Endourologia, metoda minim invazivă. Prof dr. Petrișor Geavlete: un bolnav vine dimineață cu o tumoră vezicală - care înainte era o tragedie - la prânz îl operez, iar seara sau a doua zi pleacă acasă

Chirurgie laparoscopică Imagine cu scop ilustrativ Foto: pixabay.com
EXCLUSIV
Prof. dr. Petrișor Geavlete, renumit chirurg urolog, a dezvăluit, la Academia de Sănătate, cum a evoluat această ramură a medicinei.

Prof. dr. Petrișor Geavlete, renumit chirurg urolog, a vorbit la Academia de Sănătate, emisiune moderată de academicianul Irinel Popescu, despre cum a evoluat chirurgia spre metode mai puțin invazive, Una dintre acestea este endourologia, despre care specialistul spune că a intrat în aceeași categorie a chirurgiei minim invazive.

„Când vorbim de endourologie vorbim de niște realizări colosale din ultimii ani, realizări care au făcut ca bolnavii să poată fi investigați în niște condiții cu totul și cu totul speciale, în niște condiții mult mai sigure, mai clare, și mai ales,de tratament modern, minim invaziv, tratament care să-i ofere bolnavului pe de o parte siguranța unei rezolvări corecte și complete a afecțiunii, iar pe de altă parte, bolnavul să aibă cât mai puțină implicație socială prin suferință și mai ales perioada de spitalizare.

Progresele sunt enorme și vreau să vă spun că eu, în formare, am fost chirurg de chirurgie generală, clasică. Și acum îmi place foarte mult, dar vremurile s-au schimbat enorm, nu mai putem să ieșim nicăieri numai cu chirurgie clasică și dacă ne uităm la progresele internaționale vedem că marea majoritate a celor care sunt angajați acolo și acceptați, vin cu lucruri care sunt de domeniul tratamentului minim invaziv. Este o tendință de mulți ani care, mai ales în ultimii cinci ani a devenit exponențială și endourologia face parte din această tendință.

Bolnavul vine dimineață, la prânz e operat, iar seara merge acasă

Nu pot să nu remarc valoarea acestei endourologii. Nu pot să nu remarc faptul că un bolnav vine dimineață cu o tumoră vezicală - care înainte era o tragedie - și care la prânz îl operez și seara sau a doua zi pleacă acasă. Absolut incredibil. Sau un bolnav care vine cu un calcul la nivelul rinichiului de 1,5 – 2 centimetri, care înainte se opera clasic și care astăzi vine dimineața și seara este acasă. Sunt două exemple majore care au schimbat complet atât activitatea noastră, atât necesitatea ca noi să avem această tehnologie, dar au schimbat complet și mentalitatea oamenilor. În tot ce discutăm cu ei, în primul rând trebuie să le spunem valoarea metodei, importanța ei, aplicabilitatea ei, dacă este sigură sau nu și sigur ce avantaje  și dezavantaje pot exista, pentru că nicio metodă din lume nu este 100% numai uc avantaje. Este evident că în orice metodă, în orice tratament există și probleme care pot apărea. Trebuie să fim onești, cinstiți și trebuie să spunem lucrurilor pe nume,

Revenind la endourologie, vreau să vă spun că nu numai progresul internațional la care am participat cu toții, dar și pe plan național există această tendință foarte mare ca 80-90% din activitatea noastră, a chirurgilor, este către partea de explorare endoscopică sau de tratament endoscopic sau laparoscopic. sunt lucruri care sunt evidente, moderne, la nivel de 2020, 2021”, a explicat el.

Mai multe detalii despre acest subiect găsiți în materialul video atașat

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel