Cum să te cerți fără să te cerți: 3 reguli de știut. Ultima te va surprinde. Cea mai mare gafă pe care o faci fără să-ți dai seama

Cearta - Foto: Freepik @prostock-studio
Te-ai certat recent cu cineva? Iată cum să eviți transformarea unei discuții într-un dezastru total. Cum să vă certați fără să vă certați. 3 reguli esențiale care te vor ajuta de acum.

Disputele fac parte inevitabilă din viața fiecăruia dintre noi. Suntem diferiți, avem opinii diferite, valori și perspective variate, ceea ce duce inevitabil la neînțelegeri.

Dacă în mediul online avem timp să ne edităm răspunsurile, față în față, în viața de zi cu zi, mai ales pe subiecte sensibile, o simplă discuție poate deveni rapid o ceartă aprinsă.

Sezonul sărbătorilor este un exemplu bun, pentru că atunci petrecem mai mult timp cu familia, iar tensiunile acumulate pot ieși la suprafață. De la subiecte politice la comportamente interpersonale, orice poate declanșa o dispută.

Pe rețelele sociale, acest fenomen este și mai evident, pentru căoamenii își exprimă opiniile fără filtre, iar reacțiile pot deveni rapide și intense.

Dar ce putem face pentru a preveni transformarea unei discuții într-o confruntare de proporții? Iată trei aspecte esențiale de luat în considerare, potrivit Reuters:

1. Evitați atacurile directe și criticile personale

Atunci când nu sunteți de acord cu cineva, încercați să rămâneți în conversație într-un mod productiv, evitând insultele directe, acuzațiile sau ironia.

Aceste reacții pun interlocutorul în defensivă și pot alimenta conflictul. În schimb, ascultați cu atenție și încercați să înțelegeți ce transmite celălalt, fără a face presupuneri negative despre intențiile sale.

2. Gândiți înainte de a reacționa

Potrivit specialistilor, ne interesează foarte mult dacă persoana respectivă crede cu adevărat ceea ce spune. Cercetările sugerează că ne displac adesea persoanele care joacă rolul "avocatului diavolului" în afara anumitor contexte. Dar nu puteți cunoaște cu adevărat intențiile cuiva, așa că este o idee bună să evitați să vă gândiți la ce este mai rău despre persoana cu care vă certați. În caz contrar, s-ar putea să îi vorbiți pe nedrept ca și cum ar fi manipulativă, nedreaptă, dăunătoare sau nepăsătoare.

O frază spusă la nervi poate avea mai multe interpretări. Înainte de a răspunde impulsiv, luați un moment pentru a analiza toate posibilele sensuri ale afirmației respective.

Dacă un comentariu sună jignitor, încercați să clarificați ce a vrut să spună cealaltă persoană. Uneori, o simplă cerere de explicație poate ajuta la dezamorsarea unei situații tensionate.

3. Fiți atenți la modul în care vă exprimați

Dacă ceea ce spune persoana continuă să sune negativ indiferent cât de caritabil încercați să fiți, rugați-o să explice mai multe. Acest lucru poate să nu fie ușor de făcut, dar oamenii vor dezvălui adesea ce au vrut să spună dacă trebuie să elaboreze. Iar faptul că îi ajutați să simtă că sunt ascultați cu atenție ar putea dezamorsa o posibilă escaladare.

Există și o altă față a acestei monede: alegerea cu atenție a ceea ce spuneți și luarea în considerare a modului în care veți părea. Oricine poate fi prins într-o ceartă și să spună ceva ce regretă, inclusiv tu.

Un lucru pe care trebuie să îl puneți în balanță cu atenție este „go meta” - să faceți o pauză pentru a vorbi despre cearta pe care o aveți și despre modul în care o aveți. Acest lucru poate fi productiv dacă, de exemplu, cereți să păstrați conversația concentrată pe ceva anume. Cu toate acestea, poate apărea cu ușurință ca o critică implicită la adresa celeilalte persoane.

Dacă alegeți să discutați despre cearta pe care o aveți, este posibil să trebuiască să includeți o scuză sau să vorbiți pe un ton mai liniștit pentru ca cealaltă persoană să nu creadă că o veți acuza că a argumentat „greșit” într-un fel sau altul. Este o provocare, așa că nu vă simțiți prost dacă nu reușiți de prima dată când încercați această tehnică.

Cuvintele alese și tonul folosit pot influența direcția unei conversații. Evitați să ridicați vocea sau să întrerupeți interlocutorul.

Dacă simțiți că discuția se aprinde, puteți sugera o pauză scurtă sau redirecționa conversația către un subiect mai neutru.

Importanța argumentelor și identitatea personală

Multe dezbateri aprinse nu sunt doar despre subiectul în sine, ci despre identitatea și valorile fiecăruia. Oamenii nu argumentează doar de dragul discuției, ci pentru a se poziționa față de ceilalți. Un dezacord intens poate fi perceput ca o amenințare la propria identitate și poate genera reacții emoționale puternice.

Dacă vreți să mențineți o relație bună cu persoana cu care discutați, este important să recunoașteți când un subiect este prea sensibil pentru a fi abordat în acel moment.

Uneori, este mai bine să lăsați lucrurile așa cum sunt și să reveniți asupra lor într-un context mai potrivit.

Chiar dacă certurile și conflictele sunt inevitabile, felul în care le gestionăm poate face diferența între o discuție constructivă și o ceartă care lasă urme.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Elveţia vrea să legalizeze donarea de ovule

Crossuri externe

pixel