Durerile la tendonul lui Ahile, cauze și tratament. Vladimir Pușcaș: Perioada de vindecare este prelungită

durerile la tendonul lui ahile - FOTO: Freepik@Sorapop
Durerile la tendonul lui Ahile înceo ușor, în partea din spate a piciorului sau deasupra călcâiului. Acestea pot fi cauzate de mai multe afecțiuni.

Durerile la tendonul lui Ahile încep, de obicei, ca o durere ușoară în partea din spate a piciorului sau deasupra călcâiului după alergare sau alte activități sportive. Episoade de durere mai severă pot apărea după alergări prelungite, urcarea scărilor sau sprinturi.

Tendinita lui Ahile este o leziune prin suprasolicitare a tendonului lui Ahile, banda de țesut care leagă mușchii gambei din partea din spate a gambei de osul călcâiului.

Tendinita achileană apare cel mai frecvent la alergătorii care au crescut brusc intensitatea sau durata alergărilor lor. Este, de asemenea, frecventă la persoanele de vârstă mijlocie care practică sporturi, cum ar fi tenisul sau baschetul, doar în weekend-uri.

Cele mai multe cazuri de tendinită achileană pot fi tratate cu îngrijiri relativ simple, la domiciliu, sub supravegherea medicului dumneavoastră. Strategiile de autoîngrijire sunt de obicei necesare pentru a preveni episoadele recurente. Cazurile mai grave de tendinită achileană pot duce la rupturi (rupturi) ale tendonului care pot necesita o reparație chirurgicală, potrivit Mayo Clinic.

Vezi și: Ce presupune, de fapt, educația sexuală și de ce e important să vorbim despre ea. Frica părinților, lipsa de pregătire și rușinea societății care o transformă într-un subiect tabu

Durerile la tendonul lui Ahile, cauze

Dr. Vladimir Pușcaș, medic primar ortopedie și traumatologie, a explicat care sunt cauzele care declanșează aceste dureri. Tendinita lui Ahile este cauzată de o tensiune repetitivă sau intensă asupra tendonului lui Ahile, banda de țesut care leagă mușchii gambei de osul călcâiului. Acest tendon este folosit atunci când mergeți, alergați, săriți sau vă împingeți pe vârfuri.

Structura tendonului lui Ahile slăbește odată cu vârsta, ceea ce îl poate face mai susceptibil la leziuni - în special la persoanele care pot participa la sport doar în weekend-uri sau care au crescut brusc intensitatea programelor de alergare.

”Durerile la tendonul ahilian pot apărea din mai multe cauze. Una ar fi inflamația tendonului ahilian care apare în urma unei suprasolicitări. Un alt motiv ar fi o suferință vasculară a tendonului ahilian, și anume o degenerescență a fibrelor, respectiv o fibrozare a acestora ducând la o patologie care se numește tendinoză ahiliană. 

Poate să fie vorba de o suferință inserțională a tendonului ahilian, și anume o deformitate a calcaneului care poate să ducă la o inflamație, o iritare a tendonului ahilian. Trebuie să mai știm și de ruptura tendonului ahilian care poate fi parțială sau totală, ducând la o impotență funcțională totală a piciorului”, a explicat dr. Vladimir Pușcaș, medic primar ortopedie și traumatologie, la Digi 24.

Vezi și: 6 motive pentru care a fi singur o perioadă poate fi o opțiune excelentă în viața ta

Factorii de risc pentru tendinopatiile ahiliene sunt:

”- obezitatea, care duce la o suprasolicitare a tendonului ahilian

- hipertensiunea arterială

- utilizarea anticoncepționalelor, în cazul doamnelor

- diabetul zaharat, în cazul bărbaților

Există o serie largă de patologii care sunt prezente în jurul gambei și gleznei care pot mima patologiile tendonului ahilian, cum ar fi tendinitele de mușchi tibial posterior, mușchi peronieri, etc...

Pot fi și patologii autoimune, cum ar fi poliartrita reumatoidă sau spondilita anchilozantă. Toate aceste patologii pot mima tendinopatiile ahiliene și de aceea este necesar un consult de specialitate, pentru a stabili un diagnostic și un tratament corect”, a mai precizat dr. Vladimir Pușcaș. 

Vezi și: Hiperventilație: cauze, simptome, tratament. Semnul furnicăturii în degete sau gură. De ce apare sindromul de hiperventilație și cum îl controlezi

Durerile la tendonul lui Ahile, tratament

”Dacă este o patologie evolutivă, se optează pentru un tratament conservator, și anume aplicarea măsurilor antiinflamatorii standard, cum ar fi aplicarea de gheață, poziție elevată, evitarea efortului fizic, antiinflamatoare orale și locale. 

Se poate folosi și un înălțător calcanean pentru a scădea tensiunile de la nivelul tendonului lui Ahile. Se poate opta și pentru o imobilizare a gleznei într-o orteză, pentru o perioadă de până la 6 săptămâni și se face recuperare medicală.

Metabolismul tendonului ahilian este unul lent, iar perioada de vindecare este prelungită. În cazul în care nu apar rezultatele scontate, se poate opta pentru un tratament injectabil, cu infiltrații locale, cu corticosteroizi pentru a scădea inflamația locală și PRP care are rol de regenerare. Dacă nici aceste tratamente nu sunt suficiente, atunci se optează pentru intervenție chirurgicală”, a mai subliniat dr. Vladimir Pușcaș, medic primar ortopedie și traumatologie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel