Interacțiuni periculoase între medicamente și alimente. Combinația de care trebuie să te ferești

medicamente - FOTO: Freepik
Interacțiuni periculoase între medicamente și alimente. Combinația de care trebuie să te ferești. Riscurile sunt uriașe. Are efecte toxice.

Vezi și: Tusea post-COVID, legată de disfuncții neurologice. Ce rol are creierul în mecanismul tusei

Interacțiunile medicamentoase reprezintă un fenomen în care două sau mai multe medicamente sau substanțe afectează eficiența sau siguranța unui tratament, provocând efecte neașteptate.

Aceste interacțiuni pot apărea între medicamente, între medicamente și alimente, sau între medicamente și suplimente alimentare. De obicei, interacțiunile pot modifica modul în care medicamentele sunt metabolizate de organism, pot intensifica sau reduce efectele terapeutice ale unui tratament sau pot duce la apariția unor reacții adverse grave.

Un exemplu clasic de interacțiune este legătura dintre anumite alimente și medicamente, așa cum este cazul grapefruit-ului, care poate interfera cu enzimele din intestin responsabile de metabolizarea unor medicamente.

Aceste interacțiuni subliniază importanța unei atenții suplimentare la combinațiile de tratamente și la modificările alimentare, iar pacientul trebuie să fie mereu informat și să consulte un medic sau un farmacist înainte de a introduce modificări în regimul său terapeutic.

Vezi și: Cel mai periculos an din viața unui adult. Un expert în longevitate arată care este, de fapt, momentul de cumpănă

Consumul de grapefruit, riscuri grave de sănătate pentru persoanele care iau anumite medicamente

Consumul de grapefruit, sau chiar băutul sucului sau gemului din acest fruct, ar putea avea consecințe serioase pentru milioane de oameni care iau medicamente pentru afecțiuni precum colesterolul ridicat sau bătăile neregulate ale inimii, conform unui medic de renume.

Dr. Xand van Tulleken, un obișnuit al emisiunii BBC Morning Live, a avertizat că fructul ar putea interfera periculos cu medicamentele și ar putea provoca chiar insuficiență organelor, potrivit Daily Mail.

Impactul grapefruit-ului asupra medicamentelor

Dr. Van Tulleken a explicat că grapefruit-ul conține un compus organic care poate inactiva o enzimă din intestin responsabilă cu descompunerea anumitor medicamente. Aceasta poate duce la acumularea periculoasă de medicamente în organism.

"Când luăm medicamente, corpul nostru le descompune pentru a le elimina în siguranță după ce și-au făcut efectul. Grapefruit-ul poate opri această descompunere, ceea ce duce la o doză foarte mare, care poate avea efecte toxice" a spus Dr. Van Tulleken.

Vezi și: Magneziul, mineralul esențial care menține sănătatea creierului. Are impact asupra funcției cerebrale

Medicamentele cele mai vulnerabile la grepfruit

Unele dintre medicamentele care riscă să fie influențate de grapefruit includ:

- Statine pentru scăderea colesterolului

- Medicamente pentru tensiune arterială

- Medicamente psihiatrice

- Imunodepresoare (utilizate de pacienții care au suferit un transplant de organ)

- Anti-aritmice (medicamente pentru reglarea ritmului cardiac rapid)

Dr. Van Tulleken a subliniat că doar consumul a jumătate de pahar de suc de grapefruit poate schimba modul în care corpul procesează medicamentele pentru zile întregi.

Interacțiunea dintre grepfruit și medicamente - FOTO: Freepik@wowapr89

Studii

Grapefruit-ul conține compuși numiți furanocumarine, care pot interfera cu o enzimă din intestinul subțire numită CYP3A4. Această enzimă este responsabilă pentru descompunerea a aproape jumătate din toate medicamentele, asigurându-se că acestea sunt absorbite corect de corp.

"Doar un pahar de suc de grapefruit poate reduce producția de CYP3A4 cu până la 47%", a avertizat Dr. Van Tulleken.

Acești compuși pot rămâne în corp până la 24 de ore după consumul de grapefruit, prelungind interferența cu metabolizarea medicamentelor.

Vezi și: Poliovirusul în apele uzate, identificat în cinci țări europene. Comunitățile nevaccinate, la risc

Riscuri majore pentru sănătate

Pentru anumite medicamente, impactul poate fi sever. De exemplu, grapefruit-ul poate duce la un exces periculos de statine în sânge, ceea ce poate provoca efecte secundare precum dureri de cap, amețeli, dureri musculare și oboseală. În cazuri extreme, acest lucru poate duce la leziuni ale ficatului, mușchilor sau insuficiență renală.

Alte fructe de evitat

Dr. Van Tulleken a menționat și faptul că nu este vorba doar despre grapefruit. Alte fructe înrudite, precum portocalele, pomelo și tangelo (un hibrid între mandarine și grapefruit), pot avea efecte similare asupra medicamentelor.

Vitamina K și anticoagulantele

În plus față de grapefruit, Dr. Van Tulleken a subliniat riscurile consumului de cantități mari de alimente bogate în vitamina K, cum sunt broccoli și spanacul, pentru persoanele care iau anticoagulantul warfarină. Vitamina K ajută la coagularea sângelui, iar un consum excesiv poate contracara efectele warfarinei, prescrisă pentru prevenirea cheagurilor de sânge.

"Pacienții care iau warfarină ar trebui să își gestioneze consumul de alimente bogate în vitamina K. Cheia este consistența, nu evitarea acestor alimente complet", a recomandat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel