Dr. Dragoș Zamfirescu, o metodă nouă de microchirurgie eficientă în limfedem

Dr. Dragoș Zamfirescu, invitatul emisiunii Academia de Sănătate, moderată de prof. univ.dr. Irinel Popescu, a abordat subiectul microchirurgiei în limfedem, o metodă nouă, la modă în întreaga lume, care se face și la noi. Medicul a făcut recent primul transfer ganglionar la o pacientă care avea un mega limfedem de braț, dar și o tumoră cât o minge de baschet la braț.  

Doctor în științe medicale și medic primar în chirurgie plastică, estetică și mirochirurgie reconstructivă, cu o carieră de peste două decenii de ani la activ, dr. Dragoș Zamfirescu se numără printre specialiștii entuziaști cu privire la aplicarea microchirurgiei în limfedem.

,,Microchirurgia în limfedem e la modă, stîrnește multe discuții și entuziasm, dar orice metodă nouă trebuie testată, verificată și trebuie așteptat 5 ani. Acum au început să apară studii serioase și se vede că reconstrucția ganglionară cu reconstrucția cu țesuturi proprii vascularizate care conțin ganglioni recoltați din altă parte are beneficii seminficativ mai mare decât alte metode în care se făceau conexiuni microchirugicale între vasele limfatice și vene”, a declarat dr. Dragoș Zamfirescu.

În opinia medicului, nu se știe care este mecanismul prin care niște ganglioni împreună cu țesut adipos recoltat din jur sunt transplantați în axilă și după câteva săptâmâni luni, brațul începe să se dezumfle treptat, treptat, semnificativ, dar sunt studii foarte serioase în spate.

Experții în domeniu estimează că aproximativ 6% din supraviețuitorii de cancer de sân, care suferă o biopsie a nodului santinelă se confruntă cu limfedem. Noua opțiune chirurgicală, transferul de ganglioni limfatici, are un efect pozitiv pentru cel puțin o treime din pacienții cu limfedem, spun specialiști internaționali. În ceea ce privește aplicarea microchirurgiei la noi, dr. Dragoș Zamfirescu a povestit despre primul caz la care a aplicat noua metodă.

,,Atunci când se propune transferul liber ganglionar vascular trebuie făcută o excizie și o curățire a zonei fibroase din axilă, după aceea sunt propuse niște teorii de angio și limfogeneză. Ganglionii de acolo încep să creeze ei singuri niște vase limfatice care încep să absoarbă ca un burete limfa din țesuturi și s-o transmită în sistemul venos. Cert este că funcționează. Am făcut acum 3 săptămâni primul transfer ganglionar la o pacientă care avea un mega limfedem de braț, o tumoră cât o minge de baschet la braț. A fost o combinație de tratamente, mai întâi excizia acelei formațiuni mari, reconstrucția antebrațului și transferul ganglionar. Este un domeniu care nu avea prea multe șanse de reușită până acum”, a declarat medicul la Academia de Sănătate.

Puteți viziona întreg materialul video aici

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel