Depresia, de la trăiri la boală. Simona Trifu: Modificarea dispoziţiei trebuie să dureze cel puţin două săptămâni. Atunci mă adresez medicului

depresia - FOTO: Freepik@syarifahbrit
Depresia ne influențează modul în care ne simțim. Dr. Simona Trifu a explicat cum ne afectează.

Depresia este diferită față de starea sufletească pe care o resimțim la un moment dat. Dr. Simona Trifu, medic primar psihiatru, conferențiar universitar la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea București, a explicat pentru DC NEWS ce este, de fapt, depresia şi ce o face diferită de orice altă stare sufletească. 

"Poate că e chiar binevenit să începem cu această definiţie, pentru că într-adevăr termenul de depresie este foarte mult folosit şi, la un moment dat, apropo de legătura cu literatura, ştim toţi un areal terminologic foarte bogat: deprimare, tristeţe, stare sufletească de rău. Şi atunci ne punem problema următoare: unde se termină acest areal? Nu cred că e om care să nu fi trăit câteva ore de deprimare. Şi unde începe depresia? 

Din punct de vedere corect al terminologiei ştiinţifice, noi avem ceea ce se numeşte dispoziţie. Dispoziția reprezintă starea noastră afectivă. O dispoziţie proastă poate să aibă oricine câteva ore. Dacă această stare de fond, dispoziţia, se prăbuşeşte, atunci vorbim de depresie. Mai sunt nişte criterii. Ea trebuie să reprezinte o schimbare semnificativă pentru cum sunt eu. Poate eu nu îmi dau seama, dar cei apropiaţi mie mă fac atent la faptul că e ceva în neregulă. 

Ca să vorbim de depresie, modificarea dispoziţiei trebuie să dureze cel puţin două săptămâni, şi să constituie o schimbare semnificativă sesizată de mine sau de alţii. Atunci mă adresez specialistului", a declarat dr. Simona Trifu la DC NEWS. 

Vezi și: Căsnicia fericită, sincronizare între creierul partenerilor. Care este legătura

Confundăm tristețea cu depresia

Medicul a explicat că de multe ori tindem să confundăm anumite sentimente temporare cu depresia. Mai mult, de cele mai multe ori, oamenii tind să caute sprijin în cercul lor de prieteni. Abia când depresia se instalează și nu mai fac față emoțiilor, ajung la medicii specialiști.

”Orice altă trăire emoțională, fie că mă simt rău, am avut un necaz, vreau sau nu vreau să discut, sunt alți termeni: sunt tristă, sunt deprimată. Este un alt areal terminologic. Oamenii pornesc de la niște credințe populare. Noi, românii, avem un model balcanic: nu te duci la doctor, noi rezistăm. Dacă vorbim de o depresie, omul și-a epuizat resursele. 

Prima dată, omul încearcă soluții laice, apelează la un prieten, citește, meditează, ascultă, unii oameni sunt credincioși, se duc la biserică. Când a ajuns să ceară ajutorul unui specialist deja și-a epuizat cercul de prieteni. A-i spune unui om, mai stai, tu poți, este o greșeală”, a mai precizat medicul. 

Vezi și: Enterocolita, cauze și tratament. Expert: Este un element foarte grav pe care trebuie să îl evităm

Depresia, când este nevoie de intervenția specialiștilor

Depresia poate fi de mai multe tipuri, ușoară, moderată, severă și depresie care se complică prin fenomene psihotice. 

”Mulți oameni apelează la un psiholog, lucru cu care sunt de acord. Există mulți psihologi clinicieni care au teste dezvoltate pentru a vedea nivelul de depresie. Omul se poate duce fie la psiholog, fie la psihiatru. Consider că orice specialist psihic are capacitatea de a evalua nivelul de stres. Dacă ne oprim la nivelul de depresie ușoară și moderată, sunt niște interviuri preliminare în care specialistul îl cunoaște pe pacient și contează foarte mult și dorința pacientului.

Consider că un specialist care evaluează corect ar trebui să țină cont și de dorința pacientului. Și îi poate spune că dacă în urma unor ședințe dacă nu există îmbunătățiri, îl poate îndrepta spre psihiatru”, a mai subliniat medicul. 

Vezi mai multe în VIDEO:

 

Cum știi dacă ai depresie. 11 semne la care să fii atent

Depresia este unul dintre cele mai frecvente tipuri de afecțiuni psihice și apare adesea alături de anxietate.

A fi nefericit nu este același lucru cu a fi deprimat. Depresia este un termen folosit adesea în mod vag pentru a descrie cum ne simțim după o săptămână proastă la serviciu sau când trecem printr-o despărțire.

Dar tulburarea depresivă majoră, un tip de depresie, este mult mai complicată. Există simptome specifice care determină dacă este vorba de depresie sau de tristețea pe care o experimentăm cu toții uneori în viață.

Determinarea faptului dacă sentimentele întunecate persistente și de neclintit sunt rezultatul depresiei poate fi primul pas spre vindecare și recuperare.

Depresia poate fi ușoară și de scurtă durată sau severă și de lungă durată. Unii oameni sunt afectați de depresie doar o singură dată, în timp ce alții o pot experimenta de mai multe ori.

Depresia poate duce la sinucidere, dar acest lucru poate fi prevenit atunci când se oferă sprijin adecvat. Este important de știut că se pot face multe pentru a-i ajuta pe tinerii care se gândesc la sinucidere.

Vezi și: Jamsu, tehnica de înfrumusețare a femeilor din Coreea. Un truc de 30 de secunde face o diferență uriașă

Care sunt cauzele depresiei?

Depresia poate apărea ca reacție la ceva precum abuzul, violența în școală, moartea cuiva apropiat sau probleme familiale precum violența domestică sau destrămarea familiei.

Cineva poate deveni deprimat după ce a fost stresat pentru o perioadă lungă de timp. De asemenea, depresia se poate manifesta în familie. Uneori este posibil să nu știm de ce se întâmplă, notează Unicef.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel