Concentraţii ridicate de micro şi nano-plastice, descoperite în placenta copiilor născuţi prematur

Plastic prematur - Foto: Freepik
Concentraţii ridicate de microplastice şi nanoplastice au fost descoperite în placenta copiilor născuţi prematur.

Un studiu recent a descoperit că poluarea cu microplastice și nanoplastice este semnificativ mai mare în placentele provenite din nașteri premature decât în cele de la nașteri la termen.

Vezi și:

Uscarea hainelor în casă îți distruge plămânii. Greșeala pe care o faci iarna. Asta șterge mucegaiul

Sute de persoane deghizate în Marilyn Monroe s-au aruncat în ocean pentru bolnavii de cancer

Mozzarella, efect pozitiv pentru prevenirea cancerului de colon. Are conținut ridicat de proteine și menține echilibrul intestinal

Nivelurile de microplastice au fost mult mai ridicate decât cele detectate anterior în sânge, sugerând că particulele minuscule de plastic se acumulează în placentă. O surpriză majoră pentru cercetători a fost însă faptul că nivelurile medii mai mari găsite în cazurile de nașteri premature nu erau așteptate, având în vedere că nașterile la termen ar fi trebuit să conducă la o acumulare mai mare de microplastice.

"Nașterea prematură este principală cauză a decesului infantil la nivel mondial, iar motivele pentru aproximativ două treimi dintre cazurile de nașteri premature sunt necunoscute", potrivit Dr. Enrico Barrozo, de la Baylor College of Medicine, Texas, SUA, potrivit The Guardian.

Legătura stabilită între poluarea cu aer și milioanele de nașteri premature a impulsionat echipa de cercetători să investigheze poluarea cu plastic.

Studiul nou descoperă o asociere între microplastice și nașterile premature, însă sunt necesare cercetări suplimentare pe culturi celulare și modele animale pentru a stabili dacă acestă legătură este una cauzală.

Microplasticele sunt cunoscute pentru faptul că provoacă inflamație în celulele umane, iar inflamația este unul dintre factorii care declanșează începutul travaliului.

Microplasticele, derivate din deșeurile de plastic, au poluat întreaga planetă, de la vârful Muntelui Everest până la cele mai adânci oceane. Se știe deja că oamenii consumă aceste particule minuscule prin alimente, apă și prin respirație.

Microplasticele au fost detectate pentru prima dată în placente în 2020 și au fost găsite și în spermă, lapte matern, creier, ficat și măduvă osoasă, indicând o contaminare masivă a organismelor umane. Impactul lor asupra sănătății umane este încă puțin cunoscut, dar au fost asociate cu accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord.

"Studiul nostru sugerează posibilitatea ca acumularea de plastice să contribuie la apariția nașterilor premature. Împreună cu alte cercetări recente, acest studiu adaugă la corpul tot mai mare de dovezi care demonstrează riscuri reale pentru sănătatea umană și boli cauzate de expunerea la plastice", a declarat Prof. Kjersti Aagaard de la Spitalul Pediatric din Boston, SUA, potrivit Society for Maternal Fetal Medicine.

Cercetarea a fost prezentată joi la întâlnirea anuală a Societății pentru Medicină Materno-Fetală din Denver și a fost trimisă unui jurnal academic. Cercetătorii au analizat 100 de placente de la nașteri la termen (37,2 săptămâni, în medie) și 75 de la nașteri premature (34 săptămâni), toate din zona Houston.

Analiza cu spectrometrie de masă de mare sensibilitate a găsit 203 micrograme de plastic pe gram de țesut (µg/g) în placentele provenite din nașteri premature – cu 50% mai mult decât în placentele de la nașteri la termen, care aveau 130 µg/g.

Au fost detectate 12 tipuri de plastic, cele mai semnificative diferențe între placentele de la nașteri premature și cele la termen fiind în ceea ce privește PET-ul (folosit în sticlele de plastic), PVC, poliuretanul și policarbonatul.

Anumiți factori precum vârsta, etnia și statutul socio-economic ale mamelor pot crește riscul de nașteri premature. Cu toate acestea, legătura puternică între particulele de plastic și nașterea prematură a rămas valabilă chiar și atunci când acești factori au fost luați în considerare.

"Acest studiu a arătat o asociere și nu o cauzalitate. Dar cred că este important să creștem conștientizarea asupra microplasticelor și asocierilor acestora cu posibile efecte asupra sănătății umane”, a spus Barrozo.

Eficiența măsurilor pentru reducerea expunerii oamenilor la microplastice necesită și ea studii urgente, a mai adăugat el.

"Aceste intervenții trebuie studiate pentru a demonstra că există un beneficiu în evitarea acestor plăstici", a mai spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Elveţia vrea să legalizeze donarea de ovule

Crossuri externe

pixel