COVID a generat complicații pe termen...
Studiile recente arată că adulții vârstnici care practică exerciții fizice regulate au o performanță mai bună atât la teste fizice, cât și la teste cognitive comparativ cu cei sedentari. O cercetare publicată în Journal of Aging and Physical Activity de către Universitatea din Birmingham și Universitatea din Extremadura (Spania) a examinat modul în care vârsta și activitatea fizică influențează impactul oboselii mentale asupra performanței cognitive și fizice.
În primul studiu, bărbații sedentari cu vârste între 65 și 79 de ani au obținut rezultate mai slabe la sarcinile cognitive și fizice comparativ cu participanții mai tineri, cu vârste între 52 și 64 de ani. Această scădere a performanței a fost mai accentuată atunci când participanții erau mental obosiți înainte de testare.
Un al doilea studiu realizat pe bărbați și femei pensionați cu vârste între 66 și 72 de ani a demonstrat că adulții vârstnici activi fizic au avut o performanță mai bună atât în stările de odihnă mentală, cât și în cele de oboseală mentală, comparativ cu colegii lor sedentari, arată studiul publicat în Journal of Aging and Physical Activity.
Exercițiile fizice regulate îmbunătățesc performanța fizică și cognitivă a adulților vârstnici - FOTO: Freepik@onemtask
"Această cercetare arată cât de importantă este activitatea fizică pentru adulții în vârstă și, în general, pentru evitarea celor mai grave efecte ale oboselii mentale asupra performanței cognitive și fizice.
Cercetarea noastră, parte a unei colaborări internaționale continue, confirmă faptul că exercițiile fizice regulate aduc multiple beneficii, iar o condiție fizică îmbunătățită este asociată cu o mai bună cogniție, o capacitate crescută de efort fizic și o mai mare rezistență la oboseala mentală", a spus profesorul Chris Ring de la Universitatea din Birmingham, autorul principal al studiului.
Profesorul a subliniat că exercițiile fizice sunt esențiale pentru vârstnici.
"Pentru adulții vârstnici în mod special, exercițiile fizice regulate reprezintă o metodă simplă, dar eficientă de a întârzia efectele vârstei în mai multe domenii, inclusiv de a evita efectele negative ale oboselii mentale după o sarcină solicitantă", a mai precizat prof. Chris Ring.
Echipa de cercetători a subliniat că oboseala mentală afectează performanța vârstnicilor și că performanțele acestora, atât în stare de oboseală, cât și în stare de relaxare, sunt diminuate de vârstă și inactivitate. În plus, rezultatele sugerează că exercițiile fizice regulate pot ajuta la contracararea acestui efect.
Profesorul Ring sugerează trei pași activi care pot fi luați de către adulții vârstnici pentru a îmbunătăți performanța în situații solicitante:
Creșterea activității fizice regulate – Exercițiile fizice constante sunt esențiale pentru menținerea unei bune performanțe fizice și cognitive.
Încălzirea combinată a sarcinilor fizice și cognitive – Aceasta ajută la pregătirea mai bună a corpului și minții pentru performanțe fizice, mai ales atunci când există oboseală mentală.
Antrenamente cu sarcini cognitive și fizice – Brain Endurance Training (BET) – Antrenamentele care combină sarcini fizice și cognitive pot ajuta la îmbunătățirea rezistenței la oboseala mentală și la creșterea performanței fizice.
Astfel, exercițiile fizice nu doar că îmbunătățesc sănătatea fizică, dar contribuie semnificativ și la reziliența mentală, ajutând adulții vârstnici să facă față mai bine oboselii mentale și să-și mențină performanțele cognitive la un nivel înalt.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
COVID a generat complicații pe termen...
Creierul este afectat după...
Cancerul are un impact devastator...
Acest tratament elimină cancerul în...
Medicamentele prescrise frecvent...
Lucruri pe care nu ar trebui niciodată să le faci la o...
Ultima dorință a Papei Francisc nu...