Diabetul de tip 2: Semne de avertizare ale glicemiei instabile la persoanele de peste 50 de ani

glicemia - FOTO: Freepik@mahfuzcht
Acestea sunt cele mai importante semne ale glicemiei mărite, dacă ai peste 50 de ani.

Vezi și: De ce are mierea termen de valabilitate. Ce se întâmplă dacă o consumi după ce expiră

Pe măsură ce îmbătrânim, corpul nostru suferă numeroase schimbări. Una dintre cele mai semnificative modificări este legată de modul în care ne reglăm nivelul de zahăr din sânge. Dacă ai peste 50 de ani, este esențial să înțelegi semnele de avertizare ale dezechilibrelor glicemiei, care ar putea indica probleme de sănătate mai grave, cum ar fi diabetul de tip 2.

Rolul glicemiei și al insulinei

De fiecare dată când mănânci, corpul tău descompune carbohidrații în glucoză, care servește drept combustibil pentru celule. Când acest lucru se întâmplă, nivelul glicemiei crește, iar pancreasul eliberează insulină pentru a ajuta celulele să absoarbă glucoza.

Cu toate acestea, pe măsură ce îmbătrânești, pancreasul tău poate deveni mai puțin eficient în producerea și secretarea insulinei. Acest lucru poate duce la perioade mai lungi de glicemie crescută, ceea ce poate provoca o varietate de simptome alarmante, cum ar fi oboseala, lipsa de concentrare, amețelile și urinarea frecventă, potrivit Dr. Amy Lee, Șefă a Departamentului de Nutriție la Nucific, potrivit Health Digest.

Simptome mai puțin comune ale dezechilibrelor glicemiei

Deși te-ai putea aștepta să te simți obosit sau amețit atunci când glicemia ta este dereglată, pot apărea și alte simptome mai puțin comune. Dr. Lee a întâlnit cazuri legate de palpitații și dureri de cap la persoanele care se confruntă atât cu glicemie ridicată, cât și scăzută.

Aceste simptome sunt adesea ignorate ca semne normale ale îmbătrânirii, dar ele pot indica o problemă subiacentă, cum ar fi diabetul de tip 2. Dacă este lăsată netratată, această afecțiune se poate dezvolta lent, ducând la complicații mai grave.

Vezi și: Strugurii negri, efect major asupra creierului. Acad. prof. dr. Vlad Ciurea: Este formidabil. Curăță celula nervoasă

Semnale de alarmă la care trebuie să fii atent

Alte semne de avertizare că glicemia ta ar putea crește includ:

- Sete accentuată

- Pierderea inexplicabilă în greutate

- Vedere încețoșată

- Vindecarea lentă a rănilor și tăieturilor

Dacă experimentezi oricare dintre aceste simptome, este esențial să consulți un medic. Controlul medical anual, care include screening-ul pentru posibilele factori de risc, poate identifica problemele de glicemie din timp și poate preveni complicațiile pe termen lung.

Factori de risc pentru diabetul de tip 2 la persoanele de peste 50 de ani

Îmbătrânirea nu garantează un diagnostic de diabet de tip 2, dar îți crește riscul. Potrivit unui articol din 2017 din Diabetes Care, anumite factori pot agrava problemele de glicemie pe măsură ce îmbătrânești.

Un factor semnificativ este pierderea masei musculare, care apare odată cu înaintarea în vârstă și poate contribui la rezistența la insulină. Dacă iei în greutate—în special în jurul abdomenului—crește și probabilitatea de a dezvolta rezistență la insulină.

Vezi și: CheekAge, testul care prezice riscul de mortalitate. Se ia o mostră de pe obraz și indică metilarea AND-ului

Diabetul tip 2 - FOTO: Freepik@zannatul0408

Afecțiuni cronice și alegeri de stil de viață

Alte afecțiuni cronice, cum ar fi hipertensiunea arterială și depresia, pot crește riscul de diabet de tip 2. Unele medicamente, precum și afecțiuni precum artrita, pot duce la un stil de viață sedentar, complicând și mai mult gestionarea glicemiei.

Doar 12% dintre adulții mai în vârstă fac exerciții fizice regulat, dar menținerea unui stil de viață activ este una dintre cele mai bune modalități de a reduce rezistența la insulină și de a gestiona nivelurile de zahăr din sânge. Chiar dacă ai deja diabet de tip 2, exercițiile fizice regulate te pot ajuta să îți ții sub control glicemia.

Vezi și: Crisugabalin, efect în nevralgia post-herpetică. Combate efectele virusului zoster

Alimentația contează

Indiferent dacă gestionezi diabetul sau încerci să îl previi, dieta joacă un rol critic. Reducerea consumului de băuturi îndulcite, deserturi și alimente procesate poate face o diferență semnificativă în nivelurile tale de glicemie. Prioritizarea alimentelor integrale și a legumelor bogate în fibre poate ajuta la stabilizarea glicemiei și la susținerea sănătății generale.

Preia controlul asupra sănătății tale

Pentru persoanele de peste 50 de ani, acordarea atenției nivelurilor de glicemie este cheia pentru menținerea sănătății pe termen lung. Fii proactiv, recunoscând semnele de avertizare, consultându-te cu medicul și făcând schimbări în stilul de viață care susțin gestionarea sănătoasă a glicemiei. Prin vigilență, poți minimiza riscul de a dezvolta diabet de tip 2 și te poți bucura de o viață mai activă și sănătoasă în anii de seniorat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel