Anxietatea nu doar că îți afectează...
Diclofenac este un medicament recomandat în cazul durerilor inflamatorii, acute sau cronice. În multe cazuri, este administrat pe termen lung pentru reducerea durerilor din artroză sau tendinită. Medicii avertizează însă că acest medicament prezintă riscuri pentru inimă.
Un studiu danez care tocmai a fost publicat în British Medical Journal afirmă că administrarea de diclofenac (comercializat cu această denumire sau sub denumirea comercială Voltaren, Clafen, Arthrotec, Diclac ș.a.) dublează riscul de infarct.
Profesorul Morten Schmidt de la Spitalul Universitar din Aarhus, coordonatorul studiului, precizează de asemenea legătura periculoasă dintre administrarea de diclofenac și apariția unor tulburări cardiovasculare precum aritmiile, accidentele vasculare cerebrale ischemice sau insuficiența cardiacă. Specialistul recomandă alegerea altor medicamente antiinflamatoare în cazul durerilor cronice.
Rezultatele acestui studiu se bazează pe date culese la nivel național provenind de la 6,3 milioane de adulți din Danemarca, în perioada 1996-2016.
Acesta nu este sigurul avertisment cu privire la efectele adverse cardiovasculare ale diclofenacului. Agenția Europeană a Medicamentului a efectuat mai multe anchete epidemiologice, începând din 2011, cu privire la siguranța administrării diclofenacului.
Diclofenac, administrat cu prudență
Agenţia Europeană a Medicamentului recomandă medicilor să prescrie cu prudență și să reevalueze periodic necesitatea continuării tratamentului pe termen lung şi în doze mari cu diclofenac comprimate, capsule sau soluţii injectabile, mai ales în cazul pacienţilor cu risc cardiovascular: colesterol, hipertensiune, diabet, cardiopatie ischemică, arteriopatie periferică şi al fumătorilor.
De asemenea, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă precauţie în prescrierea tratamentelor cu diclofenac în cazul cardiacilor, hipertensivilor, fumătorilor, al bolnavilor de diabet şi al celor care au colesterol mărit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Anxietatea nu doar că îți afectează...
Printr-un gest care durează doar...
Activitatea fizică poate fi aliatul...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Durerea și disconfortul în jurul...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...