Dr. Dragoș Zamfirescu, nu e imposibil de făcut în România transplant de față

Transplantul de față este considerat în domeniul chirurgiei plastice operația supremă, fiind efectuat până în prezent la 33 de persoane din lumea întreagă. Considerat de către mulți chirurgi un vis, realizarea acestuia în România ar putea fi posibilă, iar acest lucru ar face ca țara noastră să se numere printre cele 5-6 state din lume care au făcut transplant de față. 

Medicul Dragoș Zamfirescu, doctor în științe medicale, medic primar chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, invitat la emisiunea Academia de Sănătate, moderată de prof.univ.dr. Irinel Popescu, a spus că România e pregătită din punct de vedere tehnic, însă lipsește infrastructura.

Dr. Zamfirescu are o experiență de 21 ani în chirurgie plastică, 20 ani în microchirurgie reconstructivă și 19 ani în chirurgie estetică și la activ peste 8.000 de intervenții chirurgicale, dintre care unele cu grad deosebit de dificultate și premiere naționale. Medicul susține că în România sunt specialiști care s-au pregătit în afara granițelor în acest domeniu al transplantului de față.

,,Nu este imposibil de făcut în România din punct de vedere tehnic. România e pregătită, unii din doctorii din România au făcut stagii de pregătire în acest domeniu, numai că trebuie infrastructură specială. O astfel de operație nu se face doar chirurgical și pacientul pleacă după 2 săptămâni poate să plece. El trebuie să ia tratament imunosupresor toată viața, se fac analize. Pacienții aceștia trebuie să facă cât mai rar episoade de rejet, să nu ajungă la rejet cronic pentru că atunci se distruge totul, nu mai au funcții, nu pot să mai clipească, nu pot să mai vorbească, să zâmbească. Pentru România este nevoie de un spital în care să fie condiții, să aibă toate specializările, dar la noi lucrurile acestea lipsesc. Nu există spitale în care cei care fac exciziile, cei care fac reconstrucțiile, cei care fac imunoterapia, recuperarea să fie toți în același loc. Există specialiști dar în diverse puncte, însă pacienții cu transplant de față nu pot să meargă dintr-un loc în altul”, a precizat dr. Dragoș Zamfirescu.

Potrivit acestuia, avem studii experimentale de mulți ani făcute în țară, avem chiar și un centru acreditat la spitalul Floreasca, care are aprobare de țesuturi compozite, dar e nevoie de ceva mai mult. România ar putea fi una din cele 5-6 țări din lume în care se face acest tip de transplant.

Experiența în transplantul de față este destul de limitată, sunt doar 33 de cazuri până în momentul de față efectuate în lume,  dar asta și pentru că sunt puțini pacienții în această categorie. În ultimul timp, au suferit o astfel de operație soldați de pe teatrele de operațiuni care și-au pierdut fața, care au avut arsuri, desfigurări, dar și pacienți civili, împușcați în față, cărora le lipsesc maxilar, mandibulă, iar soluțiile din chirurgia plastică nu i-au ajutat. Sunt pacienți care au fost operați de 30-50 ori până li s-a făcut indicația de transplant.

,,Indferent ce se face, se scoate tot de la nivelul țesutului feței, rămâne un schelet sau uneori chiar și fără schelet, apoi se ia o față de la un donator în moarte clinică și întotdeauna există un risc de 1-2% ca acele vase de sânge pe care se bazează această reconstrucție să se trombozeze și atunci se pierde foarte mult. E o mare, mare presiune și se judecă foarte bine în fiecare caz”, a mai spus dr. Zamfirescu.

 O intervenție durează și 24 de ore, fiindcă sunt în jur de 30 de mușchi de reconstruit, mulți nervi, oase, pleoapele,totul e foarte complex și migălos. Mai multe detalii, puteți vedea în interviul video.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel