De ce uscarea hainelor în interior vă...
O tendință periculoasă a început să circule pe TikTok, unde utilizatorii se provoacă reciproc să ingereze cât mai multe pastile de paracetamol și să concureze pentru cel mai lung timp de spitalizare. Deși legal și utilizat frecvent pentru ameliorarea durerii și febrei, paracetamolul poate deveni mortal în doze mari.
Specialiștii avertizează că o doză de 10 comprimate de paracetamol poate provoca insuficiență hepatică severă, comă și chiar deces dacă nu se intervine la timp cu tratamentul adecvat. Medicii subliniază importanța respectării dozelor recomandate
Dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de Urgență, arată care sunt riscurile administrării în exces a paracetamolului.
"E legal dar poate fi mortal. Acum e și o provocare pe TikTok (câte pastile poți ingera și cel mai lung timp de spitalizare). 10 comprimate de paracetamol pot fi mortale.
Atenție (din nou!) la paracetamol. Supradoza duce la insuficiență hepatică, comă și chiar deces dacă nu se administrează cât mai rapid antidotul.
Până când educația pentru sănătate și noțiunile de prim ajutor vor fi predate în toate școlile din România (așa cum prevede legea Ciuhodaru depusă de mult timp în parlament) e bine de știut:
Vezi și: Vitaminele A și D în exces, asociate cu probleme medicale. Cum se administrează, de fapt
Paracetamol - FOTO: Freepik@Jovie Art
- 10 comprimate de paracetamol pot fi mortale.
- Paracetamololul este toxic pentru ficat dacă se depășește doza.
- Respectarea strictă a intervalului de minim 4 ore între două administrări și a dozei maxime zilnice sunt esențiale pentru a nu apărea efecte toxice.
- Nu se recomandă administrarea la intervale mai mici de 4 ore.
- Nu trebuie administrate mai mult de 4 doze pe zi.
Atenție la supradoză (terapeutică sau intoxicație accidentală sau voluntară ca răspuns la provocarea de pe TikTok)", a explicat dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de Urgență, pe pagina sa de Facebook.
Vezi și: Cum poți preveni depresia. Dr. Eduard Petru Moțoescu: Impunem niște limite
În cazul unei supradoze de paracetamol, intervenția medicală rapidă este esențială.
"Se impune tratament medical imediat (urgent la spital), chiar dacă nu sunt prezente manifestări clinice. Pacienții trebuie spitalizați!
Se recomandă efectuarea imediată a spălăturii gastrice", mai explică dr. Tudor Ciuhodaru.
Intoxicația cu paracetamol poate avea consecințe devastatoare, chiar și în absența unor simptome imediate.
"Supradoza se manifestă prin paloare, greață, vărsături, anorexie și dureri abdominale. Dozele mari de peste 10g, într-o singură priză, sau doze de peste 150mg paracetamol/kg la copil determină leziuni hepatice grave. Afectarea hepatică poate deveni aparentă după 12-48 de ore de la ingestie și este manifestă după 2-4 zile.
Antidotul pentru intoxicația cu paracetamol este N-acetilcisteina. Aceasta trebuie administrată cât de repede posibil", arată dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de Urgență, pe pagina sa de Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
De ce uscarea hainelor în interior vă...
Această combinație puternică luptă...
Un medicament a primit aprobarea...
Diabetul are un impact major asupra...
Acest tratament protejează plămânii...
Teama de dentist este o realitate cu...
Se spune că femeile sunt campioane la...
Această brânză delicioasă previne...