Vitamina C în exces, efecte nocive asupra rinichilor. Care e doza recomandată

vitamina c - FOTO: Freepik@ksandrphoto@chacper110
Această vitamină îți distruge rinichii, stomacul și duce la un exces de fier în organism.

Vezi și: Cum prevenim cancerul. Recomandare de la medicul oncolog. Dr. Ioan Adrian Buda: Trebuie să ne ocupăm de ce putem noi să facem pentru a preveni boala

Vitaminele sunt esențiale pentru buna funcționare a organismului, având un rol crucial în metabolism, imunitate și regenerare celulară. De la vitamina C, cunoscută pentru efectul său antioxidant, până la vitamina D, importantă pentru sănătatea oaselor, aceste micronutrienți sunt considerați cheia unei vieți sănătoase. Însă, în ciuda beneficiilor incontestabile, excesul sau administrarea necorespunzătoare a vitaminelor poate avea efecte adverse, uneori periculoase. 

Vitamina C în exces, efecte nocive

Vitamina C, cunoscută și sub denumirea de acid ascorbic, este recunoscută pentru rolul său în susținerea sistemului imunitar, producția de colagen și îmbunătățirea absorbției fierului. Deși esențială pentru sănătate, consumul excesiv al acestui nutrient poate avea mai multe efecte adverse.

Tulburări gastrointestinale

Consumul unor doze mari de vitamina C, în special sub formă de suplimente, poate provoca probleme digestive. Printre simptomele frecvent raportate se numără diareea, greața, vărsăturile, arsurile la stomac și crampele abdominale. Aceste efecte apar din cauza vitaminei C neabsorbite din tractul gastrointestinal, care exercită un efect osmotic, potrivit Mayo Clinic. 

Vezi și: Criză globală în tratamentul bolilor cardiovasculare. Milioane de pacienți, privați de medicația esențială

Vitamina C - FOTO: Freepik@muhammadgaus786

Formarea calculilor renali

Un aport excesiv de vitamina C a fost asociat cu un risc crescut de pietre la rinichi. Organismul metabolizează vitamina C în oxalat, care este eliminat prin urină. Nivelurile ridicate de oxalat se pot combina cu calciul, formând pietre de oxalat de calciu, cel mai frecvent tip de calculi renali. Acest risc este deosebit de ridicat la persoanele care depășesc 2.000 mg de vitamina C pe zi, mai notează Mayo Clinic.

Exces de fier în organism

Vitamina C crește absorbția fierului non-hem, prezent în alimentele de origine vegetală. Deși acest efect este benefic pentru persoanele cu deficit de fier, el poate deveni periculos pentru cei care suferă de afecțiuni precum hemocromatoza, o boală care determină acumularea excesivă a fierului în organism. Nivelurile crescute de fier pot deteriora organe esențiale, precum inima, ficatul și pancreasul, potrivit BuzzRx.

Vezi și: COVID 19, asociat cu riscul neurodegenerativ. Duce la modificări ale biomarkerilor cerebrali

Doza recomandată și limita maximă admisă

Doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina C este de 90 mg pentru bărbați și 75 mg pentru femei. În timpul sarcinii, necesarul zilnic crește la 120 mg. Limita maximă admisă pentru adulți este de 2.000 mg pe zi, iar depășirea acestui prag crește riscul de efecte adverse, mai subliniază Mayo Clinic.

Deși vitamina C este esențială pentru sănătate, moderația este cheia. Obținerea acestui nutrient dintr-o dietă echilibrată, bogată în fructe și legume, este în general suficientă pentru majoritatea persoanelor. Înainte de a lua suplimente cu doze mari de vitamina C, este recomandat să se consulte un medic pentru a evita efectele adverse asociate cu un consum excesiv.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel