresie sau o tulburare psihotică, potrivit Science Daily.com.

,,O atenție deosebită trebuie acordată tratamentului fracturii de șold la pacienții care suferă de aceste boli ", a declarat chirurgul ortoped Tero Yli-Kyyny, primul autor al studiului.

Chirurgia totală de înlocuire a șoldului a fost asociată cu mai multe complicații chirurgicale decât alte metode de tratament.

 10% din pacienții cu intervenție chirurgicală de substituție a șoldului suferă o complicație. Riscul complicațiilor a crescut, de asemenea, dacă intervenția chirurgicală a fost întârziată.

,,Pentru un pacient cu fractura de șold, o înlocuire totală a șoldului are un rezultat funcțional excelent, însă există surprinzător de multe complicații asociate. Se pare că este necesară o selecție atentă a pacienților atunci când se tratează fractura de șold cu o înlocuire completă a șoldului", a afirmat profesorul Heikki Kröger de la Universitatea din Finlanda de Est.

Studiul a fost primul studiu la nivel național care s-a concentrat asupra complicațiilor postoperatorii precoce în tratamentul fracturii de șold. Studiul integral il puteți citi aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel