Depresie, obezitate, dureri cronice. Descoperirea care le-ar putea vindeca

Analize
Depresia, obezitatea și durerile cronice ar putea fi vindecate, după ce o echipă de cercetători a dezvoltat un compus care poate bloca proteina responsabilă de cele trei afecțiuni.

Depresia majoră, obezitatea și durerea cronică, toate trei sunt legate de efectele unei proteine, numită "proteina de legătură FK506 51", sau FKBP51. Până în prezent, eforturile de inhibare a acesteia au fost împiedicate de dificultatea de a găsi ceva care să nu afecteze și alte proteine asemănătoare. Acum, un grup de cercetători a dezvoltat un compus foarte selectiv care poate bloca efectiv FKBP51 la șoareci, ameliorând durerea cronică și având efecte pozitive asupra dietei induse de obezitate și starea de spirit. Noul compus ar putea avea, de asemenea, aplicații în alcoolism și cancer de creier, arată sciencedaily.coom.

Proteina FKBP51 joaca un rol important în depresie, obezitate, diabet și stari de durere cronică, spune Felix Hausch, Ph.D., cercetătorul principal al proiectului. "Am dezvoltat primul inhibitor FKBP51 foarte puternic, foarte selectiv, denumit SAFit2, care este testat acum la șoareci. Inhibarea FKBP51 ar putea fi astfel o nouă opțiune terapeutică pentru a trata toate aceste afecțiuni", a spus el.

Hausch, care este la Universitatea Tehnică din Darmstadt, a demarat proiectul când au fost publicate studii care leagă proteina de depresie. "Am fost intrigat de rolul special de reglementare pe care părea să îl joace în celule", spune el. "Și există un produs natural cunoscut care ar putea servi ca punct de plecare.  Aceasta arată ca o proteină interesantă pentru a lucra."

FKBP51 se află în mai multe locuri în organism, cum ar fi creierul, țesuturile musculare scheletice și grăsimile. De asemenea, are efecte multiple. De exemplu, proteina poate restricționa absorbția glucozei și arderea grăsimilor, astfel încât organismul să stocheze grăsime în loc să o ardă. De asemenea, afectează răspunsurile la stres. Deci, Hausch și colegii săi au înțeles că blocarea acestei proteine ar putea fi cheia dezvoltării de medicamente pentru a trata o varietate de afecțiuni.

Proteine similare, greu de selectat separat

Dar FKBP51 arată foarte mult ca cel mai apropiat „văr” al proteinei, FKBP52. Aceste două proteine sunt foarte similare în structură, dar fac lucruri opuse în celule, spune Hausch. "Avem această situație yin-yang. Selecția între aceste două proteine este considerată a fi crucială, dar acest lucru este greu de atins deoarece cele două proteine sunt atât de asemănătoare. Am descoperit că FKBP51 își poate schimba forma într-un mod în care FKBP52 nu poate , ceea ce a permis dezvoltarea inhibitorilor foarte selectivi.

Cercetătorii au folosit acum tehnici de rezonanță magnetică nucleară pentru a detecta un site de legătură anterior ascuns în FKBP51. Abordarea ar putea ajuta pe alți cercetători să identifice site-uri similare "criptice" care să lege obiectivele precum drogurile, în viitor, declară Hausch.

Echipa lui testează acum SAFit2, inhibitorul de plumb FKBP51 pe care l-au dezvoltat de la aceste studii, la animale. „Într-adevăr ajută șoarecii să facă față mai bine în situații stresante”, spune Hausch. La șoareci, SAFit2 a redus nivelele de hormoni de stres, a fost sinergic cu antidepresivele, a protejat împotriva creșterii în greutate, a ajutat la normalizarea nivelurilor de glucoză și la reducerea durerii la trei modele animale.

Potrivit lui Hausch, trebuie făcute mult mai multe pentru a obține inhibitorii FKBP1 până la punctul în care ar putea fi folosiți ca moleculă de medicamenteîn testarea umană. Între timp, echipa explorează, de asemenea, inhibitori FKBP51 în alte aplicații.

Până în prezent, grupul a efectuat o serie de studii pe șoareci asupra implicării FKBP51 în alcoolism, dar rezultatele sunt încă preliminare. În plus, Hausch subliniază faptul că anumite tipuri de tumori de glioblastom supraproduc FKBP51. El spera că acest rezultat arată că inhibitorii FKBP51 ar putea fi folosiți în tratamentul cancerului, când tumorile pacienților ajung dincolo de capacitatea actuală a medicamentelor de a le trata. „S-ar putea să le putem resensibiliza la diferite tipuri de chimioterapie, folosind acești inhibitori specifici”, spune el.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel