Cum să slăbești în timp ce dormi. Ce...
Reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România (ANMDR) şi Ministerului Sănătăţii şi-au exprimat reticenţa, la Parlament, faţă de proiectul de lege privind regimul juridic al plantei canabis, al substanţelor şi preparatelor ce conţin canabis, utilizate în scop medical.
Proiectul, iniţiat în anul 2019 de un grup de parlamentari PSD, PNL şi neafiliaţi, a constituit miercuri temă de dezbatere la Comisia pentru sănătate şi familie a Camerei Deputaţilor.
Preşedintele ANMDR, Răzvan Prisada, a precizat, miercuri, că există în România medicamente alternative tratamentului cu canabis, care nu este încă legiferat, şi a adăugat că există o discuţie în curs privitoare la inflorescenţa de canabis ca şi produs medicamentos.
"În ceea ce priveşte activitatea Agenţiei Naţionale a Medicamentului, urmare a discuţiilor care au avut loc tot în această sală, în martie 2023, am demarat procedura de evaluare a medicamentelor care sunt autorizate la nivelul Agenţiei Europene a Medicamentului.
Vorbim despre Epidiolex, în primă instanţă, o soluţie orală destinată tratamentului pacienţilor de până la doi ani şi mai mult pentru crizele de epilepsie.
Există o decizie din martie 2024 a Agenţiei Naţionale a Medicamentului care recomandă includerea acestui produs în lista de produse rambursate disponibile asiguraţilor în Sistemul Naţional de Asigurări de Sănătate. În urma încheierii unui contract (...) cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, produsul va putea fi prescris şi ridicat din farmaciile din România", a afirmat Răzvan Prisada, potrivit Agerpres.
Potrivit acestuia, există opţiuni terapeutice bazate pe protocoalele actuale pentru ameliorarea durerii în timpul tratamentului la bolnavii în fază terminală.
"Există opţiuni terapeutice din protocoalele actuale, bazate în principal pe morfine şi derivaţii, în ceea ce priveşte disponibilitatea altor produse medicamentoase, subliniez, la nivelul Europei. Mai există o discuţie în curs, o evaluare în curs a monografiei privitoare la inflorescenţa de canabis ca şi produs medicamentos. Ea este încă sub evaluare la nivelul Agenţiei Europene a Medicamentului.
Colegii noştri participă la aceste discuţii. Dacă vor exista suficiente dovezi care să ducă la includerea sub această formă, pentru că acesta a fost subiectul discuţiei de astăzi, se pare, atunci ea va deveni disponibilă probabil la nivelul întregii Uniuni Europene sub forma produsului vegetal.
Probabil că în cursul acestui an se va finaliza şi această evaluare. Trebuie cântărite însă foarte bine beneficiile semnificative pe care le-ar putea aduce în comparaţie cu uneltele terapeutice existente în prezent. (...) Cred că există în piaţă, din câte ştiu, există în piaţă ulei de canabis care nu conţine THC, nu conţine substanţa care poate produce adicţie.
Cred că ele sunt disponibile la nivel de medicament. Însă, cele două medicamente care sunt autorizate în ţările europene sunt Epidiolexul şi Sativexul, ambele putând fi puse la dispoziţie pacienţilor români în acest moment, în urma unei solicitări venite din partea medicului curant", a precizat reprezentantul ANMDR.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Cum să slăbești în timp ce dormi. Ce...
Acest aliment îți reduce nivelul...
Această substanță te ferește de...
Această pastilă are un efect...
De ce să adaugi puțină sare în încălțăminte. Trucul extrem de util...
Știai că până și o singură noapte...
De ce să pui un bol cu sare pe...